TRAŽENJE STANA

Ponudu stanova za izdavanje u Austriji možete da pogledate na portalima koji su specijalizovani za izdavanje nekretnina:

Na sajtovima za traženje stanova, iznos stanarine je najčešće naveden kao „neto stanarina“ (Nettomiete). Neto zakup stana podrazumeva samo troškove koje treba da platite kada se stan iznajmljuje na korišćenje. Ukupan iznos koji podstanar mora da plati stanodavcu je „bruto stanarina“. U iznosu bruto stanarine, osim neto stanarine, sadržani su i troškovi režija (na nemačkom jeziku se zovu Betriebskosten ili Nebenkosten). Bruto stanarinom se plaćaju na primer, potrošnja vode, odvoženje smeća i drugi troškovi vezani za održavanje zgrade. Troškovi struje se obračunavaju posebno pa treba uvek da se razjasni unapred koji troškovi su uključeni u bruto stanarinu.

UGOVOR O ZAKUPU STANA

Ugovor o zakupu predstavlja prava i obaveze stanodavca i podstanara utvrđene najčešće u pismenom obliku.  U ugovoru o zakupu stana navedena su imena stanodavca i podstanara, nabrojane su sve sporedne prostorije uključene u zakup (npr. garaža), ali se navodi i da li se stan izdaje namešten ili prazan. Osim toga, mora da bite naveden i iznos stanarine (neto stanarina i troškovi režija), a u slučaju da se ugovor o zakupu sklapa na određeni rok, treba da se navede i rok trajanja zakupa stana.  S obzirom na to da kod ugovora o zakupu stana na određeni rok postoji samo mali broj slučajeva u kojima postoji zakonska mogućnost otkazivanja ugovora, preporučljivo je da se u ugovoru o zakupu navede i klauzula kojom se utvrđuju uslovi otkazivanja.

RASKID UGOVORA O ZAKUPU STANA

Ugovor o zakupu stana mogu da raskinu i stanodavac i podstanar. I za jednog i za drugog važe zakonom propisani rokovi koji se moraju poštovati kada se otkazuje stan. Kod standardnih ugovora o zakupu na neograničeno vreme zakonski otkazni rok iznosi mesec dana. Ako je ugovor o zakupu sklopljen na ograničeno vreme, mora da se poštuje krajnji rok koji je naveden u ugovoru.

Ovde ćete naći predlog dopisa za raskid ugovora o zakupu stana:  www.arbeiterkammer.com

 PRIJAVA BORAVKA NADLEŽNOJ SLUŽBI

Svi koji se dosele u Austriju, obavezno moraju da se prijave nadležnoj službi. Moguće je da izvršite prijavu boravka lično ili poštanskim putem. Maloletnike mora da prijavi staratelj/roditelj. Za prijavu je potreban prijavni obrazac. Obrazac se može skinuti s interneta ili uzeti direktno u prostorijama nadležne službe.

Obrasci za prijavu koje se mogu preuzeti s interneta: www.help.gv.at

TELEFON, INTERNET I MOBILNI TELEFON

Priključci za telefon i internet se često uzimaju od istog operatera. U nastavku ćete pronaći neke linkove za to:

TV pretplata se razlikuje od pokrajine do pokrajine, i iznosi otprilike od 20 do 25 evra mesečno.

Više info možete da pogledate ovde: www.gis.at

STRUJA, GAS I GREJANJE

Za prijavljivanje struje, gasa i grejanja, morate da se prijavite dobavljačima energenata. Od kada je energetsko tržište u Austriji liberalizovano, svako može da odabere dobavljača struje i gasa koji mu odgovara.

Ovde ćete pronaći informacije s uporenim prikazom ponuđača struje: www.durchblicker.at

A ovde su uporedni prikazi cena gasa:

 ODVAJANJE OTPADA

Austrija je zemlja s jednom od najviših stopa reciklaže na svetu. Velika većina austrijskih domaćinstava pedantno odvaja otpad. S obzirom na to da od regije do regije postoje razlike u odvajanju otpada, treba se raspitati u opštinskoj ili gradskoj upravi. Nepoštovanje pravila za odvajanje otpada može da dovede do prijave i novčane kazne.

Stari papir: U taj kontejner se bacaju papir, karton, novine, katalozi, knjige i časopisi.

Staklo: Staklo treba razvrstati prema boji. Razlikujemo belo, zeleno i smeđe staklo. Čepove s flaša pre odlaganja treba ukloniti – oni idu u žuti kontejner. Povratna ambalaža se ne stavlja u kontejner za staklo.

Ambalaža od plastike: U ovaj kontejner se odlaže ambalaža od plastike (plastične flaše, folije, bilo kakva plastika…), složeni materijali (tetrapak, pakovanja od kafe, kutije od mleka…), i poklopci/čepovi na navoj s flaša.

Metalna ambalaža: Tu spada ambalaža od metala (npr. aluminijumske folije, limenke od napitaka…) i manji komadi starog metala (žice, posuđe, ekseri i šrafovi). Veći komadi metala (električni šporeti, bela tehnika) odlažu se u reciklažnom dvorištu, prikupljalištu starih materijala ili mestu za krupni otpad.

Štetne stvari se odlažu odvojeno: Štetne stvari treba odlagati posebno jer u slučaju odlaganja na pogrešno mesto mogu trajno da štete okolini. U tu kategoriju spadaju baterije, akumulatori, štedljive sijalice, lekovi, lakovi, pesticidi. Ti materijali se odlažu u prodavnicama u kojima su kupljeni ili na mestu namenjenom odlaganju problematičnog otpada u nekoj jedinici lokalne samouprave.

Bio-otpad se odlaže u bio-kontejner: U bio-kontejner (zavisno od pokrajine,  može da bude npr. smeđe ili zelene boje) spadaju ostaci voća i povrća, kore od voća, ostaci kafe i kesice od čaja, beštenski otpad i kuhinjski ubrusi od papira.

Sve ostalo spada u kontejner za ostali otpad: Taj kontejner može da bude crne ili sive boje, zavisno od pokrajine. Tu se skuplja sav ostali otpad, na primer, ostaci gume, pepela i opušaka cigareta, kožni artikli, higijenski artikli, pelene…

Ovde ćete naći ostale informacije o pravilnom odvajanju otpada:

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust