Stranci koji žive u Nemačkoj zarađuju manje nego nemački državljani, čak i ako su podjednako kvalifikovani. To pravilo važi za sva zanimanja. Razlika prosečne plate iznosi čak 22 procenta.

U Nemačkoj je prosečna bruto plata za stalno zaposlene s punim radnim vremenom 3.209 evra. Nemački državljani mesečno zarade 3.294 evra, a stranci 2.463.

Stranci koji su potražioci azila, prosečno zarađuju samo 1.839 evra bruto što je od domaćih radnika manje za čak 44 procenta.

Razlika u primanjima se provlači kroz sve profesije, od pomoćnih radnika do stručnjaka, specijalista i eksperata. Ta razlika je značajna čak i u okviru onih na istom nivou stručnosti. Tako, na primer, kod pomoćnih radnika, razlika u primanjima između Nemaca i stranaca iznosi 17%, a između Nemaca i stranaca koji dolaze kao potražioci azila, razlika je čak 29%. Analiza Savezne agencije za rad pokazala je da Nemci pomoćni radnici, primaju prosečno 2.313 evra bruto, stranci pomoćni radnici zarađuju u proseku 1.918 evra bruto, dok državljani Sirije, Avganistana, Iraka i ostalih zemalja koje su najveći potražioci azila u Nemačkoj, primaju prosečnu platu 1.647 evra bruto.

Sa druge strane, analiza nije optimistična ni kada je reč o radnicima sa visokom stručnom spremom. Nemci zarađuju mesečno 5.333 evra, stranci 4.960 evra, dok potražioci azila zarađuju oko 4.960 evra bruto.

Te razlike se najmanje primećuju kod onih koji obavljaju poslove sa najmanjim primanjima poput čistača i čistačica. Nemci čistači zarađuju 1.765 evra bruto, stranci 1.761 evro, a azilanti 1.655 evra bruto.

Što se tiče široko rasprostranjene predstave da Nemačkoj nedostaje radna snaga, statistički gledano, broj potrebne radne snage ne prelazi broj raspoložive. Ipak, u pojedinim zanimanjima ipak nedostaju radnici. To se pre svega odnosi na struke u kojima su niske naknade za rad i u kojima se radi u smenama, noću i vikendom. U takve poslove se ubrajaju negovatelji u staračkim domovima, pekari i vozači teretnih vozila. U prošloj godini je bilo prosečno 796.000 nepopunjenih radnih mesta, dok je nezaposlenih bilo prosečno 2.300.000, dakle tri puta više. Pri tome su se u nezaposlene osobe ubrajale samo one osobe koje su odmah mogle da preuzmu posao, dakle nisu bile bolesne ili na nekoj prekvalifikaciji. U 2018. godini, u Nemačkoj je posao tražilo prosečno 4.400.000 osoba.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama, čak jedna četvrtina svih migranata u Nemačkoj dolazi sa Zapadnog Balkana. Da bi našli svoje radno mesto u ovoj perspektivnoj zemlji, radnici iz Srbije tragaju nekada i mesecima, a onda, prema rečima pojedinih koji tamo rade, nisu plaćeni isto za isti posao kao Nemci.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.