Frojdenberg (Freudenberg) je mali srednjevekovni grad koji se nalazi u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna – Vestfalija. Poznat je po svojoj specifičnoj i autentičnoj arhitekturi. Najpoznatiji deo Frojdenberga je stari deo grada pod nazivom “Alter Flecken” koji se sastoji isključivo od polu – drvenih kuća. Sve kuće datiraju iz 17. veka, njih osamdeset, izgledaju identično i posebne su po načinu gradnje. Prepoznatljive su po crno – beloj fasadi i umreženim gredama koje ovom mestu daju bajkovit izgled. Najbolje vreme za posetu gradiću je jesen ili zima. Tada Frojdenberg deluje još čarobnije, pogotovo kada sneg ukrašava krovove kućica. Upravo su ga te zimske fotografije učinile pravom zvezdom Instagrama.

Alter Flecken i njegove kuće su poznate daleko izvan granica regije. Naime, centar grada je uključen u Kulturatlas des Landes Nordrhein-Westfalen (Kulturni Atlas države Severna Rajna – Vestfalija) i priznat kao “Spomenik od međunarodnog značaja.”

Prvi spomenik grada potiče iz 11. veka – dvorac Frojdenberg koji je služio kao rezidencija grofova Nassau. Nakon požara u 16. veku dvorac nije obnovljen, a danas su vidljive samo ruševine.

Godine 1666. Frojdenberg je ponovo zahvatio veliki požar, posle koga je grad obnovljen i tada su nastao kompleks identičnih kuća pod nazivom „Alter Flecken“.

U Frojdenbergu se nalazi stara evangelistička crkva iz ranog 17. veka i stara crkva (hram) u Oberholzklau, u gotskom stilu, sagrađen u 13. veku.

Zbog svog istorijskog nasleđa i okolnih šumovitih brda, u Frojdenbergu je turizam jako razvijena grana. Blaga klima privlači planinare i bicikliste koji mogu da uživaju na stazama oko grada u dužini od 160 km. Na području planine Siegerland protiču tri velike reke: Asdorf, Fischbach i Alche.

U šumi pord Frojdenberga raste hrast star šest vekova i ujedno predstavlja spomenik prirode.

Celo područje Frojdenberga zauzima 54 kvadratna kilometara, a od toga dve trećine otpada na šume. U samom gradiću živi nešto manje od 20.000 stanovnika.

Od ostalih aktivnosti u Frojdenbergu, preporuka je da se poseti Muzej tehnologije i da se istraži industrijska istorija grada, Muzej umetnosti i nastupi na otvorenim pozornicama tokom leta.

Jedan od najpopularnijih hotela je Hotel zur Altstadt koji se nalazi na samo 350 metara od centra. Sam hotel je smešten u jednoj od autentičnih kućica. Iako njegova ponuda nije luksuzna, gosti su zadovoljni odnosom cene i kvaliteta jer je za jednu noć za dve osobe potrebno izdvojiti oko 70 evra.

Mesto kao što je Frojdenberg se razlikuje od svega što ste videli do sada, a u prevodu sa nemačkog jezika, njegovo ime znači planina radosti. Zbog svoje autentičnosti, postao je popularna destinacija za turiste iz celog sveta, a naročito Japana. Gradske vlasti su prepoznale turistički potencijal ovog mesta pa će u skorijoj budućnosti obnoviti gradski park Kurpark, s kojeg se pruža spektakularan pogled.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust