Bez vize

U ovom momentu građani bez pasoša Evropske Unije nisu u prilici da se zaposle na teritoriji Nemačke, što uključuje građane sa srpskim, BiH i makedonskim pasošima, bez obzira za koji posao bi želeli da apliciraju.

Ipak, od 1. januara 2022. godine na snagu stupa novi zakon o zapošljavanju po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu članice Evropske Unije moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani iz zemalja Evropske Unije.

To znači da svi oni koji pronađu odgovarajućeg poslodavca će moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani Evropske Unije, odnosno bez vize, jer odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobijanje radne vize. Ovaj zakon se odnosi na sva radna mesta i sve poslove, bez obzira na to da li za posao apliciraju medicinari, građevinci, spremačice, negovatelji ili kvalifikovani majstori. Pronalaženje sigurnih poslova će se i dalje obavljati preko agencija, kao i do sada.

Ovu informaciju podupire činjenica da Nemačkoj, osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši, u ostalim branšama nedostaje i do pola miliona radnika, te Nemačka ekonomija trpi.

Osim što će naši građani imati priliku da se zaposle u Nemačkoj bez vize, olakšavajuću okolnost prestavlja i Nova regulativa za zapošljavanje bez nostrifikovane diplome u Nemačkoj, koja je stupila na snagu 1. januara 2021. godine i koja se odnosi na zapošljavanje u Nemačkoj bez nostrifikovane diplome za radnike koji dolaze iz država Zapadnog Balkana.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust