Pored redovnog posla, za koji posedujete radnu dozvolu, sasvim legalno možete da radite i dodatni posao (nem. Nebenjob). Poslovi u Nemačkoj se dele na:

1. Vollzeit – posao sa punim radnim vremenom (min. 40h nedeljno) i plaćenim doprinosima
2. Teilzeit – posao sa skracenim radnim vremenom (manje od 40h nedeljno) i plaćenim doprinosima

POSLOVI SA SKRAĆENIM RADNIM VREMENOM: MINIJOB I NEBENJOB

Marginalni poslovi (nem: geringfügige Beschäftigung) ili mini poslovi (Minijob) su kratkoročni poslovi sa maksimalnom mesečnom zaradom do 450 evra. Ovakvi poslovi su po zakonu oslobođeni poreza na dohodak. Ako je plata veća od 450 evra, onda to više nije Minijob, nego posao na pola radnog vremena (Teilzeit). Na platu od Minijoba-a ne plaćate porez, a ono što je najvažnije, nemate obavezu za socijalno osiguranje.

Nebenjob (dodatni posao) je isto što i Minijob, samo što se Nebenjob obavlja uz još jedan posao. To znači da možete da imate radnu dozvolu za stalni posao i uz to još da radite povremeno Minijob za 450 evra mesečno, na koji ne plaćate porez.

Za Nebenjob vam takođe treba radna dozvola. Međutim, ako već imate radnu dozvolu, lako ćete dobiti i dozvolu za dodatni posao. Potrebno je da kontaktirate ZAV (Zentrale Auslands – und Fachvermittlung) i dobićete dozvolu za dodatni posao. Ono što je bitno jeste da se vaš prvi poslodavac sa tim slaže (obično piše već u ugovoru da se Nebenjob dozvoljava – Erwerbstätigkeit gestattet) i da ne smete da radite više od 60 sati nedeljno. Dakle, ako imate ugovor na 40 sati, možete da imate Nebenjob od 20 sati nedeljno.

DA LI MOŽETE DA RADITE VIŠE MINI ILI DODATNIH POSLOVA?

Možete, ali vam se to finansijski uopšte ne isplati. Za poslove do 450 evra ukupno mesečno ne plaćate porez, a za sve više od toga, obračunava vam se porez u klasi 6, što je najgora porezna klasa. Tako da vam u tom slučaju onda ne ostaje nikakva neto zarada.

Minijob se radi do 52 h mesečno i maksimalna zarada je 450 evra, ali možete da radite paralelno i više mini poslova sto je čest slučaj kada se radi recimo o čišćenju, ali suma ne sme da prelazi 450 evra za mesec dana.

Recimo na jednom poslu zaradite 50 evra, na drugom poslu 150 evra i onda na trećem poslu ne smete da zaradite više od 250 evra. Minimalna satnica za mini posao se kreće od 8,84 evra/h pa na više.

Koliko mesečno smete da radite minijob/nebenjob:

Der Mindestlohn steigt – 5 Punkte, die Minijobber und Arbeitgeber wissen sollten

Dakle, ako ste zaradili na Minijob-u 450 evra i manje taj iznos je bruto i to vam se ne oporezuje. Sve što zaradite iznad 450 evra je posao sa skraćenim radnim vremenom Teilzeit i na to placate porez.

Sve o minijobu/nebenjobu i njegovom iznosu i oporezivanju:

www.nebenjob.de/?fbclid=IwAR3dejGvcA-2aTcmsZ9m9Q4f_QeLsUZKjorBwuBqcisXTaVhU_O4W8Mkd5I

Vise info i ovde: www.minijob-zentrale.de/DE/00_home/node.html

Kako pronaći Minijob u vašem gradu pogledajte na ovom linku:

https://jobs.meinestadt.de/deutschland/typsuche-minijobs/typsuche

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust