Mobilno bankarstvo - Nemačka

U Evropi više od polovine građana koristi prednosti aplikacija i softvera za online bankarstvo pomoću mobilnog telefona ili tableta. Nemačka je dom najinovativnijih rešenja i na čelu razvoja online bankarstva. Oko 59% Nemaca koristi internet bankastvo što je iznad proseka u EU, ali znatno ispod zemalja kao što su Francuska, Belgija, Velika Britanija i Holandija. Takođe, Nemačka zaostaje za mnogim evropskim zemljama, ali i za SAD-om i Australijom kada je u pitanju korišćenje mobilnih uređaja za online bankarstvo, što potvrđuje ING-ovo međunarodno istraživanje iz 2018. godine. Istraživanjem je obuhvaćeno 15.000 ispitanika u Evropi, SAD-u i Australiji. Detaljniji izveštaj možete da pogledate ovde: www.ezonomics.com/ing_international_surveys/mobile-banking-2018

KAKO FUNKCIONIŠE ONLINE BANKARSTVO U NEMAČKOJ?

Online banking Nemačka

Nemačke banke su veoma brzo prihvatile tehnološka rešenja u pružanju usluga u oblasti finansija. Međutim, nemački građani su nešto sporiji u odnosu na građane drugih evropskih zemalja u prihvatanju mogućnosti mobilnog bankarstva i plaćanja putem interneta. Razlog leži u tradicionalnoj privrženosti gotovini, pa je zato u Nemačkoj samo 11% vlasnika pametnih telefona koji koriste aplikacije za plaćanje preko interneta. Poređenja radi, svetski lider u online bankarstvu je Kina sa 79.4% korisnika online bankarstva.

Građani Nemačke imaju širok spektar mogućnosti za mobilne transakcije novca, a ovo su neke od njih:

 • Nacionalne nemačke banke: Deutcshe Bank, Commerzbank i Volkswagen bank
 • Najnovije online banke: N26, Fidor Bank i solarisBank
 • bunq – www.bunq.com/expats
 • Internacionalne kompanije kao što su: Apple, Google i PayPal, koje nude usluge mobilnog plaćanja i mogućnost pohranjivanja novca u digitalnom obliku.

Online bankarstvo u Nemačkoj funkcioniše veoma jednostavno. Potrebno je da preuzmete aplikaciju željene banke na svoj mobilni uređaj i možete da podesite svoj nalog za svega par minuta. Dokumentacija može da se pošalje takođe online, a provera identiteta se vrši preko video poziva.

Pomoću aplikacije možete da:

 • Platite račune, kupujete online, izvršite P2P plaćanje (slanje novca drugoj osobi)
 • Dobijete uslugu brzog i lakog transfera novca
 • Koristite alate za upravljanje finansijama (patite kretanje novca)
 • Dobijate trenutna obaveštenja o novčanim transakcijama
 • Ostvarite niže naknade za usluge online plaćanja – pošto online bankarstvo smanjuje troškove bankama, automatski se smanjuju i troškovi usluga. Neke banke nude besplatnu uslugu za plaćanje osnovnih računa.

Bankarska aplikacija bunq (www.bunq.com/expats) omogućava najjeftiniji transfer novca za međunarodne transakcije, čak do 3% jeftinije od svih drugih provajdera. Plaćanja u drugim valutama su do 8 puta jeftinija.

Ipak, aplikacije imaju i neka ograničenja kao što su prebacivanje novca na devizne račune, a opcije kupovine na kredit su jako male.

Google Pay je vodeći provajder jer oko 75% Nemaca poseduje pametne Android telefone.

 DA LI JE ONLINE BANKARSTVO BEZBEDNO?

Mobilno bankarstvo u Nemačkoj

Pružaoci usluga za plaćanje preko interneta preduzimaju sigurnosne korake kako bi osigurali digitalno bankarstvo, a sigurnosni sistemi uključuju zaštitu identiteta na visokom nivou. Tako se npr. koristi prepoznavanje lica, glasa ili otiska prsta, enkripcija na najvišem nivou i trenutno blokiranje izgubljenih ili ukradenih kartica.

Jedan od saveta provajdera je da korisnici usluga online bankarstva ne koriste besplatne i javne Wi-fi usluge prilikom prijavljivanja na nalog, ali i odjavljivanje sa naloga nakon korišćenja usluge.

 ŠTA JE POTREBNO DA OTVORITE BANKOVNI RAČUN?

Večina nemačkih banaka zahteva da lično u poslovnici otvorite račun, a neke banke nude i opciju online. Za otvaranje računa je neophodno da budete nemaki građanin sa boravišnom dozvolom, potrebno je da priložite pasoš na uvid i dokaz o registraciji (Meldebescheinigung), ali i dokaz o zasnovanom radnom odnosu ili da studirate u Nemačkoj. Neke banke zahtevaju da imate minimalne prihode, tako da ćete morati da pokažete i platnu listu.

Izbor banaka se svodi na privatne nemačke banke, štedionice (Sparkassen) ili zadruge (Volksbanken).

Korisnici koji žele fleksibilnost prilikom plaćanja na daljinu, mogu da izaberu online banku kojoj mogu da pristupe putem mobilnog uređaja. Ovo je svakako dobar izbor zbog smanjenja troškova prilikom plaćanja režija.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust