studiranje u nemackoj drugi deo

U prvom delu teksta smo govorili o vrstama nemačkih visokoobrazovnih institucija i proceduri konkurisanja na univerzitete i više škole. U nastavku ćemo govoriti o troškovima studiranja i studentskog života, kao i o potrebnom znanju nemačkog jezika.

Da li je studiranje u Nemačkoj besplatno?

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Nemačka posebno atraktivna stranim studentima je i to što je studiranje zvanično besplatno.

Pitanjima obrazovanja u Nemačkoj se bave vlade svake pokrajine ponaosob. Nekoliko pokrajina je pre desetak godina uvelo školarinu za sve studente, ali je to kasnije ukinuto i školarina za Bachelor i Master studije se ne plaća već godinama ni u jednoj pokrajini. Međutim, od zimskog semestra 2017/2018. vlada pokrajine Baden-Virtemberg uvela je školarinu od 1.500 evra po semestru za studente koji dolaze iz zemalja van Evropske unije. U ovoj pokrajini nalaze se univerzitetski gradovi Štutgart, Hajdelberg i Frajburg.

Iako školarine u ostalim delovima Nemačke i dalje nema, studiranje ipak nije potpuno besplatno jer se plaćaju takozvane semestarske participacije, koje variraju zavisno od pokrajine i same ustanove i iznose uglavnom oko 200-300 evra po semestru.

Semestarska participacija je zbir administrativne takse, takse za studentski centar, takse za studentski parlament i uglavnom i semestarske karte za gradski prevoz. U manjim mestima, gde gradski saobraćaj nije razvijen, participacija za semestarsku kartu je niža ili nije obavezna. Iznos taksi u semestarskoj participaciji je propisan zakonom svake pokrajine, dok visinu priloga za studentski parlament određuje sam univerzitet.

Za dobijanje studentske vize potrebno je pored ostale dokumentacije dostaviti i dokaz o raspolaganju sredstvima za finansiranje boravka u visini od najmanje 720 evra mesečno za godinu dana unapred, što znači da treba raspolagati sredstvima od minimum 8.640 evra. Prema podacima sa sajta Ambasade SR Nemačke u Beogradu dokaz o finansiranju može biti: 1) garantno pismo čiji potpisnik mora da dostavi i dokaze da je finansijski u mogućnosti da podrži budućeg studenta, 2) potvrda o uplati gore pomenutog iznosa na račun sa ograničenim pravom raspolaganja koji se otvara kod banke u Nemačkoj, o čemu možete detaljnije pročitati ovde, ili 3) potvrda o dobijanju stipendije.

Na sledećem linku se možete informisati o stipendijama Nemačke službe za akademsku razmenu DAAD, a ovde možete pogledati i ponudu stipendija drugih organizacija: www.daad.rs/sr/26457/index.html.

Smeštaj i troškovi života za vreme studiranja

studiranje u nemackoj

Najekonomičnije rešenje za stanovanje tokom studija u Nemačkoj su studentski domovi i oni se često nalaze u neposrednoj blizini ili u sklopu univerziteta. Međutim za domovima je velika potražnja i preporučuje se da se prijavite što ranije kako biste obezbedili mesto na vreme. Troškovi stanarine u domovima su od 200-400 evra mesečno. Mesta u domovima dodeljuje Studenski savez, a više informacija možete naći ovde: www.studentenwerke.de.

Takođe popularan način smeštaja je i da iznajmite veći zajednički stan sa još nekoliko ljudi, gde svako ima svoju sobu a dele se zajedničke prostorije. Ovo je takozvani WG smeštaj (Wohngemeinschaft). Ovakve sobe se često mogu naći u oglasima u lokalnim medijima i preko interneta.

Ukoliko imate mogućnosti i želite veću privatnost možete iznajmiti i svoj stan. Međutim, smeštaj u domovima i WG smeštaj, osim toga što je ekonomičan, pruža i više mogućnosti za druženje i sticanje novih prijatelja.

Mesečni troškovi studentskog života iznose u proseku oko 800 evra. Stanarina predstavlja najveći izdatak i ona varira zavisno od vrste smeštaja, ali i zavisno od grada i pokrajine. Neki prosek je 300 evra mesečno. Ostali troškovi su zdravstveno osiguranje i troškovi svakodnevnog života. Oko 165 evra mesečno odlazi na hranu. Na ovom linku možete pogledati kalkulator životnih troškova zavisno od grada u kome želite da studirate www.ranking.zeit.de/lebenshaltungskosten/.

U velikim gradovima su troškovi života veći, ali je sa druge strane u njima lakše doći do studentskih poslova. Ovi poslovi predstavljaju važan izvor finansiranja većine studenata u Nemačkoj, uključujući i strane studente. Za više informacija možete pogledati ovaj link na sajtu DAAD Srbija.

studiranje u nemackoj knjiga

Zdravstveno osiguranje za vreme studiranja

Za vreme boravka u Nemačkoj biće vam potrebno zdravstveno osiguranje. Odmah po odobrenju  studentske vize potrebno je ambasadi dostaviti polisu zdravstvenog osiguranja licenciranog osiguravajućeg društva u Srbiji na period od 6 meseci.

Srbija spada u zemlje sa kojima je Nemačka potpisala Sporazum o socijalnom osiguranju. Sporazum predviđa da se za period do tri meseca boravka može koristiti srpsko zdravstveno osiguranje. Međutim, u tom slučaju viza se izdaje sa trajanjem od 90 dana, a odmah po dolasku u Nemačku potrebno je obratiti se nemačkom zdravstvenom osiguranju, kako bi se regulisalo osiguranje za ceo period boravka.

Za detaljnije informacije u vezi obaveznog zdravstvenog osiguranja za vreme studiranja u Nemačkoj možete se, pored Ambasade SR Nemačke obratiti i Akademskim kancelarijama za strance na univerzitetima koje će vam rado dati sve potrebne informacije i savete.

Znanje nemačkog potrebno za studiranje

Na većini nemačkih visokoobrazovnih institucija nastava se odvija na nemačkom jeziku. Postoje izuzeci kada je moguće studiranje na engleskom, ali o tome se treba raspitati u svakom pojedinačnom slučaju. Svakako, prilikom upisa i dobijanja vize, veoma je važno znanje nemačkog jezika. Ono se može dokumentovati na dva načina:

1) DSH ispit nemačkog jezika za strane studente – može da se polaže samo u Nemačkoj. Organizuje se na mnogim univerzitetima, a informacije o mestima i vremenima održavanja mogu se dobiti kod Službi za strane studente pojedinih univerziteta. Nivo znanja na ovom testu koji je neophodan za studiranje u Nemačkoj je DSH-2.

2) TestDaF – test nemačkog kao stranog jezika. Ovaj ispit može da se polaže u 90 zemalja među kojima je i Srbija. Organizuje se šest puta godišnje i broj učesnika je ograničen. U Beogradu test može da se polaže u Ispitnom centru Test DaF-centar Beograd na Fakultetu političkih nauka, Jove Ilića 165,  www.testdafbeograd.com.

Kontakt: testdaf@fpn.bg.ac.rs. Više informacija možete naći na: www.testdaf.de

Nivo znanja na ovom testu koji je neophodan za studiranje u Nemačkoj je TDN4.

Takođe, na većini visokoobrazovnih institucija se kao dokaz poznavanja nemačkog jezika priznaju i sertifikat C2 Geteovog instituta, Telc Deutsch C1 Hochschule, kao i diploma Deutsches Sprachdiplom, nivo II, koju izdaje Konferencija nemačkog ministarstva kulture i obrazovanja.

Ako ste završili srednjoškolsko obrazovanje u nekoj od škola sa nastavom na nemačkom jeziku, nećete morati posebno da dokumentujete nivo poznavanja jezika.

Najbolje je da kontaktirate univerzitet na koji konkurišete kako biste se informisali o pravilima koja važe za određeni studijski program.

U svakom slučaju, čak i da studirate na engleskom jeziku, poznavanje nemačkog jezika je neprocenjivo u svakodnevnom životu, komunikaciji i integraciji u društvo za vreme studiranja.

Deo informacija preuzet sa bloga www.nemackikutak.com

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust