Roditeljski dodatak je naknada države za roditelje koja se dobija posle rođenja deteta. Kada roditelji zbog staranja o detetu moraju da prekinu ili ograniče svoju profesionalnu delatnost, izostanak zarade može u određenoj meri da se nadoknadi roditeljskim dodatkom.

Roditelji imaju pravo da primaju godinu dana roditeljski dodatak kao vid jednokratke podrške porodici, ali je moguće ostvariti i bonus za još 2 meseca, ako oba roditelja istovremeno iskoriste pravo na Elterngeld te na 2 meseca ostaju potpuno bez primanja. Ovo se naziva Partnerbonus.

Takođe, postoji i Elterngeld Plus. To je produženi Elterngeld, namenjen roditeljima koji rade deo radnog vremena (što nije obavezno), ali im je i dalje potrebna finansijka podrška. Elterngeld Plus može da se isplaćuje do 24 meseca. I ovde je moguće dobiti nekoliko “bonus meseci”, a za to je potrebno da oba raditelja rade istovremeno, minimalno 4 meseca zaredom, 25-30 sati nedeljno.  To znači da se na Elterngeld Plus može računati u najboljem slučaju do 28 meseci. Iznos Elterngeld Plus roditeljskog dodatka je obično polovina klasičnog Elterngelda.

Za vreme roditeljstva je dozvoljeno zaposlenje sa skraćenim radnim vremenom do maksimalo 30 sati nedeljno i za majku i za oca. Ako oba roditelja zajedno uzmu vreme roditeljstva, oboje mogu da budu zaposleni sa po maksimalno 30 sati nedeljno (zajedno 60 sati). Očevi i majke dakle nisu više prinuđeni daprekinu svoj radni odnos, a pored toga mogu i samostalno da preuzmu staranje o svom detetu.

Dakle, zaposlenje sa skraćenim radnim vremenom do 30 sati nedeljno ne stoji na putu pravu na nadoknadu za vreme roditeljstva. Prihod od zaposlenja sa skraćenim radnim vremenom se doduše uzima u obzir pri izračunavanju nadoknade za vreme roditeljstva.

Izuzetak su nezaposlene osobe: Oni dobijaju samo 12 meseci nadoknadu za vreme roditeljstva.

Vanbračni očevi i pre zvaničnog konstatovanja očinstva mogu dobiti nadoknadu za vreme roditeljstva ako verodostojnošću uspeju postići priznavanje očinstva. Izuzetak su i samohrani roditelji koji mogu da primaju roditeljski dodatak 14 meseci kao zamenski prihod.

Osnovni roditeljski dodatak iznosi oko dve trećine neto prihoda. Osobe sa niskim primanjima primaju do 100% od njihove poslednje neto zarade. To je najmanje 300 evra (bez obzira na prihod) u osnovnom programu za roditeljske dodatke i 150 evra za Elterngeld Plus. Osnovni roditeljski dodatak je najviše 1.800 evra, a za Elterngeld najveći iznos je 900 eura mesečno.

Ne ovom linku možete da izračunate koliki će biti iznos vašeg Elterngelda: www.finanzen.de/magazin/elterngeldrechner

Nadoknada za vreme roditeljstva se izračunava na osnovu prosečnog prihoda podnosioca zahteva zadnjih dvanaest kalendarskih meseci pre rođenja deteta odnosno pre korišćenja prava na vreme roditeljstva. Ovaj vremenski period važi i u slučaju da niste neprekidno radili.

Pre rođenja deteta, budući roditelji smeju da menjaju i poresku klasu da bi tako dobijali više nadoknade za vreme roditeljstva. Hoće li samo jedan od roditelja da iskoristi svoje pravo na nadoknadu za vreme roditeljstva može da se itekako isplati pa je potrebno što je ranije moguće, eventualno i pre trudnoće, promeniti poresku klasu. Poreski odbici partnera/partnerke koji su najpre veći vraćaju se paru pri prijavljivanju poreza.

Kada se predaje zahtev za Elterngled?

Zahtev za roditeljski dodatak – Elterngeld se predaje odmah nakon rođenja deteta, najkasnije do 4. meseca starosti deteta. Zahtev svakako možete da predate i kasnije, ali Elterngeld se isplaćuje do 3 meseca unazad, tako da ako predate zahtev u starosti deteta od 6 meseci, nećete dobiti nadoknadu za 1. i 2. mesec.

Kako da podnesete zahtev?

Obrazac za podnosenje zahteva možete najlakše da popunite putem interneta. Potrebno je da izaberete pokrajinu u kojoj imate stalni boravak, a obrazac imate na sledećem linku: https://familienportal.de/familienportal/antragsformulare/126232

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust