Za većinu poslova u zemljama nemačkog govornog područja neophodno je priložiti dokaz o poznavanju nemačkog jezika na određenom nivou.

Postoje tri vrste sertifikata koji se priznaju u ovim situacijama, a to su Goethe, ÖSD i Telc. Najpopularniji i najpoželjniji je svakako Goethe-ov sertifikat jer ga poslodavci u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj naročito cene.

Polaganja se vrše isključivo u prostorijama Goethe instituta i za to ovlašćenim centrima.

Goethe ispitom možete proveriti i dokumentovati svoje znanje na jednom od 6 postojećih nivoa (A1, A2, B1, B2, C1 ili C2).

Bez obzira na nivo, svaki se ispit sastoji iz 4 dela, a to su Leseverstehen (razumevanje pročitanog teksta), Hörverstehen (razumevanje odslušanog teksta), Schreiben (pisanje) i Sprechen (konverzacija).

Kako biste uspešno položili ispit i stekli pravo na izdavanje sertifikata, neophodno je da na svakom od ovih delova imate minimum 60% tačnih odgovora. U slučaju da ne ostvarite potreban minimum bar na jednom delu, smatra se da ste pali ceo ispit. Međutim, velika olakšica je to što je za pojedine nivoe nedavno uvedeno polaganje ovog ispita po modulima, tako da možete polagati ispit iz više delova. U tom slučaju bi cena pojedinačnih modula bila skuplja nego pri polaganju celokupnog testa.

Sertifikat koji dobijete važi doživotno, dakle nema ograničenog roka nakon koga biste morali ponavljati ispit. Ipak, većina poslodavaca preferira i poseban značaj daje onim osobama čiji sertifikat nije stariji od 2 godine.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust