nemačkih zakona

Nemačka – zemlja pesnika i mislilaca… i birokratije! Tamo je (skoro) sve uređeno zakonom, pa čak i stvari za koje nikada ne biste pomislili da su deo zakona. Sa kojim se to sve čudnim pravilima Nemci susreću pogledajte u nastavku teksta jer smo za vas izdvojili čak osam neobičnih nemačkih zakona.

1. Kišobrani samo u bež boji

Ko ne želi da plati kaznu od 15.000 eura zbog nošenja kišobrana koji nije bež, ili neke slične pastelne boje, definitivno ne treba posećivati Bad-Sooden-Allendorf – grad na severu nemačke pokrajine Hessen. Ovde se, navodno, korišćenje šarenih ili crnih kišobrana smatra nepoštovanjem reda.

2. Odlaganje automobilskih guma u garaži

Prema zakonu o zaštiti od požara se u garažama ne smeju odlagati automobilske gume. Zvuči pomalo nelogično budući da većina ljudi to radi jer ne poseduje odgovorajuću prostotiju za to. Ukoliko i imaju podrum, u većini slučajeva je prenatrpan ostalim stvarima.

3. Jastuci kao oružje

Ovaj zakon je posebno zanimljiv za one koji vole da se tuku jastucima (uglavnom iz zabave). Međutim, i zabava se može lako pretvoriti u tragediju budući da se udarac jastukom može smatrati kažnjivim delom, jer spada u kategoriju lakših oružja.

4. Nikako prazan rezervoar

Kome još ta situacija nije poznata: Rezervoar je prazan a samo što ste se uključili na autoput? U Nemačkoj za to možete platiti kaznu od 30 do 70 eura. Ovaj zakon itekako ima smisla budući da praznim rezervoarom možete kočiti saobraćaj a samim tim dovesti i sebe i druge u opasnost.

5. Psi ne smeju da kradu proteze

Jedan od najčudnijih nemačkih zakona tiče se proteza koje ukradu ni manje ni više nego psi. Svako, kome padne na pamet da zajedno sa svojim psom poseti babu i dedu treba imati četvore oči. Posebno treba obratiti pažnju na to, da pas “slučajno” ne ukrade nečiju protezu i sakrije je, jer pri oštećenju zubne proteze vlasnik psa je prema zakonu dužan da novčano nadomesti štetu.

6. Marširanje na mostovima

Marširanje na mostovima je zakonom izričito zabranjeno. Ovaj neobični nemački zakon zaprvo ima smisla – zasniva se na katastrofi iz 1831. kada je 74 britanskih vojnika marširanjem urušilo izuzetno jaku i čvrstu metalnu konstrukciju mosta.

7. Bez alkohola na venčanju

U Nemačkoj se sklapanje braka smatra nevažećim ukoliko je jedan od partnera pod dejstvom alkohola. U tom slučaju je najbolje da piće ostavite za kasnije, kako ne biste platili određenu kaznu a uz to još i ostali bez bračnog saputnika.

8. Nagi u saobraćaju

Ukoliko vam odeća postane neudobna pa u nekom trenutku poželite da u saobraćaju učestvujete nagi – to i možete da uradite. Prema zakonu u Nemačkoj je jedino zabranjeno da u tom slučaju izlazite iz vozila zbog remećenja javnog reda i mira. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 40 eura.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust