Žašto je Nemačka odlično mesto za život

Za mnoge doseljenike u Nemačku, trajni utisak je kosmopolitska, kulturno raznolika i veoma atraktivna zemlja. Iako su mnogi od doseljenika u početku sa sobom doneli stereotipe o Nemcima, iznenađeni su koliko su prijateljski nastojeni stanovnici najnaseljenije zemlje u EU.

Nemci nisu toliko fokusirani na ekonomski uspeh koliko im je važno vreme koje provode sa porodicom i prijateljima.

Demografska slika Nemačke je veoma šarolika. Ukupno, oko 17 miliona građana čine doseljenici iz celog sveta. Praktično, to je 1/5 stanovništva. Rastuća kulturna raznolikost postavlja određene društvene i političke izazove za Nemačku, a takođe pruža i priliku za suživot ljudi iz celog sveta u samom srcu Evrope.

KAKO NEMCI PROVODE VREME?

U proseku, Nemci spavaju više od 8 sati dnevno. Na vreme provedeno sa porodicom i za kućne poslove izdvajaju 3 sata. Nemci polažu dosta pažnje na zdrav život i neizostavni deo njega je sport i rekreacija za koje izdvajaju pola sata dnevno. Na nedeljnom nivou, Nemci čitaju 4 sata, a na televizijski program izdvajaju 14 sati nedeljno. Ostatak vremena, Nemci rado provode u kulturnim aktivnostima kao što su posete pozorištima, muzejima i umetničkim izložbama.

VELIKA PONUDA KULTURNIH I SPORTSKIH AKTIVNOSTI

Nemačka nudi veoma raznovrsnu i interesantnu ponudu kulturnih i rekreativnih aktivnosti. Oko 90.000 sportskih klubova pokriva sportske discipline kao što su fudbal, rukomet i tenis. Sportski klubovi nude jeftine članarine za individualne ili timske sportove, a ovo je sjajna prilika za nova poznanstva u okviru istih ili sličnih interesovanja.

Ljubitelji književnosti imaju na raspolaganju 8.000 biblioteka. Za simboličnu cenu ili potpuno besplatno, možete da prisustvujete kulturnim događajima koje nude biblioteke, a tu su najčešće razgovori o književnim delima.

Ako ste ljubitelj istorije ili umetnosti, imate mogućnost da posetite ukupno 4.932 muzeja u celoj Nemačkoj. Za muzičke aktivnosti, postoji 930 muzičkih škola, ali se cene mogu razlikovati od škole do škole.

NAJPOPULARNIJI GRADOVI ZA ŽIVOT U NEMAČKOJ

Najpopularniji gradovi u Nemačkoj - Frankfurt

Nemačka nudi snežne planine, idilična jezera, mirna sela, savremene metropole i tradicionalne univerzitetske gradove. Doseljenici najviše vole velike gradove, pa je tako Berlin već nekoliko godina za redom najpopularnija destinacija za početak života u Nemačkoj. Osim Berlina, najprivlačniji veliki gradovi za život su i Minhen, Hamburg i Frankfurt.

Karlsruhe je jedan od najvažnijih centara za informacione tehnologije u Evropi, ali i univerzitetski grad koji privlači kontinuirano studente i informatičare iz celog sveta. Giessen kao univerzitetski grad godišnje privuče oko 45.000 studenata.

Nemačka ima nešto za svakoga!

NEMAČKA JE JEDNA OD NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA NA SVETU

Nemačka je zasnovana na načelima slobode i demokratije. Za ljude, koji nisu odrasli u Nemačkoj, nemački Ustav (Osnovni zakon) je najvažnija pravna osnova za zajednički život. U ovom zakonu su zasnovana sva osnovna prava, uključujući zaštitu ljudskog dostojanstva, pravo na život i fizički integritet, jednakost za sve pred zakonom, slobodu veroispovesti, mišljenja i štampe.

Nemačka je jedna od 20 najbezbednijih zemalja na svetu, a rangirana je kao 16. od 163 zemlje. Island je prema „globalnom indeksu mira“ svrstan u najbezbedniju zemlju na svetu, a odmah iza Islanda se nalaze Novi Zeland, Portugal, Austrija, Danska, Češka, Slovenija, Kanada, Švajcarska, Irska.

STANOVNICI NEMAČKE SU MEĐU NAJZADOVOLJNIJIMA U EVROPI

Stanovnici Nemačke - najzadovoljniji u Evropi

Nemci su među najzadovoljnijim građanima u EU. Od ukupno 10, Nemci su ostvarili 7.3 poena, a ispred njih na listi se nalaze Danci, Šveđani i Finci sa 8 poena. Bugarska je poslednja na listi sa 4.8 poena.

Kvalifikovani kadar u Nemačkoj ima dobre izglede za posao i dobre prihode, kao i odlične uslove rada. Nemački sistem stručnog usavršavanja je jedan od najcenjenijih u svetu i mladim ljudima pruža šansu da započnu karijeru uz mogućnost stalnog napredovanja.

Demokratske strukture štite prava svakog pojedinca, bez obzira na poreklo doseljenika. U kombinaciji sa socijalnom sigurnošću i jakom ekonomijom, nemačka omogućava svima da žive zadovoljan i siguran život.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust