Kada se doselite u Nemačku neke jednostavne stvari mogu da vam se učine komplikovanim u samom početku. Nemački sistem za reciklažu flaša i limenki je jedna takva stvar.

Plastične flaše i limenke koje imaju oznaku za povraćaj novca na ambalaži (voda, pivo, razni sokovi i energetska pića), recikliraju se tako što se ubacuju u određene mašine za reciklažu. Povraćaj za flašu ili konzervu je 0,25 evra. Kada se sve iskorišćene flaše vrate, na ekranu mašine se pojavljuje suma koju mašina štampa na malom računu. Prilikom kupovine u Lidlu ili nekom većem marketu račun koji vam izda mašina za reciklažu se pokazuje na kasi i onda se oduzima ta suma od računa za kupljenu robu.

Svi veći trgovinski lanci (Lidl, Aldi, Špar, Hit) imaju na ulazu u radnju postavljene velike mašine za reciklažu plastičnih i staklenih flaša i limenki. Čak 90 % Nemaca priznaje da vodi računa o reciklaži, pokazuju ankete.

Pri kupovini flaširanog proizvoda, plaća se porez po boci, za koju kasnije, ako je sačuvate, donesete praznu i reciklirate, dobijete isti taj iznos. Jasno je, dakle – niko ne gubi, svi dobijaju.

Kada se spremate za odlazak u supermarket kako biste obavili nedeljnu kupovinu, sakupite sve prazne plastične i staklene flaše i limenke bezalkoholnih pića (ili piva) koje ste sakupili tokom cele nedelje za recikliranje. Nije bitno gde ste u Nemačkoj kupili flašu ili limenku, sve mogu da se recikliraju u vašem lokalnom supermarketu.

U supermatketu, potražite mašinu za reciklažu, a ona se nalazi obično na samom ulazu.

Stavite flašu ili limenku u okruglu rupu. Mašina će je brzo „usisati“, očitati bar kod i na ekranu ispisati broj flaša i limenki koje ste ubacili i odštampaće vam račun.

Zadržite račun! Iznos na dnu je gotovina koju dobijate od recikliranja vaših flaša. Ovo se zasniva na Pfand-u (depozitu) koji ste platili kada ste kupili boce. Većina flaša od 500 ml bezalkoholnog pića ima depozit od 15 evro centi, dok od 1.5 litar imaju depozit od 25 evro centi.

Kada dođete na blagajnu da platite namirnice, predajte račun od reciklaže kasiru i od ukupnog računa će vam se oduzeti iznos od reciklaže. Ako ipak ne kupujete, možete samo kod kasira da podignete svoj novac od reciklaže.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.