Literatura za učenje nemačkog jezika

Najbolji način da se započne učenje nemačkog jezika jeste pre svega odabirom odgovarajućeg udžbenika i rečnika, kao i pronalaženjem dodatne literature za učenje nemačkog jezika u vidu nemačkih sajtova za učenje, blogova, novina, vesti, kao i nemačke muzike. U nastavku teksta biće predloženo nekoliko primera primarne i dodatne literature za učenje nemačkog, koji Vam mogu pomoći u odabiru.

Udžbenici za nemački jezik za odrasle:

U Srbiji se može naći veliki broj udžbenika za nemački jezik za odrasle koji su podeljeni po nivoima od A1 do C1. Oni obrađuju širok spektar tema kao što su svakodnevni život, porodica, posao, prijatelji, hrana, kulturna dešavanja i slično. Neki od najkorišćenijih su:

 1. Menschen,
 2. Alltag, Beruf &Co
 3. Schritte
 4. Sicher!
 5. Tangram
 6. Themen aktuell
 7. Ziel
 8. Auf neuen Wegen
 9. Em neu
 10. Motive

Udžbenici za nemački jezik za decu i omladinu:

Ovi udžbenici su prilagođeni deci i tinejdžerima. Teme su birane tako da budu zanimljive i informativne mladima, neke od tema su: prijateljstvo, sport, muzika, interesantni hobiji, životinje i druge. Oni udžbenici koji se najčešće koriste kod nas za učenje nemačkog jezika, kada su deca i mladi u pitanju su:

 1. Pingpong i Pingpong Neu
 2. Ausblick
 3. Ideen
 4. Beste Freunde
 5. Delfin
 6. Deutsch.com
 7. Planet
 8. Planetino
 9. Tamburin

Udžbenici za stručni nemački jezik:

Poslovni nemački je takođe moguće naučiti uz pomoć knjiga koje se bave posebno temama vezanim za određenu struku kao što je medicina, turizam, marketing i tako dalje. Knjige koje su namenjene učenju stručnog nemačkog jezika su:

 1. Im Beruf
 2. Deutsch im Hotel
 3. Schritte Plus im Beruf
 4. Menschen im Beruf
 5. Geschäftskommunikation

Udžbenici za pripremu međunarodno priznatih ispita iz nemačkog jezika:

Za polaganje nekog od međunarodno priznatih ispita iz nemačkog jezika je potrebna dobra i temeljna priprema, što podrazumeva i neki od sledećih udžbenika:

 1. Fit fürs Goethe-Zertifikat (A1-C1)
 2. Fit für den DafTest
 3. Fit für die DSH

Nemački online-rečnici:

Nemačko-nemački online rečnici su odlični za proširivanje vokabulara i učenje fraza i kolokacija, jer se pored prevoda reči mogu naći sinonimi, antonimi, primeri, fraze, najčešća upotreba, žargonski izrazi, dijatekatske reči, gramatička pravila i ostalo. Na internetu se, takođe, mogu naći dobri nemačko-engleski rečnici, kao i rečnici sa frazama. Najbolji online-rečnici nemačkog jezika su:

 1. duden.de
 2. de.thefreedictionary.com
 3. dwds.de
 4. de.pons.com
 5. canoo.net
 6. redensarten-index.de
 7. dict.leo.org

Učenje nemačkog jezika uz Deutsche Welle

Najpopularniji sajt za učenje nemačkog jezika kao stranog je Deutsche Welle (dw.de), na kome se mogu čitati zanimljivi tekstovi  i slušati vesti na nemačkom, pohađati online kursevi, gledati serije i video-lekcije. Postoje i mnogobrojne aplikacije koje se mogu besplatno preuzeti, prilagođene nivou znanja učenika.

Za ljubitelje proze Projekt Gutenberg je najbolje mesto za učenje nemačkog jezika

Ljubiteljima klasične književnosti sajt Projekt Gutenberg nudi više od 36000 dela nemačkih, autrijskih, švajcarskih, kao i drugih svetski poznatih pisaca. Na ovom sajtu (gutenberg.spiegel.de) se mogu pronaći dela na nemačkom slavnih autora kao što su Aristotel, Dante, Šekspir, Šiler, Gete i drugi.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Pročitajte: KURSEVI NEMAČKOG JEZIKA

Pročitajte: KORISNI SAVETI ZA UČENJE NEMAČKOG JEZIKA

Pročitajte: SERVISNE INFORMACIJE

Pročitajte: ZANIMLJIVOSTI O ZEMLJAMA NEMAČKOG GOVORNOG PODRUČJA

ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust