život u nemačkoj

Posle dve godine pandemije virusa Covid-19 u Nemačkoj, i pored velikog broja zaraženih na dnevnom nivou, brojna ograničenja se polako ublažavaju ili ukidaju, pa se nazire da se život u Nemačkoj može lagano vratiti u normalne tokove. Ukoliko se pitate kako trenutno izgleda život u Nemačkoj tokom pandemije, pokušaćemo da vam predstavimo što detaljnije sa čim se sve suočavaju nemački građani.

Stručnjaci očekuju da će u martu 2022. talas soja omikron početi da popušta, te da će građani moći mirno da proslave Uskrs. Nemački ministar zdravlja, Karl Lauterbah, je optimističan, ali smatra da soj omikron i dalje predstavlja opasnost za osobe starije od 60 godina koje nisu vakcinisane ili koje su imale neke druge bolesti koje povećavaju rizik. Stoga se i dalje preporučuje pridržavanje propisanim ograničenjima. Ipak, ograničenja nisu ista u svakom delu države – svaka pokrajina ima svoja pravila i mere. Bavarska je nedavno ukinula većinu mera ograničenja i delimično odustajala od sprovođenja planirane obavezne vakcinacije osoblja u bolnicama i staračkim domovima, što je oštro kritikovano na saveznom nivou.

život u nemačkoj

Mere protiv Covid-19 virusa, koje su u Nemačkoj nakon Božića ponovo pooštrene, očigledno su dale rezultate. Najviše se strahovalo da talas oboljenja uzrokovanih omikronom ne dovede do otkazivanja delova sistema, ali to se nije dogodilo. Rad od kuće postao je obavezan u mnogim državnim i javnim ustanovama, a u restoranima, kafićima, prodavnicama i robnim kućama, kao i gotovo svugde u javnom životu, ograničen je pristup onima koji nisu vakcinisani. Na svakom koraku su mogli da se urade brzi testovi, bez čijeg negativnog rezultata nije bilo moguće ući u objekat.

U planu je da se ublaže mere koje se odnose na privatna okupljanja za vakcinisane i one koji su preboleli virus, a biće ukinuta ograničenja za ulazak u maloprodajne objekte, što će uveliko olakšati život u Nemačkoj. Obaveza nošenja maski ostaje na snazi za prodavnice, javni prevoz i sve zatvorene javne objekte, dok će od 4. marta ulaz u ugostiteljske objekte biti dozvoljen onima koji imaju potvrdu da su vakcinisani, preboleli kovid ili su negativno testirani. Do sada su u restorane mogli samo vakcinisani ili zaraženi korona virusom.

Preostale mere će biti ukinute 20. marta, ako situacija u bolnicama dozvoli, a među tim merama se misli i na obaveza da se ljudima omogući rad od kuće. Ipak, to ne znači da će stanovnici Nemačke moći potpuno da se opuste, nošenje maski u zatvorenom prostoru i držanje distance ostaće na snazi i posle 20. marta.

Uprkos ukidanju većine mera, nemačka vlada će nastaviti da insistira na kampanji vakcinacije građana, s obzirom na to da se Nemačka suočava sa problemom niže stope vakcinisanih i manjim procentom imunizovanih time što su preležali koronu – i to pre svega kod starije generacije, posebno ugrožene zbog mogućeg težeg toka bolesti. U poređenju s drugim zemljama zapadne Evrope, u Nemačkoj još uvek priličan broj ljudi starijih od 60 godina nije potpuno vakcinisan. Stoga je od 8. februara u Nemačkoj počela i vakcinacija u apotekama. Prema navodima Saveznog udruženja nemačkih apotekara, tu uslugu za sada nudi oko 500 od 18.500 apoteka u zemlji.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.