pozdravi u nemackom

Iako svi razumeju standardne pozdrave kao što su Hallo, Guten Tag, Auf Wiedersehen ili samo skraćeno Tag, postoje mnogobrojni regionalni izrazi koji se koriste samo u nekim delovima Nemačke, Austrije ili Švajcarske. Kako ćemo nekoga pozdraviti zavisi od bliskosti sa tom osobom, kao i situacije u kojoj se nalazimo, na osnovu čega pozdrave možemo podeliti u dve grupe:

  1. Standardni pozdravi

U bilo kom delu nemačkog govornog područja možete koristiti standardne pozdrave kao što su Hallo (ćao), Guten Morgen (dobro jutro), Guten Tag (dobar dan) ili Guten Abend (dobro veče). Pozdrav Hallo je u međuvremenu postao prikladan i u formalnim situacijama. Na rastanku se koriste oblici Tschüs, Auf Wiedersehen ili Auf Wiederhören (samo na kraju telefonskog razgovora). Pored nemačkih pozdrava se među mlađom populacijom često koriste i anglicizmi Hi ili Hey.

  1. Regionalni pozdravi

Nemojte se iznenaditi ukoliko na ulicama Minhena kao odgovor na Guten Tag dobijete Grüß Gott ili u prodavnici u Hamburgu budete pozdravljeni sa Moin Moin, zato što skoro svaka nemačka, austrijska i švajcarska pokrajina ima pozdrave karakteristične baš za njihov dijalekat.

Moin, Hamburg!

Na severu Nemačke je uobičajen pozdrav Moin moin ili samo Moin, nezavisno od doba dana, premda mnogi smatraju da je Moin zapravo nastalo od pozdrava za jutro Morgen. Etimologija ove reči nije potpuno objašnjena, ali se smatra da najverovatnije vodi poreklo od severnonemačke reči moi koja znači lepo. Pozdrav Moin se može čuti u Hamburgu, Šlezvig-Holštajnu, Bremenu i severnoj Donjoj Saksoniji.

Grüß Gott!

U južnim nemačkim pokrajinama i u Ausriji se najčešće čuje pozdrav Grüß Gott, što bi najbolje odgovaralo standardnom pozdravu Guten Tag. Poreklo ovog pozdrava nalazimo u izrazima Es grüße dich/euch Gott i Grüße dich Gott koji znače Bog te/vas pozdravlja. U Bavarskoj su sačuvani dijalekatski obojeni pozdravi Griaß di, Griaß enk i Griaß eich sa istim značenjem kao i Grüß Gott. Članove porodice i prijatelje pozdravićemo u bilo koje doba dana sa Servus. U Bavarskoj i Austriji se Servus koristi umesto standardnog pozdrava Hallo.

Grüezi mitenand!

Švajcarska je država sa četiri zvanična jezika, te ne čudi veliki broj pozdrava. Ukoliko se nađete u nemačkom delu Švajcarske, čućete najčešće Grüezi ili Grüessech, koji se koriste nezavisno od doba dana. Uz švajcarski pozdrav Grüezi se za pozdravljanje više osoba odjednom koristi i mitenand ili midanand, što je skraćeni oblik reči miteinander. Ostali pozdravi glase: Salü ili Sali, Adieu (francuski) i Tschau (italijanski).

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust