Nedeljom u celoj Nemačkoj vlada tišina koja je zagarantovana zakonom – Sonntagsruhe. Radnički pokret i Crkva su zajedničkim naporima izdejstvovali Zakon o zaštiti radnika koji je usvojen 1. juna 1981. godine i po prvi put, u Nemačkoj je rad nedeljom zabranjen zakonom. Međutim, zakon o radnom vremenu definiše i neke izuzetke, a prema Saveznom zavodu za statistiku, oko 14% zaposlenih radi i nedeljom.

Iako postoje neki sektori kojima je dozvoljen rad nedeljom, postoje pravila i ograničenja kojih se poslodavci moraju pridržavati. Radnik koji je radio nedeljom ima po zakonu pravo da dobije slobodan dan u roku od dve nedelje.

KOME JE DOZVOLJENO DA RADI NEDELJOM?

Zakon o radnom vremenu dozvoljava rad u određenim područjima, kao što su:

 • Službe hitne pomoći i spasioci
 • Vatrogasne službe
 • Policija
 • Bolnice
 • Restorani i hoteli
 • Ustanove kulture
 • Crkve
 • Sportske, rekreativne i turističke ustanove
 • Muzeji
 • Radiodifuzni centri
 • Sajmovi
 • Izložbene galerije
 • Transport kvarljive robe
 • Farme i briga o životinjama
 • Pekare i poslastičarnice (maksimalno 3 sata)

 

BUKA NEDELJOM JE TABU

Za većinu Nemaca, nedelja je rezervisana za porodicu, prijatelje, kulturu i rekreaciju. Prodavnice su zatvorene, ulice puste, a bilo kakvi privatni događaji koji mogu da izazovu buku, sportska takmičenja, manifestacije i muzički nastupi su zabranjeni do 18h.

Čak i ako imate bučnu veš mašinu, a odlučite da je uključite baš nedeljom, komšije mogu da vas prijave za remećenje nedeljnog mira pozivajući Ordnungsamt (komunalnu policiju).

Nedelja služi za opuštanje i odmor od svakodnevne buke, stresa i radne nedelje. U toku nedeljnog odmora, bilo kakvi bučni radovi u dvorištu ili u stanu su zabranjeni. Glasna muzika, buka koju proizvode električni uređaji (kosačice, bušilice, usisivači, veš mašine), smatraju se uznemiravanjem i narušavanjem nedeljnog mira i odmora.

Za nepoštovanje perioda odmora koji je predviđen zakonom, bilo da je u pitanju praznik ili nedelja, postoje i novčane kazne. Tako je za nedolično ponašanje, stvaranje buke u vreme spavanja ili tokom dana, predviđena kazna od 5000 evra, a za košenje travnjaka nedeljom ili praznicima do 50 000 evra.

U Nemačkoj se pridaje mnogo pažnje tišini i neretko ćete primetiti kako Nemci između sebe govore veoma tiho, bez obzira da li su na otvorenom ili u restoranu. Određen nivo buke je prihvatljiv, ali Nemaci imaju veoma nizak prag tolerancije u periodu između 22:00 i 06:00 časova.

Zanimljivo je to da Nemci lavež pasa ne smatraju bukom ukoliko se lavež ponavlja nekoliko puta dnevno u trajanju od par minuta, ali dečiji plač, naročito noću, smatraju veoma uznemirujućim.

Neke pokrajine imaju različite zakone po pitanju perioda odmora kako bi lokalne običaje prilagodili državnim propisima. Na web stranicama svake opštine ponaosob možete da saznate koje pravne regulative postoje tokom nedelje i praznika.

Svaka stambena zgrada ili kuća imaju propise o periodu odmora i očekivane tišine. Uopšteno, u celoj Nemačkoj se za dnevni odmor smatra period između 12:00 i 15:00 časova, a pre 10:00 i posle 20:00 časova nije dozvoljeno korišćenje bučnih kućnih uređaja kao što su usisivač ili veš mašina. Od 22:00 do 07:00 časova je vreme spavanja kada je neophodna potpuna tišina. Jedino u Bavarskoj vreme spavanja počinje od 23:00 časa. Tuširanje noću je prihvatljivo ukoliko ne traje duže od 30 minuta.

Na kraju, može se reći da Nemci nedeljni odmor provode u potpunoj tišini, a bilo kakve bučne aktivnosti mogu da dovedu do neprijatnosti sa komšijama, stanodavcem, a u krajnjem slučaju i sa komunalnom policijom ili pozivom na sud.

 

ŽURKA NEDELJOM?

Generalno, nemate pravo da organizujete proslave tokom nedelje ili praznika, ali ako poštujete određena pravila, izvodljivo je. U 22:00 časa, žurka se završava, bez obzira na to koliko gostiju imate u tom trenutku. Ukoliko se nakon predviđenog vremena za spavanje čuje vrištanje, smejanje, glasna muzika, budite sigurni da će vašu zabavu prekinuti policija po pozivu komšija. A vi ćete platiti kaznu od 5000 evra.

Ukoliko svirate neki muzički instrument, postoji mogućnost da u dogovoru sa komšijama dobijete dozvolu na maksimalno 1.5 do 2 sata dnevno, ali ne pre 10 i posle 22 časa, uključujući i dnevni odmor između 12 i 15 časova kada nije dozvoljena buka od muzičkih instrumenata.

Sudska praksa u Bavarskoj je zabeležila i neobične slučajeve – tužbe komšija na buku koju proizvode cvrčci u žbunju suseda, lupanje grilja više od pet puta dnevno na susedovoj kući, ali i kreket žaba iz komšijskog jezerceta.

 

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust