Sigurna sam da sve češće čujete kako su ljudi naučili strani jezik gledajući filmove, serije ili slušajući muziku na tom jeziku, ali to nije jedina stvar koja će pomoći pri savladavanju jezika. Evo i jednog primera iz moje prakse. Kao profesor nemačkog, imala sam prilike da predajem raznim ljudima, većinom mladim, ali i starijim koji su nekada imali kontakta sa nemačkim jezikom. Međutim pre nekoliko meseci sam počela da predajem sredovečnom čoveku, koji nikada ranije nije formalno ili neformalno učio nijedan strani jezik. Pravi izazov za mene!

Važno je naglasiti da je Dule vrlo savestan, vredan i radan i da je za 6 meseci individualnog učenja jezika uspeo da dostigne A1 nivo jezika (po GERu). Početak je bio lagan, prvih par lekcija je sa lakoćom naučio i primenjivao svakog časa, takođe mu je funkcionalan jezik, koji je rađen na časovima, pomogao da primeni na svoj posao konobara u restoranu u kom radi. Mogao je od tada da posluži goste na nemačkom, predloži im naše specijalitete i ostala jela. Međutim onda je nastupila blokada, zahtevne dve lekcije u kojima se uče dva prošla vremena. Duletu je bilo sve teže da sklopi rečenicu, jer je, kako on kaže: ,,Morao da razmišlja o milion stvari u jednom trenutku’’. Njegovo znanje je i dalje bilo pasivno, što znači da je slušanje i čitanje uvek bez greške radio, ali nije mogao da aktivira svoje ostale veštine-kako bi propričao i konstantno je izbegavao pisanje, a čak i kada bi pokušao, rečenice bi gotovo uvek bile u sadašnjem vremenu.

To nije strašno, ne trebate da se plašite, prvenstveno jer se ovakve stvari svakom dešavaju čak iako đak smatra da je dato gradivo savladao, na profesoru je da pauzira sa novim gradivom i obnavlja staro, s tim da uvek donosi nove materijale, nove igrice i konverzacijske vežbe. Prilikom igranja igrice zvane Tabu Dule mi je za jedan minut objasnio nekoliko pojmova bez ijedne greške. Desilo se da je shvatio da napreduje, čak iako nismo radili dalje gradivo, učio je nove reči i primenjivao ih. Ponovo mu se vratila motivacija i odlučnost da će naučiti nemački! Uspeo je! Dolazio bi svaki čas pun entizijazma, pitajući da li može na određen način da kaže svoju zamisao, opiše šta mu je desilo juče i šta bi rekao gostu da ga je pitao za predlog.

Znajte da nije bitno koliko imate godina i koji jezik želite da naučite, uvek ćete se susretati sa poteškoćama, ali ne dajte da vas ove demotivišu, samo hrabro, jer uz pravi tim profesora sve je moguće!

Sofija Hodoba

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust