Na Romantičnom putu (Romantische Straße) koji prolazi kroz živopisnu, ruralnu Bavarsku, severno od Dunava, nalazi se srednjovekovni gradić opasan zidinama: Nerdlingen. Grad u sred meteorskog kratera je naizgled kao i svi drugi bajkoviti gradovi na ovoj ruti, ali dijamanti u njegovim zgradama i temeljima, čine ovaj grad jednim od najlepših na svetu.

Prilikom pada meteora pre 15 miliona godina, na naslage grafita stvoren je ogroman krater i oko 72.000 tona sitnih dijamanata. Doseljenici u 9. veku nisu znali da podižu grad u krateru meteora, već su mislili da je krater vulkanskog porekla.

Doseljenici nisu znali ni da zemljište koje su odabrali za svoj dom ima najveću koncentraciju dijamanata na svetu.  Međutim, šezdesetih godina prošlog veka, cela istorija njihovog mesta je dobila potpuni obrt kada su američki geolozi nakon sprovedenih istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana, već u krateru meteora prečnika 25 kilometara.

Geolozi su objasnili i misteriju svetlucavog kamenja. Na mestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena – suevit, koji usled sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante. Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi golim okom. Sve kuće u Nerdlingenu su izgrađene od suevita.

Danas stanovnici Nerdlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne žele da sruše svoj grad kako bi se obogatili. Ipak, pronašli su različite načine da profitiraju od ovog neobičnog prirodnog fenomena – turisti iz celog sveta dolaze da vide svetlucavu arhitektutu, kao i Rieskrater muzej.

Prvi zvanični dokument koji govori o Nerdlingenu potiče iz 898. godine, a grad se pominje kao “Kraljevski dvor”. Do današnjih dana, grad je zadržao svoj srednjovekovni identitet sa zidinama i utvrđenjima tipičnim za to doba. Zidine okružuju istorijsko gradsko jezgro, a turiste posebno raduje što mogu da pešače preko zidova takozvanom “stazom straže” dužinom od skoro 3 kilometra.

Poslednjih godina jedinstveni Nerdlingen je postao popularan i u Japanu jer je ilustrator popularnih manga stripova Hajime Isayama, baš ovaj grad izabrao za okruženje u kome se odvija radnja i avanture njegovih likova.

Muzej kratera Ries

Muzej kratera Ries je smešten u štali iz 16. Veka, u srednjovekovnom središtu Nerdlingena. Zbirka muzeja je fokusirana na meteor koji je pao na Zemlju pre 15 miliona godina. Zanimljivo je i to što zbirka uključuje mesečevu stenu sa Apola 16, pozajmljenu od NASA-e, u zamenu za korišćenje kratera Ries u Nerdlingenu za obuku astronauta Apolo 14 (zbog sličnosti sa mesečevim kraterom).

Muzej je otvoren 1990. godine, a milionitog posetioca je primio 15. decembra 2012.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust