Imaš manje od 26 godina, učiš nemački, želiš da se poboljšaš i pritom putuješ u jednu od zemalja nemačkog govornog područja, a da platiš samo put? Zvuči neverovatno, zar ne? Ispričaću vam kako je jedno putovanje i jedna organizacija uticala na moju odluku da postanem profesor nemačkog jezika!

Još kao vrlo mala  imala sam priliku da gledam crtane filmove na nemačkom jeziku i ono što je nekoj deci bio Cartoon Network za engleski, to je meni bio SuperRTL za nemački. Nažalost, nakon godinu do dve dana nam se izgubio signal. Ostalo mi je samo da ponavljam dijaloge i pevam pesme iz mojih omiljenih crtaća.

Nakon par godina sam krenula na privatne časove, jer sam želela da upišem gimnaziju i budem u kontaktu sa nemačkim jezikom. Moram da priznam da mi časovi nisu bili posebno interesantni, jer se na njima najmanje pričalo, a najviše obrađivala gramatika. Kako je ovaj slučaj usledio i u gimnaziji, počela sam da tražim načine  kako da odem u Nemačku. I našla sam ga. Mladi istraživači Srbije, organizacija preko koje sam dve godine uzastopno putovala gotovo besplatno u Nemačku i koja mi je pomogla da shvatim da je učenje nemačkog i predavanje istog, moj istinski poziv. Dve nedelje sa ljudima iz celog sveta, 11 dušeka u potkrovlju, na podu jedan do drugog, nas 12 volontera, pomislili biste noćna mora, ja kažem – jedno od najboljih iskustava do sada. Imali smo plaćene ulaznice za sve muzeje, plaćenu hranu, smeštaj, prevoz i obilaske.

Svakog drugog dana su nam dolazili izvrsni profesori nemačkog da nam kroz interaktivnu nastavu približe nemački i nauče nas više o nemačkoj kulturi, svaki dan smo imali različite aktivnosti, pravili smo pećnicu u kojoj nam je profesionalni kuvar iz Italije pravio picu, po našoj želji! Gledajući svakodnevno profesore nemačkog kako nam  kroz igru objašnjavaju razne pojmove i pričajući sa drugim volonterima i studentima na nemačkom, shvatila sam da želim da predajem, da i moji časovi budu takvi, da motivišem druge i naučim ih nemačkom jeziku.

Mesec dana u Nemačkoj su mi pomogli da upišem nemački jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, olakšali mi da položim mnoge ispite i razgovaram sa lektorima iz Austrije i Nemačke. Zato je ova organizacije odličan način da posetite drugu zemlju, poboljšate svoje znanje jezika, steknete nova poznanstva, naučite nove stvari i dobro se zabavite!

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust