zastava austrije ucenje nemackog

Austrija i Nemačka su zemlje susedi koje imaju zajednički jezik. Strancima koji ne umeju da prepoznaju različit izgovor i dijalekte Austrijanci i Nemci zvuče isto, tako da ih često mešaju. Ni jedni ni drugi, međutim, to ne vole.

Kada se govori o Nemcima i o najčešćim stereotipima u vezi sa njima, neko bi pomislio da isto važi i za Austrijance. Međutim, ovo nije slučaj i često ćete čuti kako Austrijanci govore o tome kakvi su Nemci na isti način kao i mi.

Koje su to osobine po kojima se najviše razlikuju Austrijanci i Nemci?

Austrijanci imaju dobar smisao za humor. Za razliku od Nemaca koje bije glas da imaju najgori smisao za humor na svetu, odnosno da ga uopšte nemaju, u Austriji je poznat takozvani Wiener Schmäh”, bečki smisao za humor, koji karakterišu šale na sopstveni račun i puno sarkazma. Bečlije, kao ni ostali njihovi sunarodnici, ne shvataju život previše ozbiljno, rado se smeju i vole da se našale i na sopstveni račun.

Austrijanci često zbijaju šale i pričaju viceve na račun Nemaca. Podsmevanje Nemcima je veoma prisutno, međutim, nije zlonamerno. Imaju šaljivo-pogrdni naziv za njih: “Piefke”, dok Nemci nemaju sličan naziv za Austrijance i uopšte gledano, ne bave se preterano njima.

Neki smatraju da je ta potreba Austrijanaca da se rugaju Nemcima posledica osećaja inferiornosti u odnosu na svog velikog suseda.

Nemci smatraju Austrijance zabavnim, šarmantnim i zanimljivim. Nasuprot tome, Austrijanci njih smatraju uobraženim, rigidnim i bez smisla za humor.

kolac hotel sacher ucenje nemackog

Nemci međutim, takođe smatraju Austrijance lenjim i nepouzdanim, jer dok su oni ambiciozni, efikasni i uporni kada je u pitanju postizanje ciljeva, to se baš ne može reći za Austrijance.

Nemci su strogi, kruti, ponekad cepidlake, dok su Austrijanci opušteniji i manje formalni. Nemci koji duže vreme borave ili rade u Austriji moraju da se priviknu na dosta opušteniji, ležeran način života koji se razlikuje od onoga na šta su navikli u svojoj zemlji.

Iz svega ovoga može se zaključiti da je sa Austrijancima mnogo zanimljivije družiti se, dok je sa Nemcima bolje poslovati. Pored navedenih razlika i stereotipa vezanih za karakter i ponašanje, evo još nekih uporednih zanimljivosti.

U Austriji, za razliku od Nemačke gde postoji više većih gradova, jedini značajno veliki grad je Beč, sa 2,3 miliona stanovnika. Postoji još nekoliko većih gradova sa jedva po par stotina hiljada stanovnika, a ceo ostatak zemlje je ruralan, sa selima i malim varošicama.

frojd ucenje nemackog

Najveći broj Austrijanaca su katolici, dok je u Nemačkoj podjednak broj katolika i protestanata. Međutim u obe države veoma mali broj stanovnika odlazi u crkvu. U obe zemlje sa sve većim brojem doseljenika raste i broj pripadnika drugih veroispovesti, pre svega muslimana.

Nemci su bolji u fudbalu. Tačnije njihovi timovi su uspešniji, tako da i dobri austrijski fudbaleri odlaze da igraju za nemačke timove. Iako je i u Austriji fudbal, pored alpskog skijanja i hokeja, najpopularniji sport, Austrijanci nisu toliko uspešni u njemu. Nacionalni tim nije nakon drugog svetskog rata osvojio ni jedan veliki turnir.

Stranci često kažu da nemački koji se govori u Austriji lepše zvuči od onog u Nemačkoj, da je navodno više melodičan i manje grub. Ovo međutim zavisi od dijalekta do dijalekta, odnosno dela Nemačke u kojoj se govori. Tako je, na primer, jezik koji se govori u Bavarskoj dosta sličan onom u Austriji.

Najveći broj doseljenika u Austriji čine upravo Nemci, dok su Srbi na drugom, a Turci na trećem mestu. Takođe, 40% svih turista koji godišnje posete Austriju su Nemci.

berlin ucenje nemackog

Polovina odraslih Austrijanaca su pušači. Austrija je jedna od retkih evropskih zemalja gde je dozvoljeno pušenje u kafićima. Zakon protiv pušenja se veoma teško sprovodi jer su Austrijanci veoma privrženi ovoj navici. U Nemačkoj pušači čine četvrtinu odraslog stanovništva i u većini pokrajina pušenje u lokalima je zabranjeno.

Za kraj da dodamo da stranci koji su imali prilike da upoznaju stanovnike obe države uglavnom kažu da su Austrijanci ‘ležernija verzija Nemaca’, pristupačniji, opušteniji i zabavniji. U svakom slučaju, sve su ovo najčešći ali uopšteni utisci, a pravu sliku ćete steći tek ako sami budete imali prilike da upoznate Nemce i Austrijance, pogotovo ako budete studirali, radili ili na neki drugi način proveli više vremena sa njima.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust