Za mnoge nemački predstavlja jedan od najtežih jezika. Ali sa malo motivacije i mašte nemački jezik može postati zabava, jer želja postiže najbolje rezultate.

Najpre, treba da imate određeni motiv zašto učite nemači jezik. To može biti ljubav prema kulturi ili ljubav prema samom jeziku. Neophodno je kada počnete da učite neki strani jezik da počnete da gledate filmove ili serije na stranom jeziku. Što više slušanja će vam pomoći da se približite jeziku. Iako to ne znači da ćete naučiti odmah nemački jezik približićete mu se, upoznati akcenat i svakim danim vaš vokabular će biti bogatiji barem za pet reči koje pre par meseci sigurno niste mogli da razumete.

Ubrzo ćete shvatiti da gledanjem neke serije razumete što više. Isto tako poželjna je i najjednostavnija literatura, sa vrlo jednostavnim rečenicama gde ćete polako početi da shvatate red reči.

Dvojezične knjige znaju da budu vrlo korisne, ubrzo ćete početi sami da povezujete i prepoznajete reči. Isto tako važno je da se ne obeshrabrite kada ne budete odmah mogli da pričate nemački.

Pored toga što ima različite dijalekte, članovi znaju da predstavljaju problem, pa tako mnogi imaju problem da ih zapamte. Kada sam ja bila student, najbolje rešenje za to su bile kartice ili ceduljice u boji. Plava ceduljica za muški (der); crvena za ženski (die); žuta kartica za srednji (das). Još bolje je ako te kartice okačite na zid iznad radnog stola pa možete lakše da ih zapamtite kada su vam na dohvat ruke.

Zabavne fraze i izreke su još jedna zabavna stvar u nemačkom jeziku. Ja sam jednu već navela gore. Napišite nekoliko fraza na nemačkom jeziku koje se lako mogu naučitil. Pa tako u svakodnevnom govoru umesto na srpskom, neku frazu kažite na nemačkom jeziku.

Pisanje novih reči je veoma bitno a isto tako zna da bude i zanimljivo. Tu kartice opet znaju biti od velike pomoći. Ako vežbate sa nekim ko ne vlada nemačkim jezikom možete na jednoj strani kartice napisati reč na nemačkom a sa druge prevod na srpski jezik.

Tako se može napraviti i kviz gde učestvuje više članova pa se uvek nauči i neka reč viška! I ono što je najbintnije u svakom jeziku jesu glasovi i dijalekti. Neophodno je da „oponašate“ jezik i sve glasove koje čujete jer se lepo kaže da kada govorite strani jezik i vaša ličnost postaje deo te nacije. Govorite naglas rečenice, ne plašite se grešaka, ne plašite se da izgovorite nešto pogrešno, što više slušate sebe kako govorite jezik će pomoći da se oslobodite da počnete da ga upotrebljavate što više.

Übung macht den Meister!

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust