Ako na internetu potražite slike Frankfurta, možda ćete pomisliti da se pretraživač zabunio kada ugledate staklene oblakodere koji više podsećaju na Njujork nego na neki nemački grad. Ovo može izgledati još čudnije ako se uzme u obzir da je grad smešten u rodnom kraju Braće Grim, poznatom po nemačkim bajkovitim ruralnim predelima.

Pored toga što liči na njujorški Menhetn, Frankfurt je i jedan od najvećih poslovnih centara u Evropi, ujedno poznat i kao grad banaka ili nemačka bankarska metropola.  Sve velike  svetske banke imaju svoja predstavništva u ovom gradu, a tu je i sedište Evropske centralne banke.

Evo još nekih podataka o ovom finansijskom centru Evrope.

1. Frankfurt je peti po veličini grad u Nemačkoj i nalazi se u saveznoj nemačkoj pokrajini Hesen. Po veličini, ispred njega se nalaze Berlin, glavni grad Nemačke, zatim Minhen, Keln i Hamburg.

2. U Frankfurtu živi oko 700 000 stanovnika, dok ukupnu populaciju sa okolnim gradovima čini 2.3 miliona stanovnika, među kojima ima više stanovnika stranog nego nemačkog porekla. Ovo ne čudi, jer je prema mnogim istraživanjima reč o jednom od najboljih gradova na svetu za život koji privlači ljude iz celog sveta, a pre svega iz istočne Evrope i sa Balkana. Perspektiva za zaposlenje mladih stručnjaka je više nego dobra, a grad stalno ulaže u stvaranje još boljih uslova za život svojim stanovnicima bez obzira na njihovo poreklo.

3. Od 15 najviših nebodera u Nemačkoj, 14 se nalazi u Frankfurtu. Najviša je zgrada Komerc banke (Commerzbank), koja je sa svojih 259 metara i 65 spratova 2003. godine bila proglašena najvišim neboderom u Evropi. Sledeći po redu je toranj Meseturm (Messeturm), koji je visok 257 metara, a ispod njega po visini je toranj Majna (Main tower) sa svojih 200 metara, odnosno 240 uključujući antenu.

4. Sa tornja Majna, koji se nalazi pored same reke, pruža se najlepši pogled na grad. Liftom se dolazi do restorana iz koga se uz ručak ili koktel može uživati u panorami Frankfurta.

5. Grad je u Drugom svetskom ratu bio skoro potpuno razrušen, da bi bio ponovo izgrađen. Kako bi se sačuvao duh starih vremena, centar Frankfurta je rekonstruisan tako da izgleda kao pre Drugog svetskog rata. Tu se nalazi trg Romemberg, koji kao kontrast poslovnom skyline-u čuva romantičan, tipičan izgled starog nemačkog gradića. Na ovom trgu su se vekovima održavali sajmovi, festivali ali i javna pogubljenja. Danas je obavezno stecište turista i mesto gde se zimi nalazi božićni market.
Tu je takođe smeštena i Gradska kuća (Rathaus), na kojoj se nalazi mozaik ptice Feniks koja predstavlja simbol Frankfurta.

6. Frankfurtska berza je najveća u Nemačkoj i deseta po veličini u svetu. To je još jedan razlog zašto ovaj grad nosi nadimak „evropski Menhetn”.

7. Frankfurt ima najprometniji aerodrom u Nemačkoj, kroz koji godišnje prođe oko 60 miliona putnika. Od evropskih aerodroma, ispred njega su po prometu samo Hitrou u Londonu i Šarl de Gol u Parizu.

8. Najveći botanički vrt u Nemačkoj, Palmengarten, koji datira još iz 1871. nalazi se u Frankfurtu.

9. U Frankfurtu se održava najveći sajam knjiga na svetu, sa više od 7.000 izlagača iz svih zemalja.

10. U Frankfurtu se takođe održava i najveći i najznačajniji međunarodni sajam automobila, Internationale Automobil Ausstellung (IAA), na kome se svake godine mogu videti poslednji luksuzni modeli svetskih proizvođa automobila.

11. U Frankfurtu na Majni je 1749. godine rođen Johan Volfgang Gete. Geteova kuća bila je srušena tokom bombardovanja 1944, ali je 1951. godine obnovljena i pretvorena u muzej.

12. Ana Frank je rođena u Frankfurtu na Majni, 12. juna 1929. godine. Kada je imala četiri godine njena porodica je pobegla pred nacistima u Amsterdam.

13. Lokalno piće po kome je Frankfurt poznat nije pivo, već takozvani Apfelwein, lagalno alkoholno piće od jabuke. To je zapravo sajder, koji se služi u keramičkim bokalima i pije iz posebnih rebrastih čaša.

14. Iako je značajan finansijski centar, Frankfurt nije veliki grad – zovu ga i “najmanja svetska metropola”, tako da je znamenitosti Frankfurta moguće obići za dva dana.

15. Uprkos tome što je najveći i najrazvijeniji grad u Saveznoj pokrajini Hesen, Frankfurt na Majni nije glavni grad ove pokrajine, kao što bi se očekivalo. Prestonica Hesena je Visbaden, koji je taj status dobio 1945 jer je pretrpeo najmanju štetu u Drugom svetskom ratu.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust