dvojno državljanstvo

U Nemačkoj su trenutno na snazi strogi zakoni koji načelno zabranjuju posedovanje dvojnog državljanstva, osim ukoliko se ne radi o državljanima neke druge članice Evropske Unije ili državljanima Švajcarske. Za milione migranata i njihove dece to znači da, kad ispune uslove za dobijanje nemačkog državljanstva, moraju da odluče da li će postati državljani nove domovine ili zadržati staro državljanstvo.

Među njima su i mnogi srpski državljani, ali, kako prenosi Dojče vele (Deutsche Welle), sledeća vlada bi mogla da omogući dvojno državljanstvo za sve.

“Mladi ljudi od 18 godina ne mogu da razumeju što po pitanju dvojnog državljanstva još imamo pravila koja su relikt prošlog vremena”, rekla je kopredsedavajuća stranke Zelenih Analena Berbok za Dojčlandfunk (Deutschlandfunk).

Ona je u tom razgovoru potvrdila da će Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali u predstojećim pregovorima o koalicionoj vladi pokušati da utabaju put za modernizaciju Nemačke. To je novi znak da bi iduća vlast mogla da omogući dvojno državljanstvo, o čemu je i ranije bilo reči.

U preliminarnom papiru, koji su stranke utanačile, a koji sada treba da bude produbljen koalicionim pregovorima, stoji da se zalažu za “moderni koncept državljanstva”. Osim toga, dodaje se da “oni koji su dobro integrisani u Nemačkoj i sami se izdržavaju, treba da brže dobijaju pravno sigurni boravišni status”.

Trenutno se u Nemačkoj posle pet godina boravka i rada može podneti zahtev za stalnu boravišnu dozvolu, dok je zahtev za državljanstvo moguć posle osam godina. Tada se polaže i lagani test poznavanja nemačkog pravnog sistema, kulture i istorije, dodaje Dojče vele.

Predviđa se da bi ova novina u nemačkom zakonu znatno olakšala pravne procedure i proces inkluzije migranata koji su već generacijama rastrzani između kulture zemlje iz koje potiču i života u Nemačkoj.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust