Nemački penzioni sistem je na rubu kolapsa. Ovoj zemlji je potrebna velika reforma, kakva nije izvedena od perioda ujedinjenja – izjavio je predsednik Saveza nemačkih udruženja poslodavaca Rajner Dulger u razgovoru sa nemačkim listom Bild.

Ukoliko ne dođe do velikih izmena, nemački penzioni sistem neće izdržati period duži od pet godina, s obzirom da taj sistem finansira trenutno zaposlena radna snaga.

Alarmirajući je i podatak da je trenutan odnos zaposlenih i ljudi koji primaju penziju u Nemačkoj 50 prema 100, dok bi za jednu deceniju taj iznos mogao dostići do 70 penzionera na 100 trenutno zaposlenih stanovnika Nemačke.

Kao potencijalna rešenja se spominju ulaganje u privatne penzione fondove, kao i pomeranje granice za odlazak u penziju, čemu se prošle godine protivio nemački kancelar, kada je još bio na funkciji ministra finansija. U ovoj zemlji se starosna granica za odlazak u penziju do 2029. godine postepeno podiže sa 65 na 67 godina. Ko pre toga ide u penziju, ne može da računa na pun iznos penzije u Nemačkoj.

Nemačko društvo je sve starije i sve je veći procenat penzionera u njemu. Penziju u Nemačkoj prima 25,84 miliona penzionera, čak 6,5 miliona više nego nakon ponovnog ujedinjenja.

Prema izveštaju Ministarstva rada i socijalne brige, računa se da će nivo penzija u Nemačkoj ozbiljno opasti do 2035. godine. Trenutno prema zakonu prosečna puna penzija mora da iznosi najmanje 48% prosečne zarade u zemlji, ali bi to tridesetih godina ovog veka moglo da padne na 45,8%.

Što se tiče visine penzija u Nemačkoj, ko želi da ima penziju od 1.500 evra, mora mesečno zarađivati ​​najmanje 3.200 evra bruto. Za penziju od 2500 evra bruto trenutno je potrebna mesečna bruto plata od 5350 evra.

Društvo je sve starije, i sve je veći procenat penzionera u njemu. Tako je 2020. godine bilo 25,84 miliona penzionera, čak 6,5 miliona više nego nakon ponovnog ujedinjenja dve Nemačke.

U Nemačkoj je trenutno reforma penzionog sistema jedno od najvažnijih pitanja i najvećih izazova sa kojima se susreće ova zemlja i podjednako je bitna kao i tema pronalaska novih načina za snabdevanje energijom.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust