Porez na pse ima skoro svaka nemačka pokrajina, a izuzetak su Eschborn i Windorf. Visinu poreza određuje pokrajina, tako da se on kreće između 0 € u pomenutim gradovima i 180 € u Hagenu. U Verlu je porez na pse samo 25 €. U većini gradova porez na pse iznosi 150-160 €, ali on je podložan godišnjim promenama (povećanjima), u zavisnosti od toga, kako gradski budžet stoji sa novcem i da li se približavaju komunalni izbori.

Da bi se ograničio broj pasa po domaćinstvu, svaki sledeći ljubimac košta više: svako ko u Wuppertalu prijavi 3 psa, plaća 288 € po životinji, u ostalim gradovima oko 250 €. Od poreza na pse su skroz ili delimično oslobođeni psi za specijalne nemene koji pomažu  osobama sa posebnim potrebama.

Zbog velikog broja napada tzv. borbenih pasa (Kampfhunde) na ljude, koji su se dešavali gotovo svakodnevno, njihovo držanje je regulisano zakonom. Pojedini gradovi su uveli drakonske poreze na pojedine rase, koje se smatraju posebno opasnim. U Monheimu, koji se nalazi u najvećem nemačkom okrugu Mettmannu, je porez na psa, čija se rasa nalazi na listi opasnih pasa,  1320 €.

Lista opasnih pasa, koji se ne smeju uvoziti i držati, razlikuje se od pokrajine do pokrajine. Isto tako i visina poreza. U nekom gradovima je porez na opasne pse sa liste tek neznatno viši od poreza na pekinezere. Drugi su po tom pitanju strožiji: u Düsseldorfu se za dva – tri “opasna” psa sa liste plaća oko 900 € po životinji. Mešanci se takođe oporezuju po tom pravilu. O kakvoj se mešavini radi, odlučuje veterinar-veštak.

Porez na opasne pse se može umanjiti “testom karaktera psa” (Wesenstest). Ovaj ispit se polaže pred posebno za tu svrhu školovanim veterinarom ili drugim opštinskim službenikom. Test je standardizovan. Prvo se kontroliše da li se životinja nalazi pod uticajem lekova za smirenje koji bi mogli uticati na ponašanje. Radnje na testu se ponavljaju i dokumentuju se videom. Na kraju se izdaje nalaz veštaka na nekih 7-8 stranica teksta, koji košta oko 400 €. Šta se radi sa psima koji ne polože test, zavisi od pokrajine. Neke idu toliko daleko, da se posebno agresivne životinja oduzimaju od vlasnika i eutaniziraju.

Kako izgleda praktično polaganje testa, možete da pogledate u OVOM VIDEU.

Plaćeni porez se dokazuje metalnom pločicom, koja se dobija od grada za svaku godinu i nosi se na psećoj ogrlici. Vlasnici su u javnosti dužni da vode psa na povocu, a veći psi moraju da nose korpu.

U Nemačkoj oko 13,3 % domaćinstava poseduje, kako se procenjuje, oko 5,4 miliona pasa. Ali, mnogi od njih nisu prijavljeni nadležnim komunalnim vlastima.

Pored više od pet miliona pasa, Nemci imaju i oko 8,2 miliona mačaka, 5,6 miliona kunića, morskih prasića i drugih malih životinja, kao i 3,4 miliona kanarinaca, papagaja i sličnih ptičica. Pored toga u nemačkim stanovima je i oko dva miliona akvarijuma i skoro pola miliona terarijuma.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust