Nemačka pokrajina Baden Virtemberg leži na jugozapadu zemlje. Atraktivna je zahvaljujući romantičnim gradovima, bajkovitim zamcima, zanimljivim lokalitetima, prestižnim univerzitetima i fenomenalnoj prirodi.

Reka Rajna čini zapadnu, kao i veliki deo južne granice. Istočno od Rajne je planina Švarcvald (Crna šuma) gde izvire reka Dunav. Na jugoistoku je Bodensko jezero.

Baden-Virtemberg (nem. Baden-Württemberg, skraćenica BW) je nastala 1952. godine spajanjem pokrajina Virtemberg-Baden, Baden i Virtemberg-Hoencolern. Glavni grad je Štutgart.

Pokrajina broji 11 miliona stanovnika. Treća je po veličini u Nemačkoj, ali i po ekonomskoj snazi i predstavlja jedan od najbogatijih regiona u Evropi.

U Baden-Virtenbergu je sedište nekih od najznačajnijih svetskih kompanija, poput Dajmlera, Poršea, Boša, a Baden Virtemberg je poznat kao kolevka automobila, sata sa kukavicom, odela marke Boss, švarcvaldske šunke, zavičaj Hermana Hesea, svetski poznatih termalnih banja, gradova sa modernom arhitekturom, ali i tradicionalnih kuća u selima. Tvrđave, dvorci i vrtovi pripovedaju o prošlim vremenima, kao i mnogi muzeji.

Najzastupljeniji proizvodi su automobili, mašine i hemijski proizvodi. Pored autoindustrije i proizvodnje mašina, Baden je poznat i po optici, proizvodnji igračaka, satova i elektronskoj industriji. Osim prestonice Štutgarta, poznati centri su i Manhajm, Karlsrue, Frajburg, Hajdelberg, Hajlbron, Ulm, Tibingen, Pforchajm i Rojtlingen.

Nemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, a na toj listi, Štutgart je na prvom mestu. Nova istraživanja pokazuju da su čak četiri grada u prvih deset najmanje stresnih za život baš u Nemačkoj u odnosu na 150 rangiranih gradova u svetu. Stresni faktori uključuju saobraćajnu gužvu, javni prevoz, procent zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje, kao i količinu sunčeve svetlosti koju grad dobija godišnje.

Štutgart je najmanje stresan, Hanover je na trećem, Minhen na petom, a Hamburg na devetom mestu.

Tajna bezbrižnog života u Štutgartu je jaka lokalna ekonomija (Porše, Boš i Mercedes-Benz), ali tome doprinose i mnogobrojne zelene površine u gradu. Gotlib Dajmler, Vilhem Majbah i Karl Benc napravili su pre 125 godina svoje prve automobile, koji su od tada sinonim za kvalitet, koji je Nemačkoj obezbedio superiornost u automobilskoj industriji.

Štutgart

Štutgart je grad u kojem mogu da se posete interesantni muzeji, stare crkve, romantični dvorci, ali i moderna i avangardna umetnost. Ovde se piju fantastična vina, jede dobra hrana, organizuju zanimljivi festivali i prave najprestižniji automobili na svetu.

Sa 600.000 stanovnika, Štutgart je relativno mali grad, a četvrtina stanovnika su stranci. Sjajnu reputaciju poznatih četvorotočkaša zaslužili su i muzeji njima posvećeni. Mercedes benz muzej je remek-delo futurizma, u kojem se može videti kompletna istorija proizvodnje. Izložba na 16,5 hiljada kvadrata počinje belim konjem i prikazuje razvoj mercedesovih automobila od prvog modela, pa sve do poslednjeg, najluksuznijeg.

Nedaleko od muzeja, u Bad Kanštatu, nalazi se i originalna radionica Gotliba Dajmlera i Vilijema Majbaha, u kojoj je izložen i prvi motor iz 1885. godine.

U Štutgartu je 1956. godine izgrađen i prvi TV toranj na svetu, visok 217 metara, koji je u tom trenutku bio pravo čudo građevinarstva. Sa tornja se mogu videti bujni vinogradi, zbog čega je u svetu somelijera Štutgart veoma poznat.

Srce grada čini Trg dvoraca, Šlosplac, na kojem, čim ozeleni trava, od proleća do jeseni, uživaju studenti i roditelji sa decom. Raskošna nova palata nekada je bila rezidencija kraljeva Virtemberg, a danas se koristi za protokolarne događaje od državnog značaja.

Najveću pažnju posetioca pleni iskošeno stepenište, po kojem može da se penje i konj. Naime, vojvoda od Virtemberga je obožavao konje i insistirao je da na njima ide do drugog sprata, na kojem se nalazila njegova spavaća soba. Na nemačkom “štud” znači kobila, a “garte” konjušnica, pa ne čudi što je znak grada, ali i “poršea”, upravo crni konj.

Hajdelberg

Romantični grad na reci Nekar, na pola puta između Frankfurta i Štutgarta, smešten je u sred prirode i predstavlja drugi po veličini grad ove pokrajin