Aktuelne mere na snazi od 2. novembra do 10. januara u Nemačkoj

Zbog aktuelne pandemije javni život u Nemačkoj je ograničen i razlikuje se od pokrajine do pokrajine, ali u osnovi važeće mere za sve pokrajine su sledeće:

 • Kontakt sa osobama van vašeg domaćinstva je sveden na minimum.
 • Okupljanja sa prijateljima i članovima drugih domaćinstava je dozvoljeno u slučaju da ukupno bude prisutno do 5 osoba.
 • Izuzetak je period od 24.12. do 26.12. kada je dozvoljeno da osim članova domaćinstva budu prisutne još 4 odrasle osobe iz najbliže familije, s tim što se deca do uzrasta 14 godina ne računaju.
 • U novogodišnjoj noći 31.12. i 01.01. nisu dozvoljena okupljanja.
 • Nošenje maski je obavezno na javnim mestima koja su u zatvorenom prostoru i javnom prevozu.
 • Bilo kakve proslave i okupljanja na javnim mestima ili privatnim objektima nisu dozvoljene.
 • Do 10.01.2021. neće raditi škole, vrtići, uslužne delatnosti, hoteli
 • Prodavnice namirnica, banke, apoteke i benzinske pumpe će raditi sa ograničenim radnim vremenom.
 • Profesionalni sportski događaji su dozvoljeni isključivo bez publike.
 • Institucije za rekreativne i kulturne aktivnosti koje neće raditi su: pozorišta, bioskopi, koncertne sale, zabavni parkovi, kazina, teretane, sportski objekti.
 • Restorani, klubovi, barovi, diskoteke, pabovi neće raditi, ali je moguća dostava.

Zbog konstantnog povećanja broja novozaraženih koronavirusom u Nemačkoj, od 16.12.2020. je na snazi tzv. “lokdaun”. U praksi, to znači da su sve prodavnice zatvorene osim super-marketa, apoteka i drugih prodavnica koje su neophodne za svakodnevni život. Frizerski saloni i druge uslužne delatnosti za koje je neophodan blizak kontakt će biti zatvoreni kao i škole i vrtići – nastava će se održavati samo onlajn, a roditelji koji zbog posla ne mogu da se organizuju za čuvanje dece, dobiće podršku (moći će da dovedu decu u vrtić uz dokaz da imaju radnu obavezu).

Nemačke vlasti apeluju na poslodavce da u što većoj meri omoguće radnicima obavljanje poslova od kuće kako bi se dodatno smanjili kontakti. Da bi se ublažili ekonomski gubici, nemački ministar finansija Olaf Šolc obećao je pomoć kompanijama koje će biti pogođene novim merama. Restorani, koji su još od 2. novembra zatvoreni, mogu i dalje da vrše dostavu hrane.

Prodaja pirotehnike je zabranjena, a taj korak se opravdava trenutnim stanjem u bolnicama: hitne službe nemaju kapacitete za potencijalne slučajeve povreda od petardi. Pored zabrane prodaje pirotehnike, za novogodišnje praznike je zabranjeno i javno konzumiranje alkohola, tačnije do 10. januara. U novogodišnjoj noći će važiti zabrana okupljanja, ali će biti dozvoljen vatromet na tačno određenim mestima, o čemu će određivati svaka opština posebno.

Da li će ove drastične mere biti na snazi i posle 10. januara, još uvek nije precizirano. Ukoliko broj novih zaraza početkom januara i dalje bude znatno iznad zacrtane vrednosti od 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, vrlo je moguće da će početkom godine biti produžena ograničenja javnog života u Nemačkoj.

Neke pokrajine koje su najviše pogođene brojem zaraženih su uvele i policijski čas što znači da građani smeju da napuste domove samo ako imaju uverenje o radnoj obavezi. Kupovina i vežbanje su dozvoljeni samo u krugu od 15 km kao u primeru pokrajina Brandenburg i Saksonija.

Kancelarka Angela Merkel i 16 premijera planiraju da se sastanu 5. januara kako bi razgovarali o tome kako će se živeti u Nemačkoj nakon 10. januara.

Pročitajte koji su uslovi za ulazak u Nemačku iz Srbije tokom predstojećih praznika: www.ucenjenemackog.rs/uslovi-za-ulazak-u-Nemačku-iz-Srbije

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust