UČENJE NEMAČKOG JEZIKA U GRUPI ILI INDIVIDUALNO – PREDNOSTI I MANE

Kada treba da odlučite na koji način želite da učite neki strani jezik, obično uzimate u razmatranje dve varijante – individualne i grupne časove. I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti (i mane), a da biste napravili pravi izbor, treba da procenite šta zapravo želite da naučite i šta vas motiviše. Počnite od toga da sebi postavite ova dva pitanja:

Šta želite da naučite?

Ako vam je cilj da naučite da komunicirate na sastancima ili u svakodnevnim situacijama, da poboljšate razumevanje govora, vežbate pregovaranje, naučite da vodite debate ili steknete samopouzdanje u javnom obraćanju, za vas su pre grupni časovi. Oni će vam omogućiti da razvijete ove jezičke veštine jer ćete na samim časovima imati priliku da simulirate te situacije.

S druge strane, ako želite da poboljšate svoj izgovor i pisano izražavanje, da naučite terminologiju vezanu za vaš posao ili analizirate i ispravite sve greške koje pravite, treba da razmislite o individualnoj nastavi. Tada ćete imati punu pažnju profesora koji će se fokusirati isključivo na vas i vaše potrebe.

  1. Šta vas motiviše?

Ako ste društvena, komunikativna osoba, verovatno će vas više motivisati učenje u grupi. Kada imate loš dan, umorni ste i ne ide vam se na čas, činjenica da znate da će tamo biti i drugi polaznici može da bude prelomna u vašoj odluci da ipak ne propustite čas. Ako volite da radite u timu i inspirišu vas drugi ljudi, rad u grupi će vas više motivisati nego individualna nastava. Osim toga, učeći u grupi upoznaćete nove ljude i možda ostvariti nove poslovne kontakte.

Nasuprot tome, ako ne volite da radite u grupi i želite punu pažnju profesora, individualni časovi su bolji izbor. Takođe, ako lako gubite koncentraciju, vaš lični profesor bi vam pomogao da se vratite na zadatak.

Ostali faktori

Naravno, na vaš izbor uticaće i drugi faktori poput cene i vremena. Grupna nastava je obično mnogo jeftinija od individualne, ali se uglavnom održava u unapred predviđenim terminima pa ako želite nešto fleksibilniji raspored časova, prilagođen isključivo vama, onda bolje da se odlučite za individualnu nastavu.

Pročitajte: SAVETI ZA UČENJE NEMAČKOG JEZIKA