iznajmljivanje stana u becu

Glavni grad Austrije važi za jedan od najboljih gradova za rad i život. Kažu da se tokom deset godina u njega doselilo 250.000 ljudi, što iz unutrašnjosti zemlje, što iz inostranstva.

Prema nekim podacima čak 75% svih stanova u Beču se iznajmljuje. Ovo ne čudi ako se uzme u obzir da su stanovi prilično skupi. Kvadrat stana u Beču se kreće u proseku od 4.000 do 5.000 evra. Da bi što veći broj ljudi bio u mogućnosti da dođe do stana država je obavezala investitore da deo stanova ustupe gradu, tako da kada se zida neki veći stambeni objekat, jedna trećina stanova ide gradu, a zatim te stanove grad daje u zakup pod povoljnijim uslovima.

Koliki su troškovi iznajmljivanja stana u Beču?

U skladu sa cenama kvadrata i cene iznajmljivanja stanova su za naše pojmove prilično visoke i kreću se u proseku oko 14,5 evra po kvadratu, ali pre svega zavise od dela grada, kao i od godine gradnje i opremljenosti stana.

Ako ste odlučili da se preselite u Beč, obratite pažnju na sve startne troškove vezane za iznajmljivanje stana. Kada nađete stan koji vam odgovara, moraćete da platite:

  • depozit u iznosu od 3 kirije
  • proviziju agenciji u iznosu 2 kirije (u najvećem broju slučajeva stanovi se iznajmljuju preko agencija)
  • kiriju za prvi mesec (plaća se unapred)
  • PDV za vlasnika stana (porez koji on mora da plati državi na prihod od rente) koji iznosi oko 40% kirije
  • PDV za agenciju koji iznosi oko 50% kirije

Dakle, treba imati u vidu da morate odmah raspolagati sredstvima u iznosu od 7 kirija.

Prosečna cena stanova se kreće od 700 do 800 eva za stanove od 40 do 80m2, na šta treba dodati troškove za struju i gas, što u proseku ukupno izađe na oko 800-900 evra.

Na šta treba obratiti pažnju?

rent stanja u becu

Depozit se daje u kešu ili ga polažete na štednu knjižicu koju dajete stanodavcu, zajedno sa šifrom koju ste odredili u banci. Pomoću šifre svako ko ima štednu knjižicu može da podigne sredstva. Ako se depozit polaže na knjižicu, na njega vam ide i kamata.

Prilikom potpisivanja ugovora daćete stanodavcu depozit, odnosno predaćete mu štednu knjižicu i potpisaćete obrazac o primopredaji koji možete dobiti u agenciji. Zatim ćete platiti agentu proviziju i PDV, kao i PDV vlasniku stana, za šta treba da dobijete priznanice. Nakon toga pravite zapisnik o popisu stvari i zatečenom stanju stana, kao i zapisnik o primopredaji ključeva. Vodite računa da se u zapisnik unesu svi vidljivi nedostaci kako ne biste prilikom iseljenja bili dužni da ih otklonite o svom trošku.

Gde pronaći stan?

Stanove za iznajmljivanje u Beču možete naći preko oglasa na internet portalima, na sajtovima agencija za nekretnine ili u novinama. Ovo su neke od web adresa: willhaben.at/iadderstandard.at, bazar.at. Na druga dva linka mogu se naći i stanovi koji se izdaju bez posredstva agencije.

Veoma detaljne informacije o svim vrstama zakupa za strane državljane možete naći na ovom linku.

Na nekim domaćim portalima i društvenim mrežama može se naći veliki broj oglasa za rentiranje stanova bez posredstva agencije, čak i bez ugovora. Međutim, ovo se ne preporučuje, jer je bolje i odvojiti novac za proviziju nego rizikovati da dođete u neprijatne situacije zbog stanovanja ‘na crno’. Ugovor o rentiranju stana štiti i stanare i stanodavce. Stanodavac vam na primer, ne može po sopstvenom nahođenju otkazati stan osim u slučajevima predviđenim zakonom.

kako iznajmiti stan u becu

Korisni linkovi

Online-kalkulator za stanarinu – Na ovom linku možete proveriti da li je visina stanarine koja se traži primerena za tu kategoriju i lokaciju stana. Potrebno je uneti adresu, veličinu stana i njegovu opremljenost (kupatilo, terasa itd).

Migraciona platforma Savezne vlade Republike Austrije migration.gv.at

Prebivalište za državljane zemalja koje nisu članice EU: help.gv.at

Fond za doseljenike – Fond za savetovanje i zbrinjavanje doseljenika/Zuwandererfonds – Fonds zur Beratung und Betreuung von Zuwanderern – nudi stanove za doseljenike iz drugih austrijskih saveznih pokrajina, za zaposlene strance uz potvrdu poslodavca i za strane studente uz potvrdu o studiranju na austrijskom univerzitetu. Ugovori o korišćenju se sklapaju na tri godine ili na neograničeno vreme. Najkraće vreme stanovanja je sedam meseci.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust