nemački jezik

Da li ste znali da svako od nas svakodnevno koristi nemački, a da toga možda nismo ni svesni? Nemački jezik je tokom perioda Drugog svetskog rata imao mnogo uticaja na naš, tako da se dosta reči zadržalo u svakodnevnom govoru do današnjeg dana. Osim toga, Nemci su izumitelji mnogih planetarno popularnih i naširoko korišćenih proizvoda, stoga ne čudi što se nemački nazivi koriste kao jedini poznati.

Krenimo od jednog uobičajenog dana i odlaska u nabavku. U prodavnici kupujemo kiflu, puter, viršle, flašu vode, keks, šlag, štrudlu i veknu hleba, a sve to stavljamo u korpu. Ponekad moramo dobro voditi računa o cenama i tome koliko će sve koštati.

Ulazimo u automobil i shvatamo da nam se pokvario anlaser na automobilu. Osim toga, neko nam je ciglom razbio šoferšajbnu. Definitivno moramo pozvati majstora, jer smo još ranije primetili da nam auspuh ne radi kako treba. Pošto nije bezbedno voziti, želeli smo da pozovemo taksi, ali smo shvatili da su taksisti u štrajku.

Ipak, ne dozvoljavamo da nas to iznervira i spremamo se za izlazak. Žene za takvu priliku oblače bluzu, popravljaju šminku i nameštaju frizuru. Ponekad, frizuru oblikuju tako što u kosu stavljaju papilotne, a kod frizera idu da se feniraju.

Svi jedva čekamo da dođe kraj radne nedelje, da uzimamo ruksak i odemo u prirodu. Ali ponekad smo u cajtnotu sa vremenom, pa ne možemo da provedemo vikend napolju. To se uglavnom dešava kad imamo mnogo obaveza i posla po kući, kad treba usisavati, prati sudove, peglati i uključiti veš-mašinu.

To su i prilike da se pozove porodica na nedeljni ručak, gde nema ničeg lepšeg od domaće supe sa knedlama. Ovog puta je skuvana količina bila knap, bila je toliko dobra da se sve pojelo.

Vidite, već prilično dobro govorite nemački jezik!

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust