Vlada mišljenje da je teško naučiti nemački jezik. Da li je ovo zaista tačno?

Učenje stranog jezika može biti zahtevno ako se uzmu u obzir sva gramatička pravila, izgovor i broj reči koje treba zapamtiti. To važi i za nemački jezik. Osim toga, učenici se često uplaše od dugačkih reči i strukture rečenice u ovom jeziku.

Hajde da sagledamo stvari iz drugačijeg ugla. Ukoliko čitate ovaj tekst, vi po svoj prilici znate srpski jezik, a vrlo verovatno vam je on i maternji jezik.  Ako vam je srpski maternji jezik, vi ste ga naučili sasvim prirodno, jer ste morali da naučite da komunicirate sa svojim okruženjem. Rezultat toga je da tečno govorite jedan veoma komplikovan jezik. Zaista, srpski jezik sa svim svojim specifičnostima, strancima koji žele da ga nauče može delovati kao jezik veoma težak za učenje.

Nemački jezik je mnogo lakše naučiti nego srpski, a iz mnogo razloga je lakši i od engleskog koji nam se uglavnom čini bližim i jednostavnijim.

Evo zašto.

1. Postoji standardizovana forma nemačkog koji se uči

Nemački jezik je zvanično standardizovan 1996. godine. Ovo je urađeno kako bi se pojednostavila jezička pravila. To je takođe dovelo do toga da se reči pišu na jedinstven i predvidiv način.

Smernice su ponovo revidirane 2004. i krajem 2005. godine, što je poznato kao Neue deutsche Rechtschreibung (uspostavljanje Novog nemačkog pravopisa). Od tada su dozvoljena samo nova pravila pisanja reči tj. spelovanja. Ova pravila se sada uče u svim školama širom Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Kako se ovo odražava na nekoga ko želi da nauči nemački? Bez obzira što postoje različiti izgovori u određenim gradovima i pokrajinama, svaka nemačka reč će imati samo jedan zvaničan način pisanja. Ukoliko znate nemački, bez obzira na to u kojem se delu sveta nalazite, moći ćete da razumete većinu ljudi koji govore nemački i oni će moći da razumeju vas.

Nasuprot tome, standardizovana verzija engleskog ne postoji. U današnje vreme, uglavnom dominiraju pravila pisanja iz američkog engleskog. Ovo ćete primetiti i ako promenite rečnik u Microsoft Word-u iz američkog u britanski engleski.

U engleskom takođe, zbunjuje i činjenica da mnoge reči imaju različito značenje zavisno od toga da li učite britanski ili američki engleski. Na primer, reč „pants“ u britanskom engleskom označava donji veš, a u američkom pantalone.

Iz ovog razloga, daleko je praktičnije učiti jezik koji ima samo jednu standardizovanu verziju kao nemački. Ne morate da brinete da li će vas izvorni govornici razumeti… ili da li ćete slučajno pomešati pantalone sa donjim rubljem.

2. Pravila pisanja reči su jasnije utvrđena u nemačkom nego u engleskom

Pravila pisanja reči (speling) su u nemačkom mnogo stroža nego što je to slučaj sa engleskim jezikom. Svrha nemačkog spelinga je da bude smernica za izgovor reči. Kada jednom naučite standardna pravila izgovora, bićete u stanju da tačno izgovorite bilo koju reč na nemačkom jeziku. Takođe, kada čujete reč, umećete da je zapišete. Postoji jako mali broj izuzetaka.

U engleskom s druge strane, ne postoje strogo utvrđena pravila kada su u pitanju pisanje i izgovor reči. Načelna, postojeća pravila se često krše, odnosno postoji veliki broj izuzetaka, ponekad i kontradiktornih.

Da biste dobro znali nemački potrebno je da naučite pravila i da se tih pravila pridržavate. Sa druge strane, kod engleskog, morate naučiti i veliki broj postojećih izuzetaka.

3. Nemci će vas pre ispraviti kada pogrešite

Ovo nema toliko veze sa samim jezikom koliko sa karakterom njegovih izvornih govornika.

Stereotip je da su Nemci direktni do granice nepristojnosti. Međutim, tačnije bi bilo reći da su iskreni. Nemci ne okolišaju – otvoreni su, direktni i odmah prelaze na stvar.

Ako neku reč pogrešno izgovorite, Nemac će vam sigurno ukazati na to. Možda će vam zbog toga nekada biti neprijatno, ali to je posledica njihove direktnosti u ophođenju. U svakom slučaju, učiniće vam uslugu, jer će smanjiti šansu da ponovo napravite istu grešku.

Ako biste se našli u istoj situaciji sa Englezom, verovatno bi prećutao, možda se i nasmejao u sebi. U tome nema ničeg ličnog, naprotiv, oni verovatno samo ne žele da povrede vaša osećanja. Nažalost, to je najgore što mogu da učine kada je reč o vašem učenju jezika, jer ako ne znate da ste pogrešili, ponavljaćete istu grešku i ubuduće.

4. Nemački glagoli imaju tendenciju da prate obrasce

Nemački jezik ima mnogo više pravilnih glagola nego engleski. To znači da kada jednom naučite glagole, prilično je lako da ih menjate po vremenima.

Glagoli u nemačkom jeziku, kako pravilni tako i nepravilni, imaju tendenciju da prate određene obrasce, tako da ih je lakše menjati.

Iako ćete u početku morati da ih učite napamet, vremenom ćete početi da uviđate određena pravila, jer ćete shvatiti da postoje sličnosti u načinu na koji se neki glagoli menjaju. Moći ćete da svrstate nepravilne glagole u određene grupe što će vam olakšati njihovo pamćenje.

S druge strane, konjugacija glagola u engleskom jeziku nije ni približno tako laka i nepravilni glagoli uglavnom nemaju neke obrasce koje bi bilo moguće ispratiti. To je još jedan razlog zašto je lakše napredovati u učenju nemačkog nego engleskog.

5. Početniku je mnogo lakše da govori nemački

Kada učite strani jezik, savet je da počnete da ga govorite od prvog dana. Početnici koji uče nemački su ovde u prednosti jer je dovoljno da nauče sadašnje svršeno vreme (present perfect) kako bi bili spremni za osnovnu konverzaciju na nemačkom, dok je za engleski potrebno mnogo više.

Kao što vidite, postoji više argumenata zašto je lakše naučiti nemački nego engleski jezik. Razlog zašto nam engleski uglavnom deluje mnogo lakši je to što smo njemu za razliku od nemačkog, svakodnevno izloženi kroz filmove, muziku i internet.

Ne postoji razlog zašto neko ko želi da savlada nemački ne bi mogao to i da učini.

Učenje nemačkog jezika je proces, ali svako može da nauči bilo koji strani jezik ako želi i potrudi se, bez obzira da li misli da ‘ima talenta’ ili ne i da li određeni jezik važi kao ‘težak za učenje’.  Ukoliko nađete dobar kurs, i ako se ne ustručavate da govorite već od prvog dana, koliko god malo u početku znali, sigurno ćete napredovati. Zato nemojte oklevati. Mnogo je razloga da već danas počnete da učite nemački jezik.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust