Nemački zakoni su najstrožiji u Evropi po pitanju preuzimanja i deljenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima. Preuzimanje filmova, muzike, knjiga ili igrica sa torenta može da vas dovede u veoma neprijatnu situaciju tako što ćete dobiti kaznu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Od aprila 2017. godine, korisnici nelegalnih streaming servisa (konzumiranje sadržaja uživo) takođe mogu da se nađu u nevolji zbog odluke evropskog suda pravde (der Europäische Gerichtshof (EuGH) koji je utvrdio da korisnici streaming servisa deluju protiv zakona. Više o tome pročitajte ovde:

www.anwalt.de/rechtstipps/streaming-jetzt-eindeutig-illegal_105488.html

KO PLAĆA KAZNU?

Nemački sud smatra odgovornim vlasnika internet konekcije na IP adresi u slučaju bilo kakvih ilegalnih radnji na toj mreži. To znači da će nosilac ugovora za internet na nekoj adresi odgovarati za preuzimanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima.

Nemačke advokatske kancelarije koje šalju pisma upozorenja obično angažuju specijalizovane firme koje traže IP adrese onih koji ilegalno skidaju sadržaje zaštićene autorskim pravima. Zakon im tada dozvoljava da od vašeg provajdera dobiju podatke vezane uz vašu IP adresu i samim tim vaše privatne podatke.

KOLIKE SU KAZNE ZA PIRATERIJU?

Ne postoji jasno definisan cenovnik za prekršena pravila, ali je praksa pokazala da za jednu ilegalno skinutu pesmu možete da dobijete kaznu 900 evra, a za 1 skinuti film i 2000 evra.  Iako vam se u tom slučaju preti sudom, to se relativno retko događa. Uglavnom pokušavaju da vas uplaše i nateraju da platite kaznu što brže, bez puno dodatnih pitanja.

Ipak, može da se desi da je u pitanju i prevara. Tako je na primer nepostojeća firma „Kroner & Kollegen“ slala je ovakva upozorenja. Većina upozorenja ipak dolazi od pravih firmi koje zastupaju Viacom, Sony, 20th Century Fox i td.

Uz pismo upozorenja dolazi i dokument – Unterlassungserklärung u kome se zahteva da ga potpišete. Savjet je da to ne radite jer ćete na taj način potpisati da priznajete krivicu.

 ŠTA MOŽETE DA URADITE U OVOJ SITUACIJI?

Prva opcija su pregovori – iako će se od vas tražiti da platite pun iznos, uvek ima mesta za pregovore jer kaznu nije potpisao sud pa možete da se nagodite za mnogostruko nižu kaznu.

Druga opcija je ignorisanje – za one koji odluče da ignorišu pismo upozorenja, postoji opasnost da će kaznu morati da plate sudskim putem. Praksa je pokazala da se to ipak retko dešava, ali da li ste spremni da rizikujete?

Treća opcija je traženje pravnog saveta – iako najskuplja, verovatno je i nabolja opcija jer ćete uštedeti stotine evra plativši nižu kaznu ili je nećete platiti uopšte. Vaš advokat će poslati u vaše ime pismo u kome će obrazložiti da vam je jako žao što ste prekršili zakon, ali da ne priznajete krivicu i da obećavate  to u budućnosti neće dešavati. Ova usluga od strane advokata može da vas košta od 50 do 250 evra s tim što je prvi poziv i upit besplatan.

DA LI POSTOJI ALTERNATIVA ZA GLEDANJE FILMOVA I OMILJENIH SERIJA?

Legalni servisi koji zahtevaju pretplatu su npr. Netflix i Amazon Prime. Mesečna pretplata za Netflix je 12 evra, a za Amazon 11 dolara. Netflix je najveći svetski legalni streaming servis filmova i serija, za koji ne postoji ugovorna obaveza, jednostavno plaćate mesečnu pretplatu. Pošto je u pitanju streaming servis, sadržaj ne može legalno sa se snimi na medij, već mora uvek da se reprodukuje preko interneta (potrebna je aktivna internet veza). Prednost Netflixa u odnosu na kablovsku televiziju je to što korisniku sav sadržaj koji je raspoloživ za gledanje neograničen i dostupan uvek. Amazon prime je servis sličan Netflixu sa nešto skromnijom ponudom serija i filmova.

Uvek postoji i opcija gledanja sadržaja preko You Tube za šta sigurno nećete platiti kaznu.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust