Austrijski nacionalni parkovi su od nedavno proglašeni prirodnim rezervatima. Postoji sedam zaštićenih područja od kojih su šest međunarodno priznati u skladu sa IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources – Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa). Nacionalni parkovi zauzimaju oko 2.8% cele države. Sa oko 400.000 posetilaca tokom godine, nacionalni parkovi imaju važnu ulogu u turizmu Austrije.

Nacionalni park Donau-Auen

Proteže se dužinom Dunava od Beča do ušća Morave u blizini granice sa Slovačkom i zaštićenog područja Dunajské luhy. S dužinom 38 km, park pokriva jedno od najvećih netaknutih močvarnih područja u srednjoj Evropi.

Ovaj nacionalni park je u zadnji čas bio spašen od izgradnje hidroelektrane. Donau-Auen, smešten između Beča i Bratislave, jedan je od posljednjih rezervata rečnih ostrva u srednjoj Evropi.

Donau-Auen je dom raznovrsne flore i faune, gde živi više od 30 vrsta riba, ptica, dabar, barska kornjača, retke orhideje i bezbroj vrsta insekata.

Ova zelena rečna divljina, duga trideset osam kilometara i široka četiri, pruža predivan doživljaj prirode koju možete otkrivati ne samo pešaka već i biciklom, duž dunavske biciklističke staze, ili brodićem.

„Au“ znači „vodena šuma“, a sam nacionalni park Donau-Auen predstavlja mozaik napravljen od vodenog i životnog prostora koji je očuvan i zadržava se zahvaljujući promenjivom vodostaju Dunava.

Kroz nacionalni park prolaze Duga pešačka staza 07 i dunavska biciklistička staza. Zaštićeno područje dostupno je i pristupačno, ali se ne smeju napuštati pešačke i biciklističke staze.

Pešačenja s vodičem, vožnje kanuom i gumenim čamcem u pratnji čuvara nacionalnog parka pružaju posetiocima poseban i intenzivan doživljaj prirode.

www.donau.com/de/donau-niederoesterreich

Nacionalni park Gesäuse

Nacionalni park Gesäuse je treći po veličini, a ujedno i najmlađi nacionalni park u Austriji. Nalazi se u pokrajini Štajerskoj, na površini od 120 km2.

Karakteristika nacionalnog parka su strmi obronci masiva Gesäuse, s prepoznatljivm stenama, kao i klisura reke Enns.

Nacionalni park je podeljen na dve zone: prirodnu i zonu održavanja. Prirodna zona obuhvata otprilike 75% površine, pa će nakon sprovođenja planiranih mera ostati netaknuta. U zoni održavanja dozvoljeno je ograničeno korišćenje prirodnih resursa, npr., u vidu ekstenzivne planinske poljoprivrede i stočarstva, i zato sadrži i infrastrukturne objekte.

U cilju približavanja slobodi delovanja, 2018. godine, nakon obimnih priprema, 85% površine proglašeno je zaštitnom šumom (Schutzwald) biotopa.

Otprilike polovina nacionalnog parka prekrivena je šumom. Na nekim mestima raste crnjuša (medonosna biljka) u borovim šumama, kao ostatak iz ledenog doba. Na službenom sajtu nacionalnog parka navedeno je 15 endemičnih vrsta biljaka, između ostalih, štajerski karanfil.

Nacionalni park Hohe Tauern

Nacionalni park Hohe Tauern se proteže preko saveznih pokrajina Tirola, Koruške i Salzburga i čini najveći zaštićeni prostor u srednjoj Evropi. S vrhovima kao što je Großglockner, lednicima i vodopadima Krimmler, Nacionalni park Hohe Tauern predstavlja izuzetno čudo prirode.

Najstariji i najveći nacionalni park Austrije proteže se na više od 1.800 km². Sliku alpskog pejzaža čini preko 300 vrhova iznad tri hiljade metara, veliki alpski travnjaci, lednici i vodopadi. Huhe Tauern je dom oko 10.000 životinjskih vrsta. U samom srcu parka priroda je potpuno netaknuta, a u spoljašnjoj zoni vlada harmonična zajednica prirode i čoveka, jer se ovde resursima upravlja prema načelu održivog razvoja.

www.nationalparkerlebnis.at

Nacionalni park Hohe Tauern je i kolevka alpinizma: 3.251m visoki Ankogel je bio prvi zaleđeni vrh Alpa koji je čovek osvojio, i to davne 1761. godine. Danas alpinistima stoji na raspolaganju bezbroj ruta koje vode do zadivljujućeg sveta planina i lednika, ali u to se najbolje upustiti u pratnji planinarskog ili skijaškog vodiča.

Nacionalni park Kalkalpen

Nacionalni park Kalkalpen je od ranjeg srednjeg veka služio za komercijalno iskorišćavanje šuma, ali šumari su se povukli i pustili prirodi da sama upravlja.

Ta odluka je otvorila vrata novom životu. Kako raste raznovrsno drveće i biljke, šuma ponovno privlači divlje životinje koje su bile pobegle iz ovog područja.

Kalkalpen obuhvata najveće šumsko područje u Austriji. Ukupno 80% njegove površine prekriveno je smrekom, jelom i bukvom, s tim da se ovde drveću dopušta da raste, stari i umire u prirodnom ritmu.

Mrtva stabla su važan životni prostor za insekte i ptice. Dok na trulim stablima raste sledeća generacija drveća, insekti i mikroorganizmi razgrađuju ostatke u plodni humus. Kalkalpen očarava i svojim kanjonima, vodopadima i dubokim planinskim jezerima.

U obilasku Nacionalnog parka ćete pronaći mnogo lepih pašnjaka koje se isplati posetiti, a uobičajen prizor su jeleni koji bezbrižno pasu.

www.kalkalpen.at/en

Nacionalni park Neusiedler See – Seewinkel

Nacionalni park Neusiedler See – Seewinkel se proteže sve do Mađarske. Pokriva veliko stepsko područje, a otvoren je 1993. godine. Sa svojim livadama koje povremeno prekrije voda, slanim jezerima i nepreglednim pašnjacima, Neusiedler See – Seewinkel se ubraja u najfascinantnije prirodne rezervate u Evropi.

Pojas trske oko Neusiedler jezera je drugi po veličini takav pojas na svetu. Samo u delti Dunava se nalazi veće područje obraslo trskom.

Istočnoevropska i zapadnoevropska flora i fauna se baš tu sreću i čine svet neobične raznolikosti. U ovom nacionalnom parku stanište dele vrste iz alpskih, panonskih, azijskih, mediteranskih i skandinavskih područja.

Nacionalni park Neusiedler See-Seewinkel u proleće i jesen postaje neprocenjivo vredno stanište ptica selica. Ovo je mesto je pravo blago za ornitologe, ali i za bicikliste i jahače.

www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at

Nacionalni park Thayatal

U dolini Thayatal kod Hardegga, reka se ukopala 150 m duboko u tvrde stene šumskog područja. Tako su nastale strme stene i nežne padine, a dolinu karakterišu oblici koje su stvorili rečni tokovi i okolna brda.
Izuzetni značaj rečne doline se ogleda posebno u brdima koje obuhvata i koje je skoro u celosti obuhvaćeno tokom reke Thaye.

S vrha možete da uživate u prelepom pogledu na rečni pejzaž s mirnom rekom Thayom, na šarene travnjake, šumom obrasle obronke i stene s bogatom suvom vegetacijom.

U krivudavoj dolini, svoj idealni životni prostor su pronašle poneke vrlo retke životinjske vrste kao što je crna roda. Vrhunac posete Nacionalnom parku Thayatal su divlje mačke Frida i Karlo. U najvećem austrijskom ograđenom prostoru za divlje mačke kod kuće Nacionalnog parka žive ove divlje životinje, a posetioci ih mogu posmatrati.

Posebna atrakcija za decu je kratki tunel kroz koji deca mogu dopuzati sve do kaveza, gde kroz kupolu gledaju divlje mačke.

www.np-thayatal.at/en/pages/default.aspx

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust