ucenje nemackog poslovni nemacki

Dobra poslovna komunikacija je neizostavni deo uspešne karijere, ona se može naučiti i vremenom usavršiti. Preduslov za dobru poslovnu komunikaciju na nemačkom jeziku je odlično poznavanje nemačke gramatike i formalnog stila. Pod poslovnom komunikacijom se uglavnom podrazumeva pisanje pisma ili imejla.

Pismena komunikacija

Za pismo ili imejl je veoma važno da budu gramatički ispravno napisani i da izgledaju uredno. Svako pismo ili imejl, pored adrese pošiljaoca i primaoca, mora da sadrži:

 1. Temu
 2. Obraćanje
 3. Sadržaj
 4. Pozdrav
 5. Potpis

Kada je u pitanju sama forma pisma, treba obratiti posebnu pažnju na obraćanje. Ukoliko znate titulu primaoca, treba je tačno navesti, u suprotnom se titula može izostaviti i upotrebiti samo „Sehr geehrte Herr…/Sehr geehrte Frau…,“ (Poštovani gospodine…/Poštovana gospođo…). Pismo se završava pozdravom, koji može da glasi:

 1. „Mit freundlichen Grüßen“
 2. „Freundliche Grüße“
 3. „Viel Erfolg wünscht Ihnen“

Ukoliko želite da pročitate još korisnih tekstova na temu nemačkog jezika i poslovanja, posetite našu bazu znanja na sajtu KURSEVI ZA PREDUZEĆA

Koristite uvek jasnu strukturu, mi-formu, formalni stil i odgovarajuće izraze. Izražavajte se kratko i jasno i ne zaboravite da persirate. U skorije vreme se prednost daje modernom i ličnom stilu pisanja, što znači da treba izbegavati zastarele izraze kao što su:

 1. “Als Anlage erhalten Sie…“ (Kao prilog dobijate…)
 2. „Beiligend sende ich Ihnen…“ (Priloženo Vam šaljem…)

Kako bi pismo ostavilo što bolji utisak, sledeće izraze i konstrukcije treba izbegavati:

 1. dass-rečenice i pasivne konstrukcije
 2. skraćenice (na primer MfG, evtl.)
 3. reč „leider“ (nažalost)
 4. nominalizacija ( na primer umesto „Mitteilung machen“ napisati „mitteilen“)
 5. strane reči
 6. ponavljanje reči (preporučeno je koristiti sinonime)
 7. mnogo primera

Usmena komunikacija

Svojim izražavanjem i izgledom možete uticati na sliku koju poslodavac ili saradnici imaju o vama, stoga treba obratiti pažnju na često korišćene fraze i kodeks oblačenja. Na prvom mestu su ljubaznost i persiranje. U Nemačkoj je uobičajeno da se radnik uvek prvi javlja nadređenom, nezavisno od pola i starosti. Ukoliko se desi da kasnite na sastanak, poželjno je da brzo dođete do svog mesta bez ometanja kolega i da se na kraju sastanka izvinite svom nadređenom. Ako idete na poslovni put i imate priliku da izaberete prevozno sredstvo kojim ćete ići na račun firme, uvek se treba dogovoriti sa nadređenim oko budžeta i odabira vozila.

Mnoge firme imaju jasno definisan kodeks oblačenja. Ukoliko posao ne zahteva uniformu, za muškarce je preporučeno da nose pantalone, košulju, polo-majicu, sako i cipele neutralnih boja, dok se ženama savetuju pantalone, cipele, suknje i haljine prikladne dužine, bluze i sakoi.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust