au pair

Au pair program datira još od 18. veka i danas je popularan širom sveta, međutim među mladima kod nas nije često korišćena opcija. Reč je, kao što možda znate o čuvanju dece u inostranstvu. Međutim, nije u pitanju program zapošljavanja, već vrsta kulturne razmene. Mlađi ljudi, mahom devojke od 18-26 godina odlaze u inostranstvo kako bi živeli u porodicama kojima čuvaju decu i pomažu u kućnim poslovima dok istovremeno uče jezik, a dobijaju besplatan smeštaj i džeparac za sve vreme boravka.

Ovaj program pruža mogućnost mladima da jedan period svog života provedu u zemljama kao što su, na primer, Amerika, Nemačka, Austrija ili Francuska, bez ulaganja mnogo novca i u okviru jednog neprocenjivog životnog iskustva.

Veliki broj ljudi iz istočne Evrope koji dođu kao Au pair u Nemačku koristi ovu priliku kao polaznu tačku, nakon čega upisuju studije ili master, a neretko nastavljaju i da žive i rade u Nemačkoj.

Ako vas je ova mogućnost zainteresovala evo koji su uslovi i kako da se prijavite.

Kako konkurisati za program?

Najbolje je konkurisati preko interneta na sajtu neke od agencija koje se bave Au-pair posredovanjem. Potrebno je da se registrujete i otvorite profil gde ćete ostaviti svoje podatke.

Osnovni uslovi koje morate da ispunjavate su pre svega da volite rad sa decom, zatim godine starosti, uglavnom od 18-26 (granica može da varira od zemlje do zemlje i agencije do agencije), minimum A1 znanje Nemačkog, da niste u braku i da nemate dece i naravno, da posedujete važeći pasoš.

Nakon toga, porodice koje preko sajta traže Au per mogu da vide vaš profil i da vas kontaktiraju ako ispunjavate njihove kriterijume pretrage (npr. minimum godina, viši nivo znanja nemačkog ili nekog drugog jezika, određen nivo obrazovanja i slično).

Najčešće porodice prve kontaktiraju kandidate, mada kod nekih agencija postoji mogućnost da vi inicirate kontakt. Nakon uspostavljanja kontakta najčešće se prelazi na komunikaciju preko Skype-a kako biste se bolje upoznali. Ukoliko se dogovorite, sklapate ugovor koji prilažete prilikom podnošenja zahteva za vizu. Usluge agencije za posredovanje plaća porodica.

Kod nas postoje turističke agencije koje se bave posredovanjem u Au-Pair programu preko Au-pair agencija u inostranstvu. Međutim, oni ovu uslugu skupo naplaćuju i potpuno preuzimaju kontrolu u procesu pronalaženja porodice za vas. Možda je ovakvo posredovanje bilo dragoceno u prošlosti, ali u današnje vreme u doba interneta i olakšane komunikacije mnogo je bolje da sami preko web sajtova Nemačkih agencija sprovedete ovaj proces bez plaćanja suvišnih troškova.

Prava i obaveze Au-pair pomoćnika

Pre nego što donesete konačnu odluku i potpišete ugovor, potrudite se da u razgovoru saznate šta porodica tačno očekuje od vas, pitajte kako izgleda jedan tipičan radni dan a kako vikend, oko kojih sve obaveza očekuju pomoć, koliko su dnevno odsutni zbog posla i da li rade vikendom ili noću, koliko je daleko škola u koju treba da vodite decu itd.

Neki osnovni uslovi i pravila predviđeni programom su:

 • porodica Au pair devojci/mladiću mora da obezbedi ishranu i zasebnu sobu
 • tretira ga kao svog člana i omogućava mu da ravnopravno sa ostalim članovima učestvuje u životu porodice
 • Au pair dobija džeparac i ima pravo na odmor u skladu sa ugovorom
 • domaćini Au pair-u plaćaju zdravstveno osiguranje za vreme boravka
 • od Au pair-a se očekuje da pre svega obavlja poslove oko dece: da ih zabavlja, sprema im obroke, kupa ih i presvlači, da ih vodi i dovodi iz škole, da im sprema sobu itd.
 • Au pair nije kućna pomoćnica i ne treba da čisti celo domaćinstvo, sobu roditelja, da brine o bašti ili o starim i bolesnim licima u porodici itd.

Šta je potrebno za vizu?

Ambasada SR Nemačke kao uslov za dobijanje vize navodi da između porodice-domaćina i Au pair-a ne sme da postoji rodbinska veza, kao i da u porodici nemački mora da bude maternji jezik. Ukoliko u porodici nemački jezik nije maternji, ali jeste jezik svakodnevnog sporazumevanja, viza može biti izdata, ukoliko Au pair ne potiče iz zemlje porekla jednog od roditelja domaćina.

Za vizu je potrebno sledeće:

Ugovor mora da sadrži:

 • Imena ugovornih strana
 • broj i uzrast dece koju treba čuvati (minimum jedno maloletno dete)
 • početak važenja i trajanje ugovora (najmanje 6 meseci, najviše godinu dana)
 • opšte obaveze domaćina i opšte obaveze Au pair-a
 • obavezu domaćina da zaključi zdravstveno osiguranje za vreme boravka u Nemačkoj, koje mora da pokriva bolesti, trudnoću, porođaj i nezgode
 • klauzulu o džeparcu (u visini od najmanje 260 evra mesečno plus iznos za pohađanje kursa jezika)
 • klauzulu o radnom vremenu (najviše 6 sati dnevno odnosno 30 sati nedeljno)
 • klauzulu o godišnjem odmoru (najmanje 2 radna dana po mesecu)
 • Potvrda o znanju nemačkog jezika – prilikom podnošenja zahteva za vizu radi boravka kao Au pair, polaže se usmeni test nemačkog jezika na nivou A1.

Tokom boravka u Nemačkoj kao Au pair, pored toga što ćete se upoznati sa drugom kulturom i unaprediti znanje jezika, stvorićete i nova prijateljstva i uspostaviti kontakte, a imaćete prilike i dovoljno vremena da vidite da li je Nemačka za vas i da li možda želite da ostanete u njoj. Za one koji odluče da žele da ostanu mogućnosti zavise pre svega od godina i nivoa obrazovanja. Neki se odluče za neku vrstu školovanja ili usavršavanja dok drugi, stariji, mogu i da nađu posao, pogotovo ako su u međuvremenu odlično savladali jezik. Takođe je verovatno da ćete se sprijateljiti sa porodicom i da će oni želeti da vam pomognu koliko mogu oko potencijalnog ostanka.

Kao što vidite, ovaj program je za mlade ljude jedan od najjeftinijih i najlakših načina da neko vreme provedu u Nemačkoj. Osim toga što pruža neprocenjivo životno iskustvo, nudi vam i priliku da napravite važnu prekretnicu u svom obrazovanju i budućoj karijeri.

Deo informacija preuzet sa bloga www.nemackikutak.com

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust