Beč je 2019. godine po deseti put za redom proglašen za grad sa najboljim kvalitetom života na svetu i to na osnovu ispitivanja stranih državljana koji žive i rade u svetskim metropolama. Sa najvišom ocenom ocenjen je kvalitet vode, medicinska nega, kanalizacioni sistem, javni prevoz i obrazovanje. Osim toga, visoko je ocenjena ponuda i raznovrstan kulturni život, kao i ponude u oblasti slobodnog vremena. Beč je u skoro svim kategorijama dobio maksimalan broj bodova, što znači da je od 2009. godine konstantno na vrhu rang liste.

Beč duguje svoj visoki rejting i odličnoj infrastrukturi sa dobro razvijenom i pouzdanom mrežom javnog prevoza, vodom i zdravstvenom zaštitom, kao i širokim kulturnim i obrazovnim mogućnostima.

Osim toga, Beč ima nisku stopu kriminala i odličan izbor kvalitetnih stambenih mogućnosti i slobodnih aktivnosti.

Međunarodna konsultanstka agencija „Merser“ je objavila rezutat istraživanja kvaliteta života u svetu (Mercer Quality of Living Survey), a na toj listi za 2019. godinu dominiraju evropski gradovi. Od 20 najboljih mesta za život na svetu, 13 se nalazi u Evropi.

Kompletna lista najboljih gradova za život:

 1. Beč Austrija
 2. Cirih, Švajcarska
 3. Vankuver, Kanada
 4. Minhen, Nemačka
 5. Okland, Novi Zeland i Diseldorf, Nemačka
 6. Frankfurt, Nemačka
 7. Kopenhagen, Danska
 8. Ženeva, Švajcarska
 9. Bazel, Švajcarska
 10. Sidnej, Australija

Mercer-ov godišnji indeks rangira 231 grad iz celog sveta prema faktorima kao što su politička stabilnost, stopa kriminala, zdravstvena zaštita, obrazovanje, stanovanje, rekreacija i javni prevoz.

Ukoliko se posmatra samo faktor bezbednosti, dominiraju gradovi zapadne Evrope – Luksemburg je po bezbednosti na prvom mestu, a za njim slede Helsinki i švajcarski gradovi Bazel, Bern i Cirih.

https://mobilityexchange.mercer.com/Insights/quality-of-living-rankings

Prema podacima Svetske banke, bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Austriji je jedan od najviših u svetu, malo iza SAD-a, a ispred Nemačke i Velike Britanije.

Stanovnici Beča pored svih pogodnosti za život mogu da uživaju u idealnoj mešavini imperijalističke tradicije i moderne arhitekture. Kulturnih dešavanja u Beču ima u izobilju, ali i znamenitosti, spomenika i kulturne baštine. Ukoliko posetite Beč u toku karnevalske sezone, bićete u prilici da osetite sav glamur prestonice Austrije u kome se održava preko 400 balova i koncerata klasične muzike.

Palata Šenbrun je bivša carska letnja rezidencija i smatra se ne samo glavnom atrakcijom Beča, već i jednim od najvažnijih arhitektonskih, kulturnih i istorijskih spomenika u Austriji i simbolom moći dinastije Habzburg. Palata predstavlja bastion imperijalističke moći i godišnje je poseti oko tri miliona turista. Smatra se jednim od najimpresivnijih baroknih kompleksa Evrope.

Još od 2015. godine, grad Beč je odlučio da izgradi mrežu sa javnim internetom na 400 lokacija na teritoriji grada. Magistratsko odeljenje grada Beča, koje je zaduženo za javno osvetljenje, vodi računa i o priključcima za besplatan internet, koji su montirani na rasvetu i semafore. Na taj način se koristi već postojeći sistem prenosa podataka, što predstavlja veliku uštedu troškova.

Pristupom internetu automatski se otvara stranica sa korisnim informacijama kao što su plan grada ili gastronomska ponuda u blizini lokacije gde se nalazite. Podaci pokazuju da stanovnici Beča i turisti podjednako koriste mogućnost koju im grad nudi. Spisak lokacija sa besplatnim internetom u Beču možete da pogledate OVDE.

U Beču se nalazi i jedan od najveći akvarijuma na svetu ispunjen morskom vodom i površine 4000 kvadratnih metara. Posetioci akvarijuma „Kuća mora“ imaju priliku da vide oko 10 000 morskih životinjskih biljnih vrsta. Akvarijum je otvoren svakoga dana, od 9 ujutru do 18h, a cena ulaznice je od 5 evra za decu do 18 evra za odrasle. Više o akvarijumu pogledajte OVDE.

Beč bi kao najbolji grad za život na svetu mogao uskoro da postane i najbolji grad na svetu za vlasnike električnih automobila. Naime, grad do kraja 2020. godine planira da postavi dodatnih hiljadu stanica za punjenje, a kompanija “Wien Energie”, koja gradi javne mrežu za punjenje električnih automobila, raspolaže za sada sa 250 javnih punionica na području grada, dok se dodatnih 670 punionica nalazi na takozvanim “park & ride” parkiralištima, kod većih trgovačkih centara, kao i na parkinzima preduzeća. To znači da bi u skorijoj budućnosti Beč namerava da proširi javnu mrežu stanica za punjenje električnih automobila, ali i da podstakne ljude na korišćenje alternativnih načina prevoza kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i emisija CO2.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust