Za Nemce nemačka marka je uvek bila mnogo više od običnog novca: simbol blagostanja i ponos nacije. Dolaskom evra 1. januara 2002. godine, nemačka marka više nije zvanična valuta u Nemačkoj. Ipak, 17 godina nakon uvođenja evra, skoro polovina Nemaca i dalje se nada povratku nemačke marke.

Naviku da evre preračunavaju u marke, zadržalo je oko 57% domaćica i penzionera. Preračunavanjem u marku, Nemci zapravo proveravaju da li im je nešto skupo ili ne, jer je opšti otisak da su sa uvođenjem evra, cene duplirane. Razlog je taj što su neposredno nakon uvođenja evra, nemci preračunavali marke u evro po kursu 1:2, što je praktično značilo da su cene duplo skuplje, ali na osnovu statistika to ipak nije tako. Stopa inflacije je mnogo manja od uvođenja evra nego što je to bio slučaj za vreme nemačke marke.

Finansijka kriza evra i niske kamatne stope na štednju, probudili su kod većine nemaca čežnju za starom valutom.

Skoro 29 godina nakon povlačenja iz opticaja valute bivše Istočne Nemačke i 17 godina od uvođenja evra, još uvek, u „slamaricama“ postoje milijarde nemačkih maraka.

Na dan 31. decembra 2001. godine, poslednjeg dana pre uvođenja evra, u opticaju je, prema podacima Bundesbanke, bilo 162,3 milijarde nemačkih maraka. Do sada je više od 92 % tog novca zamenjeno za evro. Ali, na zamenu  čeka još 12,6 milijardi nemačkih maraka.

Taj novac nije bezvredan. Ukoliko su to novčanice izdate posle 20. juna 1948. godine, one se i danas mogu u neograničenom iznosu zameniti za evre u jednoj od 35 filijala Bundesbanke. Pri tome rok za zamenu je neograničen. Za razliku od većine drugih valuta, zvanični kurs evro-marka i dalje je isti kao i 2001. godine – 1,95583 maraka za evro.

Preostalih 12,6 milijardi maraka vredi oko 6,3 milijardi evra. Iako je više od polovine tog novca u kovanicama, ljudima to verovatno nije vredno da odu do banke i zamene za evre.

Iako se većina ovog novca nalazi u nemačkim domovima, procenjuje se da se veliki iznosi mogu naći i u zemljama bivše Jugoslavije u kojima je marka jedno vreme bila drugo službeno sredstvo plaćanja.

Zašto Nemačka još uvek vodi marke u svojim knjigama bilansa?

U saopštenju Bundesbanke objašnjavaju da oni time održavaju poverenje ljudi u nemačku valutu, a kao drugo, marka je i dalje „međunarodna rezervna valuta“, referentna naročito u pojedinim državama istočne Evrope i na Balkanu.

Svaka od zemalja koje danas koristi evro ima različite načine i vremenske rokove za konvertovanje bivše valute. Među zemljama evrozone samo Nemačka, Austrija, Irska, Letonija, Litvanija i Estonija nemaju vremenski rok za zamenu starih valuta. Nemačku marku i ostale bivše nacionalne valute zemalja članica evrozone moguće je zameniti za evro samo u matičnim centralnim bankama.

Za mnoge Nemce, nemačka marka je više od komada papira odnosno metala. Za mnoge je to još uvek simbol ekonomskog uspeha zemlje i zato nije preterano reći da je prelazak na evro za mnoge bio jako težak. Ali, vreme leči sve. To su shvatili i oni koji su ovog jutra bili u redu ispred ekspoziture Bundesbanke u Berlinu.

Ako negde pronađete ove novčanice, nemojte da ih bacate. Kada je uvođen evro Nemačka centralna banka je obećala da će novčanice i kovanice nemačke banke važiti zauvek i da se mogu zameniti za evro po utvrđenom kursu od 1,95583 maraka za jedan evro.

Ta “večnost“ nemačke marke važi i u Srbiji, što se vidi i na kursnoj listi Narone banke Srbije, gde se ova davno ukinuta valuta, i dalje kotira i to po ceni od 60,3445 dinara za jednu marku.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust