studenti u austriji

Austrija je jedna od najomiljenijih turističkih destinacija u Evropi. Pored Beča koji je omiljen među turistima iz celog sveta, veoma su popularni i brojni ski centri u planinskom delu Austrije, a tokom cele godine se može uživati u prelepoj prirodi i čistom alpskom vazduhu.

Osim toga, Austrija je zbog visokog kvaliteta obrazovnih ustanova i niskih školarina takođe jedna od najpopularnijih studentskih destinacija. Najaktuelniji gradovi za studiranje su Beč, Grac, Klagenfurt, Salcburg, Insbruk i Linc. Najznačajniji i najveći univerzitet je Universität Wien u Beču. Svi univerziteti prate svetske trendove, nude sticanje visokog nivoa stručnog znanja i intenzivan praktičan rad i veoma su cenjeni širom sveta.

Što se tiče vrsta visokoobrazovnih ustanova, u Austriji postoje:

  • Državni univerziteti (Staatliche Universitäten)
  • Privatni univerziteti (Private Universitäten)
  • Visoke škole strukovnih studija (Fachhochschulen)

Ovde možete pogledati spisak visokoškolskih ustanova u Austriji.

Da li su studije u Austriji besplatne?

Kada je reč o državnim univerzitetima i visokim školama u Austriji, studenti koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije plaćaju školarinu od oko 800 evra. Cene su podložne promenama i mogu da variraju od slučaja do slučaja. Pored cene školarine, svi studenti plaćaju i taksu od oko 19 evra po semestru za studentski savez.

Ovo je i dalje veoma povoljna cena u poređenju sa univerzitetima u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj ili Holandiji. Takođe, i cene školarina na privatnim univerzitetima su daleko više i zavise od samog univerziteta.

Kada student na državnom univerzitetu sakupi određeni broj ECTS bodova, koji zavisi od konkretnog univerziteta, postoji mogućnost da mu se deo novca refundira. Studenti u Austriji za vežbe i testove dobijaju oko 2-4 ECTS, dok ispiti nose od 6 do 16.

Kako se upisati i da li se polaže prijemni?

student

Pravila za upis su kao i cene podložna promenama iz godine u godinu i variraju zavisno od univerziteta, tako da je za detaljne informacije najbolje pogledati sajt konkretne institucije za koju ste zainteresovani.

Prvi korak je svakako slanje aplikacije i potrebne dokumentacije. Neki univerziteti daju mogućnost (nekada je to i jedina opcija) registracije putem interneta, nakon čega vam ostale informacije i dokumentaciju šalju poštom.

Generalno, potrebno je  da studentskoj službi izabranog univerziteta ili visoke škole pošaljete:

  • popunjenu aplikaciju koju možete preuzeti na njihovom sajtu ili vam je mogu poslati poštom,
  • dokaz o nacionalnoj pripadnosti i kopiju pasoša,
  • kopiju dokumenta o završenom srednjoškolskom obrazovanju,
  • dokaz o pravu na direktan upis na isti (ili odgovarajući) studijski program u zemlji u kojoj je završeno srednjoškolsko obrazovanje (t.j. položen prijemni ispit na našem fakultetu),
  • dokaz o znanju nemačkog jezika.

Sva dokumenta moraju biti prevedena na nemački i overena od strane sudskog tumača ili notara. Nakon toga, čeka se na odgovor, odnosno potvrdu o prijemu na univerzitet ili poziv na prijemni ispit, koji bi trebalo da u roku od 6 – 12 nedelja stigne poštom na vašu adresu.

Krajnji rok za prijavljivanje za studije u zimskom semestru je 1. septembar, a u letnjem 1. februar.

Sa potvrdom o prijemu na univerzitet možete podneti zahtev za boravišnu dozvolu u Austriji. Zahtev možete podneti i u Austriji, u svakom slučaju o dobijanju dozvole odlučuje pokrajinska vlada kojoj pripada univerzitet koji upisujete. Boravišna dozvola se produžava svake godine. Detaljnije informacije o studentskoj boravišnoj dozvoli i njenom produžavanju možete naći ovde.

Kada dođete u Austriju, prilikom prve posete univerzitetu, treba da ponesete sa sobom originale svih dokumenata. Upis se obavlja lično. Za određene smerove na nekim univerzitetima obavezno je polaganje prijemnog ispita. To zavisi od univerziteta i studijske grupe, kao i od broja zainteresovanih studenata, o čemu možete potražiti informacije na sajtu univerziteta za koji ste zainteresovani.

univerzitet

Na kom jeziku se studira u Austriji?

Osnovni jezik je svakako nemački, a na nekim univerzitetima i studijskim grupama je moguće studirati i na engleskom.

Ukoliko planirate da studirate na nemačkom jeziku, biće vam neophodan sertifikat o znanju nemačkog na nivou B2/2, mada i to može da varira u zavisnosti od univerziteta, tako da je negde dovoljan i B1 nivo, dok se u nekim slučajevima traži i C1. Sve detalje možete naći na sajtu konkretne ustanove.

Kao dokaz znanja jezika uglavnom se na svim univerzitetima u Austriji priznaju ÖSD (Austrijska jezička diploma), Goethe Zertifikat B2/C1, DSH Test i Test DaF.

Pre samog polaganja ispita, dobro se informišite na visokoškolskoj ustanovi koju planirate da upišete koji nivo i koji sertifikat su vam potrebni.

Smeštaj za vreme studiranja

ucenje student

Najpovoljniji smeštaj za studente su studentski domovi, gde zavisno od lokacije, nivoa sređenosti i opremljenosti i zavisno od toga da li je u pitanju jednokrevetna ili dvokrevetna soba, cena može da se kreće od 100-400 evra sa uključenim režijskim troškovima. Tako se, na primer, u Beču troškovi za jednokrevetnu sobu u domu kreću od 245 do 375 evra mesečno, a za dvokrevetnu od 200 do 300 evra.

Preporučuje se da se 3-6 meseci unapred aplicira za mesto, obzirom da je za ovom vrstom smeštaja ogromna potražnja.

Druga povoljna opcija je takozvani WG smeštaj, odnosno stan u kome iznajmljujete sopstvenu sobu a delite kuhinju ili kupatilo sa ostalim stanarima. Cena ovakvog smeštaja je nešto skuplja od doma i iznosi minimum 350 evra.

Takođe, možete samostalno iznajmiti stan, i u tom slučaju za najmanju kvadraturu treba mesečno izdvojiti minimum 450 evra, a u startu treba dati i depozit od minimum jedne mesečne kirije, kao i agencijsku proviziju.

Izbor vrste smeštaja, pored budžeta zavisi i od ličnih preferencija i navika. Studentski dom je dobra solucija i zbog većih mogućnosti druženja i upoznavanja novih ljudi.

Navodimo neke web adrese koje će vam biti korisne za traženje smeštaja tokom studiranja u Austriji:

www.flohmarkt.at

www.jobwohnen.at

www.bazar.at

www.privatimmobilien.at

www.studenteninserate.at

www.zuwanderer-fonds.at

Ishrana, prevoz, zdravstveno osiguranje i ostali troškovi

Za hranu je mesečno potrebno izdvojiti u proseku oko 200 evra, što svakako može da varira zavisno od načina ishrane i stila života.

Većina univerziteta ima menze u kojima su cene prilagođene studentskom budžetu, a hrana je zdrava i ukusna.

Što se tiče prevoza, kao primer navodimo Beč, gde studenti mlađi od 26 godina imaju pravo na semestralnu kartu koja za ceo semestar košta 75 evra, dok za vreme raspusta mesečna karta iznosi oko 30 evra. Redovna cena mesečne karte (za starije od 26 godina) iznosi oko 50 evra, ili se može kupiti godišnja karta koja košta 365 evra.

Studentsko zdravstveno osiguranje iznosi oko 50 evra mesečno. Mobilni telefon može koštati i manje od 10 evra mesečno ukoliko se izabere povoljniji paket. Internet je u studentskim domovima uglavnom uključen u iznos kirije, a u stanovima to zavisi od smeštaja do smeštaja. Ukoliko se plaća posebno, izađe oko 20 evra mesečno.

Studenti u Austriji imaju pravo na razne popuste kada je u pitanju kulturni život (karte za bioskop, ulaznice za muzeje, itd).

Studentski poslovi

Po zakonu o zapošljavanju stranaca iz 2017. godine, studenti na osnovnim, master i doktorskim  studijama imaju pravo na rad do 20 sati nedeljno.

Za svaki posao je obavezna radna dozvola Službe za zapošljavanje AMS, osim kada je u pitanju stručna praksa u okviru studijskog programa ili naučno istraživački rad.

Student prvo treba da pronađe poslodavca koji želi da ga zaposli, a zatim popunjava zahtev za radnu dozvolu i predaje potrebnu dokumentaciju. Radna dozvola važi godinu dana, nakon čega treba da se produži.

univerzitet u austriji

Stipendije za studiranje u Austriji

Austrijske i međunarodne organizacije nude različite vrste stipendija studentima, koje pokrivaju različite vrste troškova, iako su retke one koje pokrivaju celokupne troškove.

Tu je širok spektar stipendija koje nudi  OeAD-GmbH Austrijska agencija za međunarodnu razmenu i saradnju u obrazovanju, nauci i istraživačkom radu. Većinu ovih stipendija finansira austrijsko Ministarstvo za nauku i istraživanja, neke  finansiraju razne nevladine organizacije i druge strane agencije.

Sredstva se studentima isplaćuju mesečno i taj iznos se kreće uglavnom od 940 do 1040 evra, zavisno od vrste stipendije. Period trajanja stipendija, zavisno od programa, može biti izmedju mesec dana i deset meseci.

Za detaljnije informacije o stipendijama, rokovima za prijavu i potrebnoj dokumentaciji možete posetiti sajtove https://oead.at/en/the-oead/,  www.grants.atScholarship Positions.

Svakako posvetite neko vreme potrazi za mogućnostima stipendiranja, jer dešava se i da neke stipendije ostanu neiskorišćene jer studenti ne znaju da postoje ili ne umeju da ih pronađu.

Korisni linkovi

ÖH – Austrijski savez studenata / Österreichische HochschülerInnenschaft  – Sve informacije o studiranju, smeštaju, stipendijama i boravku.  Studenti se takođe mogu obratiti i ÖH-u na svom univerzitetu.

Savezno ministarstvo za nauku i istraživanje/ Bundesministerium für Wissenschaft, Forschung und Wirtschaft

Austrijska agencija za međunarodnu razmenu i saradnju

Ambasada Austrije u Beogradu

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust