Salcburg grad u Austriji.

Salcburg je sa svojih 150 000 stanovnika četvrti grad po veličini u Austriji, posle Beča, Graca i Linca. Poznat je po baroknoj arhitekturi, ali i kao mesto gde je rođen Volfgang Amadeus Mocart.

UNESCO je stari Salcburški grad 1997. godine uneo na listu zaštićene svetske baštine. Iako je dobio ime po rudnicima soli, danas je prepoznatljiv kao prestonica muzike. On je svakako mnogo više od rodnog grada velikog Mocarta i fenomenalnih Mocart kugli.

Pun je veličanstvene arhitekture, romantičnih kafića, tornjeva i crkava, ali je isto tako i moderan, s puno mesta za dobru kupovinu, hranu i smeštaj. Smatra se da je stari deo grada (Altstadt) jedno od najbolje očuvanih starih gradskih jezgra u Evropi. Zbog blizine Alpa i alpskih skijaških centara grad nosi još jedan nadimak – ,,vrata Alpa”.

Područje Salcburga je bilo naseljeno još u praistoriji, zahvaljujući geografskom položaju. Naime, Salcburg se nalazi na mestu gde se reka Salcah širi na svom izlasku iz Alpa. Upravo na prvim brdašcima od kojih počinje ovaj planinski masiv, formirano je naselje. U 7. veku ovaj grad je izabran da bude sedište iz kojeg će se vršiti pokrštavanje germanskih pagana i tada grad dobija svoje današnje ime – Salcburg, što znači grad soli.

Vreme procvata grada počinje od 14. veka, kada se grad obogatio zahvaljujući svom verskom značaju, kao i trgovini, posebno soli koja je prevožena rekom Salcah i podlegala je carini upravo na ovom mestu. U to vreme, grad je proglasio nezavisnost od Bavarske.

Samostalnu kneževinu Salcburg ukinuo je Napoleon 1805. godine, a 1815. godine postala je deo Habzburške monarhije. Od 1918. godine ovaj grad je deo republike Austrije.

Salcburg je jedan od onih gradova čiji će vam šarm zauvek ostati u sećanju. Najveći izdavač turističkih brošura na svetu, “Lonely Planet”, proglasio je Salzburg jedan od 10 najboljih svetskih destinacija za putovanje.

Mocartova rodna kuća

U Ulici Getreidegasse broj 9 nalazi se kuća u kojoj je 27. januara 1756. godine rođen ovaj svetski poznati kompozitor. U Mocartovoj rodnoj kući možete da posetite prostorije u kojima je on nekada živeo sa porodicom. Dom čuda od deteta, koji je umeo da čita, piše i komponuje već sa pet godina, danas je muzej u kojem posetioci mogu da vide njegovu violinu, klavir i pisma koja je Mozart pisao svojoj porodici. Ulaz je 7 evra za odrasle i 2,5 za decu.

Rezidencplac (Residenzplatz)

Glavni gradski trg Residencplatz se nalazi u samom srcu starog centra grada i njime dominira fontana (Residenzbrunnen), remek-delo baroka visoko 15 metara i izvajano 1661. godine. Ovde možete da uživate u kafićima i kupujete u buticima koji okružuju trg.

Na njegovoj zapadnoj strani nalazi se Rezidencija (Residenz), nekadašnje sedište biskupa. Ova palata dekorisana u stilu kasnog baroka i neoklasicizma obiluje oslikanim tavanicama i tapiserijama, kao i drugim dekoracijama. U jednom njenom delu nalazi se Rezidencijalna galerija (Residenzgalerie), koja sadrži dela evropskih slikara od 16. do 19. veka, uključujući Rembranta i Rubensa.

Hohensalcburg (Hohensalzburg)

Panoramom grada dominira Hohensalcburg, tvrđava izgrađena u 11. veku na brdu na obali reke Salcah. Izgradili su je nadbiskupi koji su ovde vladali vekovima. Zbog širine od 150 metara i dužine od 250 metara, smatra se jednim od najvećih srednjevekovnih dvoraca u Evropi. Doći do nje je lako – možete da koristite žičaru, a ulaz u tvrđavu se naplaćuje (8 evra bez žičare, a 11.30 evra sa žičarom).

Iza zidina Hohensalcburga ćete pronaći zanimljiva dvorišta, kule i predivne enterijere. Tu je i muzej u kome je dokumentovana istorija tvrđave i svakodnevni život koji se u njoj vodio. S najvišeg tornja pruža pogled na grad i njegovu okolinu.

Danas se u dvorištima tvrđave održavaju različiti kulturni događaji, kao što su letnji koncerti ili božićni sajam.

Salzburška katedrala (Salzburger Dom)

Imajući u vidu da je Salcburg nekada bio važno religiozno sedište (a i danas katolički vernici dolaze ovde na hodočašća), grad obiluje impresivnim crkvama kao što su Salcburška katedrala, Opatija svetog Petra, crkva svetog Petra, Franciskanska crkva i mnoge druge.

Na mestu salcburške katedrale se prva crkva pominje već u 8. veku. S vremenom se nadograđivala, ali se krajem 16. veka znatno oštetila, da bi tadašnji biskup naredio rušenje stare i gradnju nove katedrale. U početku je postojala ideja o crkvi za 16 hiljada ljudi, više nego što je bilo svih stanovnika u gradu. Ipak, odustalo se od te namere i izgrađena je katedrala u današnjem obliku sa kupolom visokom čak 71 metar. U isto vreme izgrađena je i nadbiskupska palata, Altes Residenz.

Crkveni zvonici „poseduju“ i drugo po veličini zvono u Austriji, Salvatorglocke, teško nešto više od 14 tona.

Mocart kugle i Sacher torta

U Salcburgu ne možete da odolite čokoladnim Mozart kuglama koje se prodaju u svakoj suvenirnici i gift shopu. Najčešće se prodaju „na komad“, pa ih tako možete probati pre nego što kupite celu kutiju. Ako ste veliki ljubitelji čokolade, potražite kugle koje proizvodi Fürst. Njihove kugle se prave od najkvalitetnije čokolade i marcipana.

Salzburg je idealno mesto za poznati nemačko-austrijski ritual „kafe i kolača“ (Kaffee und Kuchen). U prefinjenim kafeterijama ćete uživati u savršenoj kafi i vrhunskim poslasticama, između kojih prednjači Sacher torta. Sacher tortu je proslavio Hotel Sacher. Osim Sacher torte probajte i čuveni salcburški desert Nockerl, sufle od jaja i šećera, ali i Topfenknödel, odnosno knedle sa sirom.

Dvorac Mirabell

Raskošni vrtovi su poseban deo priče o Salcburgu. Čini se da svaka ruža i svaki žbun ovde imaju poseban tretman. Možda je najteže odoleti lepoti vrtova dvorca Mirabel, gde mnogi mladenci izgovaraju sudbonosno “da”, tu gde je Mocart pronašao inspiraciju za večnu “Čarobnu frulu”.

Dvorac Mirabel je 1606. godine, izgradio nadbiskup Wolf Dietrich von Raitenau za svoju voljenu Salome Alt koja mu je rodila petnaestoro dece. Današnji izgled vrtovi su dobili 1690. godine, a za javnost ih je, 1854. godine otvorio car Franjo Josip. U vrtu se nalaze ornamentalne cvetne skulpture, fontane i klasični kipovi, ali i igralište za decu, otvorene travnate površine za odmor i vrt narandži koji je otvoren tokom cele godine.

Ako ste gledali film „Moje pesme, moji snovi“, sigurno se sećate Julie Andrews i Von Trappove dece kako plešu i trče kroz aleju orezanog drveća dok pevaju „Do-re-mi“ na kamenim stepenicama pored skulpture jednoroga.

U dvorcu Mirabel danas se nalazi kancelarija salcburškog gradonačelnika, a Mramorna dvorana, u kojoj su se svojevremeno održavali raskošni balovi i u kojoj su nastupali Mozart i njegova sestra, danas se koristi za venčanja i koncerte.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust