home office nemacka frankfurt

Kako pronaći i iznajmiti stan u Nemačkoj je jedno od najčešćih pitanja osoba koje planiraju preseljenje.  Ukoliko planirate da studirate ili radite u Nemačkoj jedan od najvećih izazova može biti pronalaženje smeštaja i zato je važno informisati se na vreme.

Studenti imaju opciju smeštaja u domovima, što može veoma povoljno uticati na njihov budžet. Za ostale, nažalost, situacija nije baš najpovoljnija, jer cene stanova u Nemačkoj stalno rastu usled velike potražnje. Ovo je posebno izraženo u velikim gradovima. Minhen, Štutgart i generalno gradovi na jugu i u zapadnoj Nemačkoj važe za najskuplje za život. Na istoku i severu stanarine su nešto niže, ali i one beleže rast poslednjih godina.

Pored problema velike potražnje i male ponude, budite spremni i na to da nemački stanodavci radije izdaju smeštaj Nemcima nego strancima. Pre svega, lakše im je da se sporazumeju, a takođe im je lakše i da provere njihov bonitet.

Potraga za stanom se zbog svega ovoga može odužiti i na više meseci, pa za to vreme morate imati neko rešenje, bilo da vam firma za koju počinjete da radite obezbeđuje privremeni smeštaj, bilo da imate prijatelje kod kojih možete boraviti za početak ili da iznajmite sobu u zajedničkom stanu ili nekom hostelu.

Koje vrste smeštaja se nude, kakva je procedura  i šta je potrebno od dokumentacije?

Kako iznajmiti stan u Nemačkoj?

Stanovi u Nemačkoj se uglavnom nalaze preko specijalizovanih sajtova na internetu, mada se mogu naći i u oglasima u lokalnoj štampi. Neki od najpopularnijih sajtova sa ponudom stanova za izdavanje su: ImmobilienScout24ImmoWeltWohnung-Jetzt  i immonet.de.

smestaj dom u nemackoj kuca inostranstvo

Proces iznajmljivanja stana u Nemačkoj će vam možda delovati komplikovano, jer se dosta razlikuje od onoga na šta smo navikli u Srbiji.

Naime, prvo aplicirate kod stanodavca za gledanje stana, tako što mejlom šaljete zahtev zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom. Ukoliko on to prihvati, pozvaće vas da pogledate stan i to najčešće u zajedničkom terminu sa ostalim zainteresovanima. Tom prilikom ćete ponovo morati da predate sva potrebna dokumenta i popunite određene formulare. Treba napomenuti da se dešava da se za traženije stanove u većim gradovima nekada javi i po nekoliko desetina zainteresovanih. Zatim čekate da vidite da li ste izabrani.

Dokumenta koja su najčešće potrebna za konkurisanje za iznajmljivanje stana su:

  • Kopija lične karte, odnosno za strance kopija pasoša i boravišne dozvole i vize.
  • Schufa Auskunft – ovo je nešto kao naš izvod iz kreditnog biroa kojim se proverava da li ste prezaduženi i da li redovno otplaćujete kredite.
  • Izjava prethodnog stanodavca da ste plaćali kiriju na vreme.
  • Dokaz o neto primanjima: poslednja tri obračuna plate ili ugovor o radu.
  • Ako nemate primanja: garanciju osobe koja preuzima troškove kirije.

U današnje vreme skoro svi stanovi se izdaju uz posredovanje agencija. Ovo uglavnom ne znači da agencija traži stan za vas, već ga tražite vi, a kontakt i potpisivanje ugovora se obavlja preko agencije koja vam za to naplaćuje proviziju od 2.38 x iznos kirije.

Kako pronaći i iznajmiti stan u Nemačkoj – Važne informacije

Stanarina

Postoji opcija da stanodavcu plaćate samo cenu kirije, a da komunalije i sve ostale troškove plaćate sami (tzv. Kaltmiete), ili da plaćate stanarinu sa uključenim komunalijama i ostalim troškovima (Warmmiete), u kom slučaju zapravo plaćate paušalni iznos, a naknadno vam se vraća razlika ukoliko ste platili više nego što su zaista iznosili računi, odnosno doplaćujete ukoliko ste platili manje.

Ovde je potrebno da povedete računa prilikom sklapanja ugovora, jer ponekad i u slučaju Warmmiete nisu uračunati svi troškovi (npr. internet).

smestaj nemacka frankfurt

Kao primer skupljeg grada, u užem centru Minhena pristojan trosoban stan od 70 m2 mesečno može da košta od 1.400 evra pa naviše, bez dodatnih troškova. Na ovo treba dodati i kauciju prilikom iznajmljivanja kao i proviziju agencije. Na periferiji istog grada cene se kreću od 500-800 evra mesečno. Cene u Frankfurtu su prihvatljivije u odnosu na Minhen, u proseku su oko 800 evra mesečno, a kreću se od 500 evra na periferiji do preko 1.000 evra u centru.

Tačne aktuelne cene iznajmljivanja možete videti na gore pomenutim sajtovima sa ponudom stanova. One variraju zavisno od dela zemlje, grada, blizine centra i drugih faktora.

Depozit

Prilikom potpisivanja ugovora plaća se depozit, odnosno kaucija u iznosu od jedne do tri kirije. Ponekad postoji mogućnost da se u dogovoru sa stanodavcem kaucija plati u ratama.

Prilikom preuzimanja stana sastavlja se zapisnik o uočenim nedostacima. Pažljivo pregledajte stan, jer se može desiti da prilikom iseljenja vi budete dužni da ispravite neke nedostatke sa kojima ste stan preuzeli, ukoliko nisu bili uneti u zapisnik. Ili će vam vlasnik stana to odbiti od depozita.

Ugovor i prijava boravka

smestaj u nemackoj dom

Odnos između stanara i stanodavca je uvek precizno definisan ugovorom koji se strogo poštuje. Ugovori su uglavnom standardni, ali za svaki slučaj proverite da ne postoji neka dodatna klauzula koja je nepovoljna po vas. Uobičajeno je da se prilikom iseljenja očekuje da stan vratite u prvobitno stanje, što najčešće podrazumeva krečenje. Ukoliko stanodavac ne bude zadovoljan stanjem u kome ste ostavili stan, može vam uzeti deo depozita.

Kod standardnog ugovora o izdavanju na neodređeno vreme rok za otkazivanje ugovora stanodavcu je najčešće 3 meseca.

Nakon potpisivanja ugovora treba da prijavite boravak na svojoj novoj adresi. Za razliku od prakse na koju smo mi u Srbiji navikli, u Nemačkoj je obavezno i podrazumeva se da budete prijavljeni na adresi stanovanja. Ukoliko zakasnite da se prijavite u zakonskom roku platićete novčanu kaznu.

Nameštaj

Stanovi u Nemačkoj se uglavnom iznajmljuju prazni i to u najbukvalnijem smislu. Često nema ni sijaličnih grla već samo žice vise sa plafona. Ima stanova sa kuhinjom i bez kuhinje. Po zakonu u kuhinji mora da postoje sudopera i šporet, ali su oni često u ne baš sjajnom stanju jer se tu nalaze samo da bi ispunili formu. Postoje i namešteni stanovi, ali je njihova ponuda izuzetno mala i teško se nalaze.

Ovo znači da pored cene smeštaja morate računati i na cenu kompletnog nameštaja i ostalih kućnih potrepština koje morate nabaviti. Još jedna specifičnost je da uglavnom uvek postoji posebna prostorija u podrumu gde svi stanari drže svoje veš-mašine, kao i mašine za sušenje veša. Mašine za veš se uglavnom ne drže u stanu i ovo je uobičajeno za celu zapadnu Evropu.

smestaj nemacka

Šta je WG smeštaj?

Ukoliko vam je skupo da sami iznajmite stan, u Nemačkoj je veoma popularna opcija zajedničkog iznajmljivanja stanova, takozvani Wohngemeinschaft  ili skraćeno WG. U ovoj vrsti smeštaja vi zapravo iznajmljujete sobu, a dnevni boravak, kuhinju i kupatilo delite sa ostalim stanarima.

Smeštaj uglavnom deli nekoliko osoba, koje se najčešće i druže, posebno u slučaju studenata i mlađih ljudi, mada ima i opcija u kojima stanari i ne komuniciraju međusobno, što je češći slučaj sa poslovnim ljudima i starijim osobama.

Za iznajmljivanje sobe u WG smeštaju potrebno je manje dokumentacije nego za klasično iznajmljivanje stana, a i ne morate kupovati nameštaj. Postoji i opcija iznajmljivanja na period od samo nekoliko meseci, što vam može biti povoljno rešenje u periodu dok tražite stan.

Ovu vrstu smeštaja možete potražiti na sledećem linku: WG-Gesucht.

Kako do mesta u studentskom domu?

Ako pohađate studije na nekom od Nemačkih univerziteta ili visokih škola ovo je najpovoljniji vid smeštaja, ali se do njega prilično teško dolazi. Liste čekanja za studentske domove u Nemačkoj su dugačke i treba konkurisati minimum 6 meseci unapred.

Smeštaj u domu uglavnom podrazumeva celu sobu ili garsonjeru. Cene su uglavnom niže od cena soba u WG-u. Konkurisanje se vrši on-line na stranicama odgovarajućih studentskih centara. Više informacija o konkurisanju za domove možete naći na stranici www.studentenwerke.de.

Deo informacija preuzet sa bloga www.nemackikutak.com

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust