kako se zaposliti u nemackoj

Ukoliko govorite nemački ili ste spremni da ga učite, posedujete završenu školu ili fakultet za neko od traženih zanimanja i voleli biste da živite u jednoj od najbogatijih zemalja Evrope čija privreda trenutno beleži najnižu stopu nezaposlenosti i stalni ekonomski rast, onda je Nemačka pravi izbor za vas.

Ako se pitate odakle da počnete, u nastavku se nalazi pregled osnovnih informacija koje su vam neophodne kako biste napravili prvi korak.

Koja zanimanja se traže?

Trenutno su najtraženiji stručnjaci iz takozvanih MINT oblasti – matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika, zatim lekari, farmaceuti, medicinski tehničari, terapeuti, a tražena su i različita zanimanja u ugostiteljstvu, kao i razni zanati. Osobe za negu starih lica su veoma tražene već godinama, kako u brojnim domovima i klinikama, tako i privatno. U nekim slučajevima klinike zainteresovanim kandidatima plaćaju školovanje i obezbeđuju praksu i smeštaj po povoljnoj ceni kako bi po završetku trogodišnjeg školovanja ostali da rade kod njih. Ovo je odlična prilika za ljude koji se već bave ili žele da se bave ovakvim poslom jer su plata i uslovi koji im se tamo nude ne mogu ni porediti sa onima u Srbiji.

Kako se zaposliti u Nemačkoj?

Kada je reč o zaposlenju u Nemačkoj, često se pominje takozvana ‘pozitivna’ ili ‘bela’ lista. Ovo je zvanični spisak koji izdaje nemačka Nacionalna služba za zapošljavanje i predstavlja pregled zanimanja i radnih mesta za koja je prihvatljivo da se popunjavaju stranim kandidatima. To su zanimanja u kojima nedostaje domaća radna snaga pa su strani državljani dobrodošli da za njih konkurišu ukoliko žele da žive i rade u Nemačkoj. Lista se ažurira dva puta godišnje i ukoliko se vaše zanimanje nalazi na ovoj listi mnogo lakše ćete dobiti posao i dozvolu za boravak i rad.

Da li treba da nostrifikujem diplomu?

Bez obzira da li se vaše zanimanje nalazi na pozitivnoj listi, ukoliko planirate da tražite posao u Nemačkoj prvo treba da proverite da li je vaša diploma priznata u Nemačkoj odnosno da li stečena kvalifikacija odgovara nemačkoj kvalifikaciji ili je potrebno izvršiti nostrifikaciju.

Preko baze podataka ANABIN, na adresi www.anabin.kmk.org možete naći informaciju da li je vaša diploma uporediva sa nemačkom i da li je visokoškolska ustanova koju ste završili priznata. Kada budete podnosili zahtev za radnu vizu biće potrebno da odštampate ovu informaciju sa portala i priložite je uz zahtev.

Ako se vaša diploma, odnosno visokoškolska ustanova koju ste završili ne nalazi u pomenutoj bazi podataka, potrebno je pokrenuti postupak nostrifikacije kod  ZAB, Centralne službe za obrazovanje u inostranstvu (Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen.

Ukoliko želite da pročitate još korisnih tekstova na temu nemačkog jezika i poslovanja, posetite našu bazu znanja na sajtu KURSEVI ZA PREDUZEĆA

Ako  je za obavljanje vaše delatnosti zakonom predviđena licenca, moraćete da je pribavite ili da dostavite pisanu potvrdu da će vam licenca biti izdata, najkasnije prilikom podizanja vize.

Ukoliko je reč o srednjoškolskoj diplomi, na sledećoj adresi možete proveriti da li je vaša stručna kvalifikacija istovetna sa nemačkom stručnom kvalifikacijom: www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de, a sva pitanja u vezi sa priznavanjem možete postaviti odgovarajućim stručnim udruženjima u Nemačkoj, industrijskim, trgovinskim odnosno zanatskim komorama zavisno od vaše struke.

Postupak nostrifikacije nije neophodno pokrenuti pre podnošenja zahteva za vizu. Međutim, dokaz o priznavanju će vam dosta olakšati traženje posla u Nemačkoj a verovatno i ubrzati dobijanje vize.

Kako da nađem posao u Nemačkoj?

Ukoliko posedujete visoko obrazovanje i imate dovoljno sredstava da sebe izdržavate za vreme boravka u Nemačkoj, možete dobiti i vizu za traženje posla. Međutim, najbolja opcija je da prvo nađete posao pa da zatim, na osnovu potpisanog ugovora sa poslodavcem, podnesete zahtev za radnu vizu.

Kako? Danas, u eri interneta, prilično je lako stupiti u kontakt sa potencijalnim poslodavcima. U Nemačkoj je već godinama uobičajena praksa da se posao traži preko interneta, slanjem on-line prijava. Takođe, veliki broj naših agencija nudi usluge posredovanja u zapošljavanju osobama iz Srbije i bivše Jugoslavije zainteresovanim za rad u zemljama nemačkog govornog područja. Uvek prvo proverite da li agencija ima važeću dozvolu i licencu za rad resornog mnistarstva.

Spisak svih agencija sa važećom dozvolom nalazi se ažuriran na sajtu Ministarstva za rad Republike Srbije, na linku www.minrzs.gov.rs/agencije-za-zaposljavanje.html a može se naći i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na internetu se mogu pronaći i agencije koje posluju na teritoriji SR Nemačke i odatle posreduju i pomažu zainteresovanima sa naših prostora da se zaposle i pronađu smeštaj. Njih naravno nema u srpskom registru, ali ih možete potražiti ovde www.unternehmensregister.de/ureg.

Na Facebook-u postoje grupe i stranice sa temom iseljenja i pronalaženja posla u inostranstvu gde se mogu naći razni oglasi, saveti i iskustva. Na nekima od ovih stranica ima zaista korisnih informacija, ali budite oprezni kada su u pitanju ponude, svaku informaciju dobro proverite i nikako ne uplaćujte nekome novac za usluge posredovanja.

Kada su u pitanju medicinski tehničari, aktuelan je program Triple Win, gde u pronalaženju radnih mesta posreduje naša Nacionalna služba za zapošljavanje, a Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ (www.triple-win-pflegekraefte.de) vrši pripremu kandidata.

Kod Nacionalne službe za zapošljavanje se možete informisati o detaljima i uslovima ovog programa.

U nastavku vam dajemo linkove za traženje posla u Nemačkoj (izvor: Nemačka nacionalna služba za zapošljavanje) koji vam mogu pomoći.

Standardni oglasi:

www.abc-arbeitsmarkt.de

www.adzuna.de

www.aktuelle-jobs.de

www.anzeigen-im.net

www.arbeiten.de

arbeits-abc.de/forum

www.arbeitsmarktportal.eu

www.assistenzboerse.de

www.autovision-gmbh.com

www.avveba.de

www.backinjob.de

www.bellnet.de

www.berufsnetzwerk.de

www.berufsstart.de

www.bisworld24.de

www.branchen-plus.de

www.c2n.de

www.careerjet.de

www.cesar.de

www.crosswater-job-guide.com

www.experteer.de

www.freejob.de

www.twago.de

www.geojobs.de

www.germanywork.de

de.gigajob.com

www.goodmonday.de

www.janzz.com

www.jobcluster.de

www.handelsvertreter-jobs.de

www.HRjobs.de

jarocco.de

www.jobanzeigen.de

www.xn--jobbrse-d1a.com

www.job-consult.com/jobsuche_uebersicht

www.jobcommunity.de

www.jobijoba.de

www.job.infodienstnet.de

www.jobjet.de

www.jobkralle.de

www.jobkurier.de

www.jobmensa.de

www.jobmesse-radar.de

www.jobnetz24.de

www.jobomat.de

www.askstudents.de

www.jobprofile.de

www.jobrapido.de

www.jobrobot.de

www.jobsafari.de

www.jobs.de

www.jobs3000.net

www.jobscanner.de

www.jobscout24.de

www.jobsintown.de

www.jobskarriere.de

www.renego.de

www.jobstairs.de

www.jobstart.de

www.jobticket.de

jobtweet.de

www.jobware.de

www.jobworld.de

www.jobzone24.de

jooble-de.com

www.kalaydo.de/anzeigen/stellen

www.karriereimmittelstand.de

www.kazini.de

www.kimeta.de

www.kleinanzeigen-landesweit.de/kategorie-46

www.locanto.de/Jobs

www.ludisuma.de

www.meinestadt.de/deutschland/jobs

www.meinestellenboerse.de

www.michaelpage.de

www.monster.dewww.myjobnextdoor.com

www.netzeitung.de

www.offene-stellenangebote.com

www.opportuno.de

www.premiumpersonal.de

www.rekruter.de

http://www.rekruter.de

www.stellenanbieter.de

www.stellenangebote.de

www.stellenanzeigen.de

www.stellenmarkt-direkt.de

www.stellenmarkt.de

www.stellen-online.de

www.stellenweb.de

www.stepstone.de

stellenmarkt.sueddeutsche.de

www.top-jobs-europe.de

jobs.trovit.de

www.worldwidejobs.de

www.xljob.de

www.yourfirm.de

www.yovadis.de

www.zig-jobs.de

Apsolventski oglasi:

www.absolventa.de/stellenangebote

www.jobsuma.de

www.mcgutschein.com/studi-jobs/

Specijalisti za IT, inžinjering i financije:

www.access.de/jobs

Akademski građani:

www.gradeview.de

www.karista.de

www.academics.de

www.akademiker-online.de

Oglasi za ausbildung (daljnje školovanje i praksa, te nakon toga rad):

www.5vor12.tv

anzeigen.fachinformatiker.de

www.aubi-plus.de

www.ausbildung.de

www.ausbildungen.info

www.ausbildung-ernaehrungsindustrie.de

autoberufeboersen.kfzgewerbe.de

www.azubi.net/jobs4azubis

www.azubiboerse.de

www.azubicareer.de

www.azubister.net

www.azubiyo.de

www.ihk-lehrstellenboerse.de

www.stellenreport.de

www.tom.de/

www.yousty.de

www.zukunft-in-sachsen.de

Poslovi za osobe sa invaliditetom:

www.myhandicap.de/jobboerse-fuer-behinderte

Slobodni poslovi u Švajcarskoj, Njemačkoj, Austriji i Lihtenštajnu:

www.freiearbeitsstelle.info

Poslovi iz područja hemije, biologije, farmacija i medicina:

www.vitalingo.com/stellenboerse/

Da li je potrebna viza?

Za kraći boravak u Saveznoj Republici Nemačkoj, do 90 dana u periodu od 6 meseci državljanima Srbije sa biometrijskim pasošem nije potrebna viza ukoliko je u pitanju turističko putovanje, službeni put, privatna poseta, kurs jezika, razmena učenika itd.

Međutim, ukoliko je u pitanju stalni boravak ili zaposlenje potrebno je unapred podneti zahtev za vizu. U slučaju da planirate da povedete i članove porodice (supružnik i maloletna deca), oni takođe moraju podneti posebne zahteve za vizu koji im mogu biti odobreni jedino ako je vama odobren zahtev.

Na sajtu ambasade SR Nemačke postoje veoma detaljne informacije o proceduri za podnošenje zahteva za radnu vizu za sve vrste zanimanja. http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/04/ERWERBST_C3_84TIGKEIT.html

Zakazivanje termina za predaju zahteva za vizu vrši se isključivo preko interneta, a zahtev se mora podneti lično. Adresa/kontakt: Ambasada SR Nemačke,Sedište Odeljenja za vize Kneza Miloša 75, 11000 Beograd tel. 00381-11-3064400 faks 00381-11-3064402 e-mail: visa@belg.diplo.de

Koliko dobro moram da znam nemački  jezik?

Ako planirate da živite i radite u Nemačkoj podrazumeva se da morate za početak poznavati barem osnove nemačkog jezika. Naravno ovo u velikoj meri zavisi od vrste posla kojim se bavite.  U samom oglasu za posao za koji konkurišete će verovatno biti naveden nivo poznavanja nemačkog jezika koji se traži. Za zanimanja koja u većoj meri uključuju svakodnevnu komunikaciju sa izvornim govornicima potreban je viši nivo poznavanja jezika.

Kada je reč o podnošenju zahteva za radnu vizu sa srednjom stručnom spremom znanje nemačkog jezika u principu nije obavezno. Međutim, u postupku provere o potrebi poznavanja jezika za željeno zaposlenje moguće je da vam naknadno zatraže odgovarajući sertifikat.

Na primer vozači autobusa ili taksija moraju da dostave dokaz o poznavanje nemačkog jezika na nivou B1.

Ambasada Savezne Republike Nemačke daje sledeće smernice:

Vrsta zanimanjaPotreban nivo znanja
Apotekari, asistirajući lekari u postupku priznavanja diplomeB2 – C1
Operateri razvoja softvera, veb-diveloperiB2 / Engleski C1
Negovatelji, terapeuti, zaposleni u uslužnim delatnostima, stručno osoblje u hotelijerstvu, prevoz lica, osoblje u bolnicama, predradnici, kvalifikovani radnici, kvalifikovani električari sa dozvolom za priključivanje struje, zanimanja sa položenim majstorskim ispitom, instalateriB1
Vozači kamiona, pomoćni radnici, pomoćno osoblje u kuhinjamaA1 – A2

Treba napomenuti da se priznaju samo sertifikati izdati od strane Geteovog instituta, Austrijskog kulturnog instituta ÖSD-a ili škole za učenje stranih jezika koja poseduje TestDaF ili Telc licencu.

Od nedavno je obavezno i da bračni partner osobe koja podnosi zahtev za radnu vizu Nemačku mora da poseduje sertifikat o nivou A1.

Činjenica je da će vam što bolje poznajete jezik biti lakše da pronađete posao i u njemu napredujete, kao i da se uklopite u novu društvenu sredinu i snađete u svakodnevnim životnim situacijama. Tako da je iskren savet da bez obzira na nivo trenutnog znanja počnete što pre da ga usavršavate jer će vam se to višestruko isplatiti.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust