Vakcinacija protiv virusa Covid-19 u Nemačkoj uveliko traje, a počela je još početkom 2021. godine. Na početku, prednost su imali korisnici domova za stara lica, a potom i osoblje u domovima i medicinsko osoblje u jedinicama intenzivne nege i hitnim službama. Sredinom godine najavljeno je da će vakcine biti dostupne svima u zemlji, jer više neće važiti sistem kojim se daje prioritet određenim grupama.

Prva osoba koja je primila vakcinu u Nemačkoj je 101-godišnja Edit Kvojcala u staračkom domu u Halberštatu u pokrajini Saksonija Anhalt.

Kako protiče vakcinacija u Nemačkoj?

Vakcinacija 80 miliona stanovnika je za nemačku logistiku jedan od najvećih izazova. Sajamske hale, koncertne dvorane, hoteli, nekadašnji centri za azilante, nekadašnje hale supermarketa, pretvorene su u centre za vakcinaciju – ukupno 440 lokacija je adaptirano u punktove za vancinisanje. Trenutno se preuređuju omladinski domovi i zatvoreni sportski tereni. Samo u Bavarskoj, jednoj od pokrajina sa najviše infekcija, biće formirano 99 centara za vakcinaciju sa planom da se dnevno vakciniše do 30.000 ljudi.

Tokom prvih šest meseci od početka vakcinacije, bar jednu dozu vakcine primilo preko 50 odsto stanovništva. Više od 70 odsto stanovnika starijih od 60 godina primilo jednu dozu, a oko četvrtine je potpuno vakcinisano.

 Logističku podršku daje vojska

Nemačka vojska (Bundesver) je mobilizovana sa ukupno 20.000 vojnika kako bi pomogla civilnim službama u borbi protiv pandemije. Od vojske se očekuje pomoć u infrastrukturi i asistenciji prilikom organizovanja masovne vakcinacije, ali i pomoć u najzahtevnijem poduhvatu – skladištenju vakcina.

Osim vojske, sve državne službe, a posebno medicinski radnici, maksimalno su uključeni u širenje svesti o važnosti vakcinacije i njenom sprovođenju.

Kampanja koju Nemčka sprovodi da bi se ljudi podstakli na vakcinaciju ima lep slogan: „Nemačka zavrće rukave“. Vlada u Berlinu sprovi kampanju kroz plakate, TV-spotove i informacije na internetu.

Ipak, sve češće se u javnosti spominje važnost dopiranja do onih koji su sumnjičavi prema vakcinaciji ili se otvoreno protive. Vlasti razmatraju uvođenje brojnih podsticaja za nevakcinisane, kao i brojne druge mere kojima će nastaviti do sada uspešnu imnunizaciju stanovništva.

Pored vakcine Bajontek – Fajzer, trenutno je u opciji i vakcina američke kompanije Moderna, a Evropska agencija za lekove (EMA).

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust