Nemačka kuhinja obiluje bogatom, jakom i ukusnom hranom. Jede se dosta mesa, najčešće svinjskog, krompir u raznim oblicima, hleb (koga ima više stotina vrsta) i ponekad riba. Popularni začini su senf i ren. Svaki region ima svoje specijalitete i tradicionalna jela, tako da se i spisak najčešćih jela razlikuje zavisno od pokrajine ili grada. Mnoga od ovih jela su već zastupljena  na našim prostorima, ali ima i manje poznatih za koje nije loše znati a možda ih i isprobati.

Rouladen (Rolat od mesa)

Za rolat od mesa sigurno znate, ali možda niste znali da se on smatra tipičnim nemačkim jelom. U tanko sečene komade svinjskog ili telećeg mesa  urola se fil koji se sastoji od komadića slanine, crnog luka, kiselih krastavaca i senfa, a zatim se rolat uveže i peče ili dinsta. Recept može da varira zavisno od regiona, na primer, u nekim krajevima  se koristi mleveno meso. Rouladen se najčešće služi sa sosom, pire krompirom, knedlama ili dinstanim kupusom. Ovo je nekada bilo obično, svakodnevno jelo, za čiju se pripremu koristilo jeftino meso, međutim danas se uglavnom priprema za specijalne prilike i porodične ručkove, praznicima ili vikendom.

Käsespätzle (Špacle sa sirom)

Ovi mekani rezanci sa jajima su nemački odgovor na itallijansku pastu. Špacle su posebno popularne na jugu Nemačke, smatraju se švapskim specijalitetom i vezuju se za pokrajinu Baden-Württemberg, a varijacije ovog jela mogu se naći i u okolnim zemljama, na primer u Austriji.

Špacle se prave od pšeničnog brašna i jaja a uglavnom se služe sa sirom i pečenim crnim lukom. Jedu se  same ili kao prilog uz jela od mesa koja sadrže puno sosa, na primer uz rolat od mesa, ili paprikaš.

Rote grütze (Crveni griz)

Ovaj crveni voćni puding je omiljena poslastica na severu Nemačke. Pravi se najčešće sa crnim i crvenim ribizlama, mallinama, ponekad i jagodama  ili trešnjama koje se kuvaju u sopstvenom soku i zgusnu pomoću malo kukuruznog brašna ili kukuruznog griza.

Služi se sa šlagom, mlečnim kremom, kremom od vanile ili sladoledom.

Eintopf (Paprikaš)

Činija toplog paprikaša će vas fino ugrejati kada je hladan dan. Naziv ovog nemačkog specijaliteta u bukvalnom prevodu bi značio “jedan lonac”, iz čega lako možemo da zaključimo da je reč o jelu koje se kuva u loncu ili dubokoj šerpi.

Recept u osnovi uvek ima iste sastojke: bujon, povrće, krompir ili mahunarke i svinjsko, teleće ili pileće meso, ponekad riba. Postoje razne regionalne varijacije i nazivi za paprikaš, ne samo u Nemačkoj nego i u drugim zemljama, a kao što znamo, konzumira se i u Srbiji, pogotovu kada želimo da jedemo nešto “kašikom”.

Sauerbraten (Marinirano pečenje)

Ovo jelo se može pripremati od raznih vrsta mesa. Meso se marinira u vinu, sirćetu i aromatičnim začinima i po deset dana. To je ujedno i dobar način da se omekša i poboljša tvrdo, jeftinije meso. Schweinenbraten je verzija sa svinjskim mesom, veoma ukusna i služi se sa dinstanim kiselim ili slatkim kupusom i knedlama, najčešće uz pivo.

Kartoffelpuffer, Klosse i Bratkartoffeln (Palačinke od krompira, krompir knedle i prženi krompir)

Nemci vole da jedu krompir i on je česti sastojak ili prilog jelima u njihovoj kuhinji.

Kartoffelpuffer su male palačinke koje se prave od rendanog ili mlevenog krompira pomešanog sa brašnom, jajima i začinima. Mogu se jesti slane, kao prilog glavnom jelu od mesa ili ribe, ili slatke, prelivene sirupom od jabuke, sa borovnicama, šećerom i cimetom. Često se mogu naći zimi na uličnim tezgama.

Nemačke krompir knedle  (Kartoffelknödel, Kartoffel Klösse) su takođe veoma  česte, bilo kao glavno jelo ili prilog, u supama, ili slatkišima. Knedle se često mogu naći na meniju pod nazivom Klösse, ili Klöße u zapadnim i severnim delovima Nemačke, ili Knödel u južnim i istočnim delovima. Ponekad mogu biti punjene mesom ili voćem (kao nama dobro poznate knedle sa šljivama).

Bratkartoffeln je Nemačka verzija krompira kao prilog jelu. To je najpre obaren krompir koji se zatim prži sa slaninom i lukom.

Schwarzwalder Kirschtorte (Švarcvald torta sa trešnjama)

Ukusne čokoladne kore, trešnje, slatka pavlaka i šlag, maraskino trešnje i rendana čokolada… Ovo je najpoznatija nemačka torta za koju smo svi čuli a verovatno je i probali. Ono što možda ne znate je da je torta zapravo dobila naziv po likeru od trešanja koji se zove Schwarzwalder Kirschwasser.

Wurst (Kobasica)

Postoji preko 1500 vrsta nemačkih kobasica i mogu se naći na uličnim tezgama na svakom koraku. Među najpoznatije vrste spadaju Bratwurst (pržena kobasica) koja se pravi od mlevenog svinjskog mesa i začina, Wiener (bečka kobasica), dimnjena, a zatim kuvana, Blutwurst i Schwarzwurst  (krvave kobasice). Postoji bezbroj varijacija i lokalnih varijanti. U pokrajini Tiringija (Thüringen), lokalna kobasica Thüringer Rostbratwurst ima zaštićeno geografsko poreklo i recept koji datira od pre više stotina godina. Od drugih kobasica se razlikuje pre svega posebnom kombinacijom začina, među kojima su majoran i kim.

Brezel (Perece)

Za nemačke perece, pogotovu bavarske, svi znamo i odlične su kao kao užina ili umesto hleba, a posebno dobro idu uz nemačko pivo. Mogu se naći u svakoj pekari ili uličnoj tezgi.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust