Nemačka pokrajina Baden Virtemberg leži na jugozapadu zemlje. Atraktivna je zahvaljujući romantičnim gradovima, bajkovitim zamcima, zanimljivim lokalitetima, prestižnim univerzitetima i fenomenalnoj prirodi.

Reka Rajna čini zapadnu, kao i veliki deo južne granice. Istočno od Rajne je planina Švarcvald (Crna šuma) gde izvire reka Dunav. Na jugoistoku je Bodensko jezero.

Baden-Virtemberg (nem. Baden-Württemberg, skraćenica BW) je nastala 1952. godine spajanjem pokrajina Virtemberg-Baden, Baden i Virtemberg-Hoencolern. Glavni grad je Štutgart.

Pokrajina broji 11 miliona stanovnika. Treća je po veličini u Nemačkoj, ali i po ekonomskoj snazi i predstavlja jedan od najbogatijih regiona u Evropi.

U Baden-Virtenbergu je sedište nekih od najznačajnijih svetskih kompanija, poput Dajmlera, Poršea, Boša, a Baden Virtemberg je poznat kao kolevka automobila, sata sa kukavicom, odela marke Boss, švarcvaldske šunke, zavičaj Hermana Hesea, svetski poznatih termalnih banja, gradova sa modernom arhitekturom, ali i tradicionalnih kuća u selima. Tvrđave, dvorci i vrtovi pripovedaju o prošlim vremenima, kao i mnogi muzeji.

Najzastupljeniji proizvodi su automobili, mašine i hemijski proizvodi. Pored autoindustrije i proizvodnje mašina, Baden je poznat i po optici, proizvodnji igračaka, satova i elektronskoj industriji. Osim prestonice Štutgarta, poznati centri su i Manhajm, Karlsrue, Frajburg, Hajdelberg, Hajlbron, Ulm, Tibingen, Pforchajm i Rojtlingen.

Nemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, a na toj listi, Štutgart je na prvom mestu. Nova istraživanja pokazuju da su čak četiri grada u prvih deset najmanje stresnih za život baš u Nemačkoj u odnosu na 150 rangiranih gradova u svetu. Stresni faktori uključuju saobraćajnu gužvu, javni prevoz, procent zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje, kao i količinu sunčeve svetlosti koju grad dobija godišnje.

Štutgart je najmanje stresan, Hanover je na trećem, Minhen na petom, a Hamburg na devetom mestu.

Tajna bezbrižnog života u Štutgartu je jaka lokalna ekonomija (Porše, Boš i Mercedes-Benz), ali tome doprinose i mnogobrojne zelene površine u gradu. Gotlib Dajmler, Vilhem Majbah i Karl Benc napravili su pre 125 godina svoje prve automobile, koji su od tada sinonim za kvalitet, koji je Nemačkoj obezbedio superiornost u automobilskoj industriji.

Štutgart

Štutgart je grad u kojem mogu da se posete interesantni muzeji, stare crkve, romantični dvorci, ali i moderna i avangardna umetnost. Ovde se piju fantastična vina, jede dobra hrana, organizuju zanimljivi festivali i prave najprestižniji automobili na svetu.

Sa 600.000 stanovnika, Štutgart je relativno mali grad, a četvrtina stanovnika su stranci. Sjajnu reputaciju poznatih četvorotočkaša zaslužili su i muzeji njima posvećeni. Mercedes benz muzej je remek-delo futurizma, u kojem se može videti kompletna istorija proizvodnje. Izložba na 16,5 hiljada kvadrata počinje belim konjem i prikazuje razvoj mercedesovih automobila od prvog modela, pa sve do poslednjeg, najluksuznijeg.

Nedaleko od muzeja, u Bad Kanštatu, nalazi se i originalna radionica Gotliba Dajmlera i Vilijema Majbaha, u kojoj je izložen i prvi motor iz 1885. godine.

U Štutgartu je 1956. godine izgrađen i prvi TV toranj na svetu, visok 217 metara, koji je u tom trenutku bio pravo čudo građevinarstva. Sa tornja se mogu videti bujni vinogradi, zbog čega je u svetu somelijera Štutgart veoma poznat.

Srce grada čini Trg dvoraca, Šlosplac, na kojem, čim ozeleni trava, od proleća do jeseni, uživaju studenti i roditelji sa decom. Raskošna nova palata nekada je bila rezidencija kraljeva Virtemberg, a danas se koristi za protokolarne događaje od državnog značaja.

Najveću pažnju posetioca pleni iskošeno stepenište, po kojem može da se penje i konj. Naime, vojvoda od Virtemberga je obožavao konje i insistirao je da na njima ide do drugog sprata, na kojem se nalazila njegova spavaća soba. Na nemačkom “štud” znači kobila, a “garte” konjušnica, pa ne čudi što je znak grada, ali i “poršea”, upravo crni konj.

Hajdelberg

Romantični grad na reci Nekar, na pola puta između Frankfurta i Štutgarta, smešten je u sred prirode i predstavlja drugi po veličini grad ove pokrajine. Istorijski centar grada prepoznatljiv je po uskim stazama, vijugavim ulicama i lepim trgovima.

Iznad starog hajdelberškog grada uzdiže se veliki stari dvorac. Stil u kojem je izgrađen predstavlja mešavinu gotike i renesanse. Dvorac je okružen parkovima kojima je nekad šetao čuveni pesnik Johan Volfgang fon Gete. Preko dvorca prolazi i brdska žičara koja ide sa trga Kornmarkt u gradu, ka vrhu brda Kenigstul.

Na severnoj obali reke Nekar, nalaze se ostaci keltskog utvrđenja i Aleja filozofa. Iz nje se pruža neverovatan pogled na stari deo grada Altstadt i dvorac.

Hajdelberg je bio temelj i neiscrpna inspiracija mnogim nemačkim slikarima i pesnicima. Jedan i po vek pesnici, i slikari pravili su varijacije, kombinovali, improvizovali poznate slike Hajderberga.

Čak i oni koji su bili okoreli protivnici idiličnih slika, jedva su uspevali da se liše romantičnih predstava Hajderberga.

Ovaj hedonistički, boemski grad objedinio je muziku, vino i pesmu. U proleće se održava festival klasične muzike Hajdelberško proleće.

Grad je poznat po uglednom Univerzitetu kroz čije odaje je svojevremeno prolazio i Fridrih Hegel.

Frajburg

Frajburg, osunčani grad juga, najveći je i najjužniji grad Nemačke.

Stari centar grada sa uzanim stazama i idiličnim lokacijama, manje-više je četvrtast, presečen sa 2 glavna puta sa kojih tramvaji cirkulišu na sve strane grada. Za grad su tipični mali potoci (Bächle).

Starim jezgrom dominira impozantna katedrala Frajburški Minster (Münsterkathedraal), jedno od najvećih remek-dela gotske arhitekture.

Toranj je visok 116 m, ima 16 zvona od kojih najstarije datira iz 1258. i teži 3290 kilograma. U podnožju njenog unikatnog tornja, smešten je simpatični trg Minsterplac (Münsterplatz).

Njega krase istorijska zdanja među kojima su srednjovekovni Kaufhaus, barokna arhiepiskopska palata i postbarokna zgrada Wentzingerhaus.

Centru Frajburga je nakon bombardovanja 1944 vraćen stari sjaj, tako da turisti danas često imaju poteškoća ukoliko prtljag nose u koferima na točkiće: kamene ulice otežavaju hod i uzrokuju treskanje kofera.

Univerzitetska četvrt nije preterano atraktivna. Frajburg se može pohvaliti sa 22 hiljade studenata i zahvaljujući postojanju univerziteta, kulturna ponuda je bogata i šarolika s obzirom da je grad relativno mali.

Frajburg se smatra kapijom koja otvara put ka Švarcvaldu, tako da su staze za šetnju idealne.

Nalazi se blizu tromeđe Švajcarske Francuske i Nemačke. Francuska je udaljena oko 25 kilometara, a Švajcarska 60 kilometara. Iz grada je prilično lako doći do švajcarskog Bazela ili francuskog Strazbura.

Tibingen

Nešto južnije od Štutgarta, prestonice pokrajine Baden-Virtemberg, nalazi se poznati univerzitetski grad Tibingen. Sliku ovog srednjovekovnog grada kroje strme stepenaste ulice, sićušne zanatske radnje i koloristične fasade.

Na pijačnom trgu nalazi se atraktivno zdanje Rathaus (gradska kuća), koje je zahvaljujući baroknoj fasadi jedna od najlepših gradskih većnica u Nemačkoj.

Reka Neker račva se na dva rukavca, formirajući tako1.500 km dugo ostrvo, poznato kao ostrvo visokih platana, među kojima ima i onih starih i preko 200 godina. Postoje stepenice pomoću kojih pešaci mogu doći do ostrva. Preko leta, ova oblast platana ugosti sijaset koncerata i sličnih kulturnih manifestacija.

Na desetak kilometara severno od Tibingena, smešten je prostrani park Schönbuch. Nekada su po ovoj prirodnoj oblasti lovili kraljevi Virtemberga, a danas je to oblast odličnih pešačkih i biciklističkih staza.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust