Kao i u celom svetu, i u Nemačkoj već skoro dve godine traje borba sa pandemijom virusa Covid-19. Savezne republike sprovode brojne mere, kako na nivo cele države, tako i na nivou svake savezne republike pojedinačno. U nastavku ćemo istaći one najbitnije mere koje važe na većem delu teritorije Nemačke.

Koje mere su trenutno na snazi u Nemačkoj?

Krajem avgusta uvedeno je takozvano 3-G pravilo. 3-G se odnosi na „geimpft, genesen, getestet“, dakle radi se o potvrdi kojom se dokazuje da je neko vakcinisan, da je preležao virus ili da je testiran. Pravilo 3-G počinje da važi kada je takozvana sedmodnevna incidencija viša od 35.

Jednu od ove tri potvrde potrebno je imati u restoranima, hotelima, u zatvorenim sportskim objektima, kod frizera ili kozmetičara ili na manifestacijama na otvorenom gde se okuplja više od 2.500 ljudi. 3-G pravilo važi i u bolnicima, u staračkim domovima ili u kolektivnom smeštaju za izbeglice – bez obzira na to kolika je sedmodnevna incidencija.

Bez obzira na sedmodnevnu incidenciju, takođe i dalje važi i obaveza nošenja maski kada se negde stoji u redu, u prodavnicima, u javnom saobraćaju, taksiju, kao i na sportskim, kulturnim ili drugim manifestacijama na otvorenom gde ima više od 2.500 ljudi. Važno je naglasiti i da su za nepoštovanje svih ovih pravila predviđene novčane kazne i do 25.000 evra.

Koji testovi se priznaju u Nemačkoj?

Dok su za spomenuta mesta dovoljni brzi testovi, za ulazak u klubove, diskoteke ili mesta gde je opasnost od zaraze velika, potreban je PCR test, koji nije besplatan. Sa druge strane, u prodavnicima, muzejima, bibliotekama, zoološkim vrtovima ili na biračkim mestima nisu potrebne nikakve potvrde. Deca i mladi do 12 godina koji redovno pohađaju školu vode se kao testirani, s obzirom da se u školama redovno rade testiranja na korona virus. Tamo gde važi 3-G pravilo za njih je dovoljno je da pokažu školsku iskaznicu.

Obaveza testiranja za ulazak u zatvorene prostorije stupa na snagu kod sedmične incidencije više od 35 inficiranih na 100.000 stanovnika. Tada je test obavezan za ulazak u restoran, fitnes studio, salon lepote ili bioskop. Osim toga, ostaje i obaveza testa na radnom mestu, pri čemu brzi test ne sme biti stariji od 24 sata, a PCR od 48 sati.

Do nedavno, brzi antigenski test je bio besplatan za sve, ali novom odlukom, koja za cilj ima da poveća procenat vakcinisanog stanovništva, to pravilo važi samo do 11. oktobra, nakon čega će besplatni testovi biti dostupni isključivo osobama koje se ne mogu vakcinisati iz opravdanih razloga, poput trudnica, dece i mlađih od 18 godina.

Sprovođenje vakcinacije u Nemačkoj

Tokom prvih šest meseci od početka vakcinacije, bar jednu dozu vakcine primilo preko 60 odsto stanovništva. Više od 70 odsto stanovnika starijih od 60 godina primilo jednu dozu, a oko četvrtine je potpuno vakcinisano. Još uvek nije doneta odluka o preporuci za treću dozu vakcine, ali se većina stručnjaka slaže da, ukoliko dođe d vakcinisanja trećom dozom, prednost bi trebalo da imaju ugrožene grupe i starije stanovništvo.

Pored vakcine Bajontek – Fajzer, u Nemačkoj su priznate i vakcine proizvođača Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson. Više o vakcinaciji u Nemačkoj pročitajte ovde.

Koji su uslovi za ulazak u Nemačku?

Počevši od 05. septembra, Srbija se nalazi u kategoriji područja visokog rizika zaraze koronavirusom, te je ulazak u Nemačku omogućen isključivo licima koja su u potpunosti vakcinisana jednom od vakcina koje su Nemačka priznaje (neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana), licima koja poseduju negativan test o prisustvu virus Covid-19 ili licima koja imaju potvrdu o preležanoj bolesti, nezavisno od načina putovanja.

Potrebno je predočiti sertifikat o vakcinaciji na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku na papiru ili u digitalnom obliku. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od gore navedenih vakcina. Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest Covid-19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivni PCR test.

Turistička putovanja u Nemačku trenutno nisu moguća.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust