Nemačka muzička scena je od sedamdesetih godina prošlog veka bila inspiracija umetnicima iz celog sveta. Dok su se na svetskim top listama vrteli hitovi legendarnih rok bendova kao što je Pink Flojd, u Zapadnom Berlinu su se okupljali umetnici posvećeni elektronskom zvuku koji istražuju mogućnosti svojih sintisajzera. „Ocem“ tehno muzike se smatra Klaus Šulce, bubnjar iz benda Tandžerin drim. Tokom vremena, Šulce se zainteresovao za sintetički zvuk i vrlo brzo se posvetio sopstvenim projektima. Album Irrlicht je izdao 1972. godine i postavio sasvim nove standarde u svetu muzike.

Sve više muzičara širom sveta, zainteresovalo se za ovog umetnika iz Nemačke, a zvuk Klausa Šulcea je početak nove ere u muzici. Taj zvuk će se razvijati dugi niz godina i biti osnova za mnoge današnje stilove elektronske muzike – od ambijenta do trensa i tehna.

U Diseldorfu, dva muzičara sa sintesajzerima u potrazi za novim muzičkim horizontima – Ralf Hiter i Florijan Šnajder, osnivaju duo Kraftverk, angažuju još nekoliko muzičara, prave dva albuma, koji odmah postižu veliki uspeh. Treći album Autobahn koji je proizvoden isključivo elektronski, smatra se prvim elektro – pop albumom.

Elektronska muzika kakvu poznajemo danas, nezamisliva je bez Kraftverka, slažu se muzičari i stručnjaci. I lista onih koji kažu da ih je Kraftverk inspirisao, veoma je duga: Dejvid Bouvi, Dipeš Mod, Djuran Djuran, Mobi i Nju Order. Francuski elektronski duo Daft Pank doveo je do savršenstva ideju Kraftverka – da se na sceni predstavljaju kao “ljudi-mašine”.

Duo Kan je osnovan 1968. u Kelnu, a od samog početka je bilo jasno da neće svirati uobičajeni rokenrol, napuštaju kalupe, improvizuju, ugrađuju etno muziku, kasnije i elektroniku. U Nemačkoj, ta muzika prolazi samo kod avangarde, a na tržištu se teško probija. Tek 1975. godine, sklopili su ugovor sa jednom velikom izdavačkom kućom, a posle mnogo godina, muzičari iz celog sveta i alternativni bendovi poput Portished, Radiohed, Sonik jut, navode muzičare iz Kelna kao važan impuls za svoje stvaralaštvo.

Trijumf Skorpionsa iz Hanovera počinje sredinom 70-ih. Prvo su osvojili Englesku, nastupajući kao predgrupa velikih rok bendova poput Kis ili Juraja Hip, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, nastupom na festivalu pred 60.000 ljudi – pored AC/DC i Aerosmita. Na prvoj svetskoj turneiji Skorpionsa, 1982. kao predgrupa nastupa Ajron Mejden.

Album “Ljubav na prvi ubod” (Love at first Sting) katapultirao je bend 1984. godine na nebo “metal scene”. Ploče se prodaju u ogromnim tiražima, na koncerte dolazi i do 400.000 posetilaca. Kao predgrupe sviraju Metalika i Motorhed – s tim što im menadžeri poručuju da dobro obrate pažnju na nastup ovog nemačkog benda, kako bi znali kako moraju da se ponašaju na bini.

Najpoznatija moćna balada „Vetar promene“ (Wind of Change) je postao zvučni simbol pada Berlinskog zida i kraja Hladnog rata.

Ramštajn, bend iz Berlina, samo u SAD-u je prodao više od dva miliona primeraka albuma „Čežnja“ (Sehnsucht). Dva puta su nominovani za Gremi. Ramštajn je za mnoge, konačno nešto tipično nemačko. Sviđa im se teški zvuk, mada tekstove isprva ne razumeju. A onda fanovi uče i na uvek rasprodatim koncertima gromko pevaju: ‘Achtung! Verboten!‘ (Pažnja Zabranjeno!) ili Heirate mich (Udaj se za mene).

Sven Vet je jedan od prvih tehno DJ-va. Tehno iz Nemačke pojavio se u ranim 90-im i brzo osvojio ceo svet. Koncept ne potiče iz Nemačke – u novom pravcu su spojeni različiti muzički stilovi poput Chicago HouseElectronic Body Music ili elektronska avangarda. Sven Vet je sve to iskombinovao i još uvek je jedan od najbolje plaćenih DJ-va na svetu.

U Berlinu, ali i u Nemačkoj uopšte, danas postoji raznolika scena vrhunskih muzičara i bendova koji nastupaju u klubovima i koncertnim dvoranama.

Deichkind – hip hop/elektro bend autentičnog zvuka iz Hamburga, prepoznatljivi po energičnim nastupima, a članovi benda su uvek obučeni u PVC garderobu.

Romano – reper iz Berlina, koji eksperimentiše sa hip-hopom, elektro-repom, a njegov zaštitni znak su pletenice i bomber jakna. Već 20 godina je priznati umetnik koji stvara hitove, kombinuje humor kroz svoje tekstove i muzičke žanrove.

Silbermond – nemački bend iz Baucena u Saksoniji, a veliki uspeh su postigli i u Austriji i Švajcarskoj.

SEEED – jedanaestočlani hip-hop bend iz Berlina. Vešto kombinuju hip-hop sa rege stilovima, a do sada su osvojili brojne nagrade kao vrsni muzičari.

Beatsteaks – bend iz Berlina koji koji je prepoznatljiv po pank-rok zvuku. U toku 24 godine stvaralaštva, postigli su neverovatan uspeh kod domaće, ali i evropske publike.

Sido – reper iz Berlina koji je prepoznatljiv po agresivnim i provokativnim tekstovima koji govore o životu u svetu alkoholizma, narkotika, siromaštva i berlinskim naseljima u kojima žive migranti sa niskim primanjima.

Jennifer Rostock – berlinski rokeri koji eksperimentišu sa različitim žanrovima kao što su rok, pop i sving, a pevačica Dženifer na nastupima uvek pokazuje svoje istetovirano telo.

Marcel Dettmann – rezident berlinskog kluba Berghain koji se smatra za nezvaničnu prestonicu andergraund kulture, a Detman je poznat kao di džej koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost elektronske muzike.

Knorkator – bend iz Berlina koji stavlja akcenat na eksplicitne, ali duhovite tekstove. Iako je većina tekstova pesama na nemačkom jeziku, za ovaj bend nije neobično kada lansiraju pesmu na engleskom, tajlandskom, latinskom, francuskom ili arapskom jeziku.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust