život u nemačkoj

Posle dve godine pandemije virusa Covid-19 u Nemačkoj, i pored velikog broja zaraženih na dnevnom nivou, brojna ograničenja se polako ublažavaju ili ukidaju, pa se nazire da se život u Nemačkoj može lagano vratiti u normalne tokove. Ukoliko se pitate kako trenutno izgleda život u Nemačkoj tokom pandemije, pokušaćemo da vam predstavimo što detaljnije sa čim se sve suočavaju nemački građani.

Od marta 2022. nastupilo je popuštanje talasa soja omikron, te su građani mogli mirno da proslave Uskrs. Nemački ministar zdravlja, Karl Lauterbah, je još početkom godine bio optimističan, ali je smatrao da će soj omikron i dalje predstavljati opasnost za osobe starije od 60 godina koje nisu vakcinisane ili koje su imale neke druge bolesti koje povećavaju rizik. Stoga se i dalje preporučuje pridržavanje propisanim ograničenjima. Ipak, ograničenja nisu ista u svakom delu države – svaka pokrajina ima svoja pravila i mere. Bavarska je ukinula većinu mera ograničenja i delimično odustala od sprovođenja planirane obavezne vakcinacije osoblja u bolnicama i staračkim domovima, što je oštro kritikovano na saveznom nivou.

život u nemačkoj

Mere protiv Covid-19 virusa, koje su u Nemačkoj nakon Božića pooštrene, očigledno su dale rezultate na duže staze. Najviše se strahovalo da talas oboljenja uzrokovanih omikronom ne dovede do otkazivanja delova sistema, ali to se nije dogodilo. Rad od kuće postao je obavezan u mnogim državnim i javnim ustanovama, a u restoranima, kafićima, prodavnicama i robnim kućama, kao i gotovo svugde u javnom životu, ograničen je pristup onima koji nisu vakcinisani. Na svakom koraku su mogli da se urade brzi testovi, bez čijeg negativnog rezultata nije bilo moguće ući u objekat.

Trenutno su na snazi ublažene mere koje se odnose na privatna okupljanja za vakcinisane i one koji su preboleli virus, a u većini pokrajina su ukinuta ograničenja za ulazak u maloprodajne objekte, što uveliko olakšava život u Nemačkoj. Obaveza nošenja maski ostaje na snazi za prodavnice, javni prevoz i sve zatvorene javne objekte, dok je od 4. marta ulaz u ugostiteljske objekte dozvoljen onima koji imaju potvrdu da su vakcinisani, preboleli kovid ili su negativno testirani. Pre toga su u restorane mogli samo vakcinisani ili zaraženi korona virusom.

S obzirom na povoljnu situaciju u bolnicama, od 20. marta su ukinute brojne obaveze i ograničenja, a među tim merama je i obaveza da se ljudima omogući rad od kuće. Ipak, to ne znači da stanovnici Nemačke mogu potpuno da se opuste, nošenje maski u zatvorenom prostoru i držanje distance ostalo je i dalje na snazi.

Uprkos ukidanju većine mera, nemačka vlada nastavlja da insistira na kampanji vakcinacije građana, s obzirom na to da se Nemačka suočava sa problemom niže stope vakcinisanih i manjim procentom imunizovanih time što su preležali koronu – i to pre svega kod starije generacije, posebno ugrožene zbog mogućeg težeg toka bolesti. U poređenju s drugim zemljama zapadne Evrope, u Nemačkoj još uvek priličan broj ljudi starijih od 60 godina nije potpuno vakcinisan. Stoga je od 8. februara u Nemačkoj počela i vakcinacija u apotekama. Prema navodima Saveznog udruženja nemačkih apotekara, tu uslugu za sada nudi oko 500 od 18.500 apoteka u zemlji.

Kada je u pitanju ulazak u Nemačku, i dalje su na snazi brojna ograničanja, koja pre svega podrazumevaju obaveznu vakcinaciju i važeću vizu.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust