Uskrs i uskršnji praznici u Nemačkoj

Uskrs i uskršnji praznici se u Nemačkoj obeležavaju prema julijanskom kalendaru u okviru hrišćanske protestantske i hrišćanske katoličke verske zajednice. Uskrs, najveći hrišćanski crkveni praznik, kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje, je svake godine drugog datuma, ali se uvek obeležava nedeljom.

OBELEŽAVANJE USKRSA U NEMAČKOJ

Iako svi proslavljaju praznik istim povodom, postoje brojne sličnosti, ali i razlike u običajima koji se neguju, kako od zemlje do zemlje, tako i u okviru jedne iste države. Nemačka nije izuzetak.

Ono što je svakako deo nemačke tradicije jeste da u celoj državi proslava počinje u petak i praznuje se sve do ponedeljka. Petak, kod nas poznat i kao “Veliki petak”, se u Nemačkoj naziva “mirni petak”, što simbolizuje dan kada je Isus Hrist razapet.

Uskrs i uskršnji praznici u Nemačkoj

NEMAČKI USKRŠNJI OBIČAJI

U subotu je običaj da se preko dana kiti drveće uskršnjim jajima, cvećem i ukrasnim trakama (Osterbaum – uskršnje drvo), ukrašavaju fontane i da se poklanja cveće. Domovi se dekorišu u prazničnom duhu, posebno u porodicama u kojima ima dece. Interesantno je da u ovo doba postoji mnoštvo kurseva koji se organizuju u cilju sticanja veština za što lepše dekorisanje doma i pravljenje uskršnjih ukrasa.

Uveče tradicija nalaže da se nalože ognjišta, što simbolizuje kraj zime i spaljivanje svih negativnih osećanja u toj vatri. U Nemačkoj, Uskrs ne predstavlja samo vaskrsenja Isusa Hrista, već je i simbol dolaska proleća, oživljavanja prirode i dolaska lepših dana.

Uskršnji zeka

USKRŠNJI SIMBOLI U NEMAČKOJ

Jedan od simbola Uskrsa u Nemačkoj su i narcisi, te je običaj da u svakoj kući na stolu bude vaza sa buketom ovog cveća.

Drugi tradicionalni element ovog praznika je uskršnji venac od cveća. Popularno je i ukrašavanje snopa grana od koga se pravi buket ili cvetni aražman šarenim trakicama i ukrasima napravljenim od ukrašene ljuske celih jaja.

Treći element su svakako uskršnja jaja (Osterei), koja simbolizuju život. Običaj je da se poklanjaju oslikana jaja, koja se, za razliku od naše tradicije, u skorije vreme retko ukrašavaju u domu, već se kupuju ukrašena.

Ipak, najprepoznativljiji motiv Uskrsa u Nemačkoj, kao i u svim katoličkim zemljama, je uskršnji zec (Osterhase), koji je u nemačkoj tradiciji simbol plodnosti.

Obeležavanje Uskrsa u Nemačkoj

KAKO NEMCI PRAZNUJU USKRS

Nedelja je sveti dan, koji Nemaci proslavljaju u krugu porodice, uz svečani ručak. Ono što je karakteristično za nemačku uskršnju trpezu je riba, koja se jede na Veliki petak (Karfreitag), a u nedelju, na dan Uskrsa se na trpezi može naći jagnjetina i uskršnji hleb. Za desert se uglavnom prave čoklodani keksići, koji se služe sa čajem, a tu su i čokoladne figurice u obliku uskršnjih motiva.

Nakon porodičnog obroka, sledi događaj najzanimljiviji deci. Naime, deca traže oslikana uskršnja jaja i poklone za koje veruju da ih je sakrio uskršnji zeka, a koje su, ustvari, roditelji unapred sakrili u kući ili u dvorištu. Ta potraga je uvek praćena smehom i radošću svih ukućana. Dan pre toga, deca često prave gnezdo od slame, grančica ili trave za uskršnjeg zeku.

Uskršnja trpeza

RAZLIČITI OBIČAJI U RAZLIČITIM DELOVIMA DRŽAVE

Kao što je ranije rečeno, postoje različiti običaji unutar same Nemačke, pa tako u istočnom delu Nemčke postoji običaj da se okiti drvo ispred kuće uskršnjim jajima.

U severnoj i u srednjoj Nemačkoj pali se uskršnja vatra (Osterfeuer) ili se niz brdo kotrljaju zapaljeni drveni točkovi. Ovaj običaj zastupljen je pre svega u seoskim predelima.

Na jugu Nemačke, tačnije u Bavarskoj, običaj je da se pevaju uskršnje pesme (Osternlieder) i dele uskršnja jaja.

Takođe, nakon zime u mnogim delovima Nemačke postoji “prolećno čišćenje”, pri čemu se kuća podrobno sređuje kako bi se očistila od “tamnog godišnjeg doba”.

Uskrs i uskršnji praznici u Nemačkoj

USKRŠNJI POJMOVI I IZRAZI

Važno je znati da u Nemačkoj nije uobičajen uskršnji pozdrav “Hristos vaskrse”, umesto toga se samo kaže “Srećan Uskrs”. Osim ovog izraza, bilo bi dobro zapamtiti još nekoliko koji se mogu čuti ovih dana širom Nemačke:

 • Frohe Ostern – Srećan Uskrs
 • das Osterei – uskršnje jaje
 • das Schokoladenei – čokoladno jaje
 • Eier sammeln – sakupljati jaja
 • Eier bemalen – farbati jaja
 • Eier verstecken – sakriti jaja
 • das Osterkorb – uskršnja korpa
 • der Schokoladenhase – čokoladni zeka
 • der Osterhase – uskršnji zeka
 • die Osterkerze – uskršnja sveća
 • der Osterkuchen – uskršnji kolač

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust