Vakcinacija u Nemačkoj nije obavezna, ali se preporučuje od strane zdravstvene organizacije kao prevencija od zaraznih bolesti. Smernice o sistemu vakcinacije i informacije o vakcinama koje pomažu u sprečavanju širenja zaraznih bolesti je zadatak koji je poveren nemačkom nacionalnom centru za kontrolu oboljenja “Institut Robert Koh” www.rki.de/EN/Home/homepage_node.html

Javno mišljenje o vakcinaciji u Nemačkoj je pozitivno, a rezultat toga je trenutna stopa imunizacije od 93%. Međutim, vlasti navode da je taj procenat još uvek ispod službenog cilja od 95%. Nemački ministar zdravlja Jens Špan, nedavno je izneo predlog za obaveznu vakcinaciju i predložio izricanje kazne od 2500 evra za roditelje koji izbegavaju vakcinaciju dece, kao i zabranu vrtića za nevakcinisanu decu. Neke nemačke pokrajine trenutno razmatraju predlog zakona o obaveznoj vakcinaciji jer se stopa infekcije velikim boginjama u poslednjoj godini utrostručila. Ukoliko nacrt zakona bude usvojen, primena obavezne vakcinacije bi mogla da se očekuje od marta 2020. godine.

KAKAV JE BIO ZAKON DO SADA?

Zakon na osnovu koga je bila obavezna vakcinacija protiv velikih boginja je prestao da važi 1. jula 1983. (Zakon o stavljanju van snage Zakona o vakcinaciji protiv velikih boginja od 24. novembra 1982) jer se smatralo da su velike boginje od 1980. u potpunosti iskorenjene. Zato imunizacija stanovništva od velikih boginja više nije bila neophodna. Od tog datuma, u Nemačkoj više nije postojala opšta obaveza građana da se vakcinišu.

U Nemačkoj je postojala zakonski obavezna vakcinacija za decu i mlade (npr. protiv dečje paralize, tuberkuloze, tetanusa i malih boginja). Stope pokrivenosti stanovništva vakcinacijom su bile veoma visoke. Nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke i ukidanja obaveznog vakcinisanja, stopa pokrivenosti stanovništva vakcinacijom se spustila za neke bolesti. Međutim, stopa vakcinacije u novim nemačkim državama (tj .teritorijama bivše Nemačke demokratske republike sa izuzetkom Istočnog Berlina) i dalje je veća nego u starim državama Savezne republike Nemačke. Ovaj trend se može sagledati na osnovu pregleda kartona vakcinacije za decu predškolskog u 2012. Na primer, stopa vakcinacije protiv malih boginja (dve doze) u novim zemljama je 93,6%, ali 92,3% u starim zemljama. Što se tiše vakcinacije protiv tetanusa, stope su 97,3% (nove zemlje) i 95,9% (stare zemlje).

PREPORUČENA VAKCINACIJA

U Nemačkoj, sistem vakcinacija se u suštini zasniva na ”preporučenim vakcinacijama”. Preporuke za vakcinaciju se donose na saveznom nivou od strane Stalnog komiteta za vakcinaciju koji je osnovan u okviru Instituta Robert Koh. Administrativni organi država nadležni za zadravstvo izdaju javne preporuke u vezi preventivne vakcinacije na osnovu relevantnih preporuka koje je usvojio Stalni komitet za vakcinaciju. Zakon o sprečavanju i kontroli zaraznih bolesti ljudi (donesen 2000. godine i poslednji put izmenjen 2013) takođe uspostavlja zakonsku obavezu raznim javnim agencijama (npr. lokalnim javnim zdravstvenim službama) da informišu stanovništvo o značaju preventivnih vakcinacija.

Nemački fondovi obaveznog zdravstvenog osiguranja uglavnom snose troškove vakcinacija koje preporučuje Stalni komitet za vakcinaciju. Pored toga, razni fondovi obaveznog zdravstvenog osiguranja imaju bonus programe u okviru kojih njihovi članovi ostvaruju popuste prilikom preporučenog vakcinisanja.

Imunizacija u detinjstvu u Nemačkoj obuhvata sledeće vakcine:

 1. Vakcina protiv varičele (ovčije boginje) – od 11. do 14. meseca i od 15. do 23. meseca
 2. Vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja – od 2, 3, 4 meseca, i od 11. do 14. meseca, a kasnije i dodatna doza u uzrastu od 5 do 6 godina
 3. Vakcina protiv hepatitisa B – u uzrastu od 2, 3, 4 meseca i od 11. do 14. meseca
 4. HiB vakcina (protiv opasne bakterije Hemofilus influence) – u uzrastu od 2, 3, 4 meseca i kasnije od 11. do 14. meseci
 5. MMR vakcina (protiv rubeole, zauški i malih boginja) – u starosti od 11. do 14. meseca i od 15. do 23. meseca
 6. HPV vakcina (samo za devojčice), protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom – jedna doza između 9. i 14. godine
 7. Kombinovana vakcina protiv meningokokusa tipa C (MenC) – jedna doza posle 12. meseca
 8. PCV vakcina protiv zapaljenja uva, pneumonije i meningitisa – u starosti od 2 i 4 meseca i od 11. do 14. meseca
 9. Polio vakcina protiv dečije paralize – sa 2, 3, 4 meseca, od 11 do 14 meseci i obavezna doza od 9. do 16. godine
 10. Vakcina protiv rotavirusa – sa 6 nedelja, 2 i 4 meseca

Nacrt novog zakona o vakcinaciji u Nemačkoj predviđa da se obavezna vakcinacija protiv boginja za polaznike vrtića i škola proširi i na zaposlene u tim institucijama, kao i na izbegličke centre.

Nacrt novog zakona o zaštiti protiv boginja i jačanje prevencije vakcinama predviđa da sva deca, ali i zaposleni u vrtićima i školama, do juna naredne godine moraju da dokažu da su vakcinisani protiv boginja.

Nacrt zakona predviđa i pojačane akcije vakcinacije protiv drugih bolesti poput tetanusa, difterije i velikog kašlja. Za ove bolesti nije predviđeno uvođenje obaveze vakcinisanja, ali će se kroz razne akcije, poput besplatnih vakcina po školama i ustanovama, proširiti ponuda. Troškove ovih akcija bi trebalo da podele država i zdravstvena osiguranja.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust