Prvi mobilni timovi za vakcinaciju već su krenuli u akciju, prvo u staračkim domovima i bolnicama. Pored stanara domova, među prvima koji će primiti vakcinu je i osoblje u domovima i medicinsko osoblje u jedinicama intenzivne nege i hitnim službama.

Prva osoba koja je primila vakcinu u Nemačkoj je 101-godišnja Edit Kvojcala u staračkom domu u Halberštatu u pokrajini Saksonija Anhalt.

Kakav je plan vakcinacije?

Nivo 1: Osobe starije od 80 godina i stanovnici domova za starija lica, medicinsko osoblje u hitnim službama, negovatelji u staračkim domovima i pacineti zaraženi korona virusom.

Nivo 2: Osobe između 75 i 79 godina, osobe s demencijom ili intelektualnim poteškoćama u institucijama i osoblje koje tamo radi, zatim osobe s Daunovim sindromom. U ovu kategoriju prioriteta spadaju i lekari opšte prakse, osobe koje imaju bliske kontakte sa licima kojima je potrebna nega, trudnice, osobe u azilu.

Nivo 3: Osobe u starosnoj dobi od 60 i više godina i osobe s povećanim rizikom zaraze od korona virusa. U ovoj kategoriji se nalaze i sezonski radnici, ali i zaposleni na posebno radnim mestima u državnim institucijama (obrazovni sektor, policija, vatrogasci, vlada, sudstvo).

Vakcinacija 80 miliona stanovnika će za nemačku logistiku biti jedan od najvećih izazova. Sajamske hale, koncertne dvorane, hoteli, nekadašnji centri za azilante, nekadašnje hale supermarketa, pretvorene su u centre za vakcinaciju – ukupno 440 lokacija. Trenutno se preuređuju omladinski domovi i zatvoreni sportski tereni. Samo u Bavarskoj, jednoj od pokrajina sa najviše infekcija, trebalo bi da bude formirano 99 centara za vakcinaciju sa planom da se dnevno vakciniše do 30.000 ljudi.

 Logističku podršku daje vojska

Nemačka vojska (Bundesver) je mobilizovana sa ukupno 20.000 vojnika kako bi pomogla civilnim službama u borbi protiv pandemije. Od vojske se očekuje pomoć u infrastrukturi i asistenciji prilikom organizovanja masovne vakcinacije, ali i pomoć u najzahtevnijem poduhvatu – skladištenju vakcina. Sasvim je izgledno da će se vakcine čuvati u kasarnama što predstavlja dodatni izazov s obzirom na specifične uslove koje zahteva Bajontek – Fajzer vakcina (vakcine moraju da se drže dugo na temperature od minus 70 do minus 80 stepeni).

Sledeća isporuka vakcine očekuje se 30. decembra. Ta serija se čuva za drugi termin vakcinacije, jer svaka osoba treba sa primi dve doze vakcine protiv Korona virusa u roku od tri nedelje.

Osetljiva vakcina se isporučuje u obliku praha i hladi na minus 70 stepeni. Na lokaciji se prvo mora nekoliko sati „zagrejati” na 0 stepeni, a zatim pomešati sa natrijum hloridom da bi se dobio rastvor.

Savezni ministar zdravlja Jens Špan tvrdi je da je Nemačka dobro pripremljena za najveću kampanju vakcinacije u istoriji.

Do kraja marta trebalo bi da bude dostupno do 12 miliona doza vakcine. S obzirom da se mora davati dva puta, ova količina će biti dovoljna za približno 5,5 do 6 miliona ljudi.

Ministar pretpostavlja da će do leta moći da “ponudi vakcinaciju” svim građanima u Nemačkoj – pod uslovom da budu odobrene i druge vakcine.

Pored vakcine Bajontek – Fajzer, trenutno je u opciji i vakcina američke kompanije Moderna, a Evropska agencija za lekove (EMA) planira odluku o odobrenju da donese do 6. januara.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.