Krenuli ste na kurs nemačkog ili ga učite u školi? Možda ste odlučili da tražite posao u Nemačkoj i morate da usavršite postojeće znanje? Ili krećete od nule a čuli ste da je nemački težak za učenje, komplikovan za izgovor, da ima tešku gramatiku? Osećate da je pred vama jedan mukotrpan zadatak?

Razvedrite se! Ima mnogo načina da vam usvajanje nemačkog jezika bude lako, prirodno i zabavno.

Vaš zadatak je pre svega da naučite svoj mozak da učenje jezika povezuje sa zabavom i osećajem zadovoljstva.

Evo kako.

 1. Čitajte vesti, novine i magazine na nemačkom jeziku – Ne morate čitati romane, mada i to možete ako želite i imate vremena, ali dostupne su vam vesti na internetu, različiti članci iz oblasti koje vas zanimaju, razni časopisi, on-line ili na papiru. Ako putujete u Nemačku iskoristite priliku da nabavite novine i magazine sa temama koje su vam interesantne. Obratite pažnju na strukturu rečenice, vremena, fraze i reči koje se koriste u ovim tekstovima. Potražite u rečniku nepoznate reči na koje naiđete ili porazgovarajte sa profesorom na času o gramatičkim pravilima ako vam nisu jasna.
15 zabavnih načina za učenje nemačkog
 1. Promenite jezička podešavanja na svom računaru, mobilnom i na svim društvenim mrežama i internet servisima koje koristite – Neka sve bude na nemačkom jeziku! Na ovaj način ćete biti prinuđeni da veoma brzo usvojite veliki broj reči, a može biti veoma zabavno.
 2. Lajkujte Facebook stranice na nemačkom jeziku iz oblasti koje vas zanimaju, i uopšte pokušajte da pronađete sajtove na nemačkom jeziku sa temama koje vas interesuju.
 3. Slušajte nemačke radio stanice – Čak i ako veoma malo razumete, ipak slušajte.
 4. Slušajte muziku i pokušajte da zapišete tekst pesme – Potražite na internetu neku nemačku top-listu i izaberite nekoliko pesama. Ako ste početnici mogu vam posebno biti od koristi dečije pesmice jer imaju jednostavniji rečnik i lako se pamte.
15 zabavnih načina za učenje nemačkog
 1. Čitajte recepte ili probajte da spremite neko jelo prateći uputstva na nemačkom jeziku – Ovde mogu biti veoma korisni snimci na You Tube-u jer ćete ono što čujete moći da povežete sa onim što kuvar u videu radi. Pored recepata možete gledati i razne druge video materijale sa uputstvima iz neke oblasti koja vas zanima i u kojima se nešto opisuje korak-po-korak.
 2. Gledajte reklame na nemačkom – Reklame su odlične za usvajanje jezika zbog ponavljanja i ključnih reči. Potražite ih na YouTube-u.
 3. Gledajte nemačke filmove bez prevoda, eventualno sa titlovima na nemačkom – Dok se trudite da pratite film koji vas zanima mnogo lakše ćete savladati jezik. Takođe, možete zapisati nove reči ili fraze da biste ih kasnije potražili u rečniku.
15 zabavnih načina za učenje nemačkog
 1. Slušajte podcast-e – Ovo je idealno ako nemate dovoljno vremena. Podkaste na nemačkom možete slušati na mobilnom telefonu dok čekate u redu, šetate, trenirate ili idete od kuće do posla. Važno je da što više budete izloženi jeziku.
 2. Pravite spisak za kupovinu, podsetnike i to-do liste na nemačkom – Kada sledeći put budete išli u nabavku sastavite spisak na nemačkom.
 3. Kod kuće zalepite stikere na sve predmete sa njihovim nazivima na nemačkom – Ovo može biti zabavno i korisno i vama i vašim ukućanima.
 4. Izaberite svaki dan po jednu oblast (npr. životinje, hrana i piće, članovi porodice itd.) i pokušajte da se setite što više reči sa tim u vezi – Ovo možete raditi tokom dana u pauzama za kafu na poslu, dok nešto čekate i slično. Možete takođe pokušati da se setite što više reči koje počinju na neko slovo.
 5. Napišite status ili tweet na nemačkom – Ne morate ga i objaviti ako ne želite, važno je da ga sastavite.
15 zabavnih načina za učenje nemačkog
 1. Prepričajte u nekoliko rečenica svoj dan – Ukratko, po stavkama, gde ste bili, šta ste radili…
 2. Koristite svaku priliku da pričate ili da se dopisujete sa izvornim govornicima – Nađite izvornog govornika sa kojim se možete dopisivati preko neke od društvenih mreža. Možete koristiti sve, od Linkedin-a i Facebook-a do sajtova za upoznavanje.

Kao što vidite, veliki broj svakodnevnih situacija se može pretvoriti u priliku za učenje. Izaberite ono što vam najviše odgovara i što je najviše u skladu sa vašim interesovanjima i navikama.

Bitno je da budete izloženi nemačkom jeziku dok radite nešto što je vama zanimljivo i zabavno, kao i da iskoristite svaki slobodan trenutak za učenje i usavršavanje, jer ovi naizgled mali koraci mogu napraviti ogromnu razliku u znanju.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust